Primul pas pentru demiterea lui Stelian Tănase: Comisiile de Cultură au respins raportul TVR. Trecerea lui Vosganian la ALDE a făcut diferenţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisiile reunite de Cultură au respins raportul de activitate al TVR pe anul 2014. Dacă plenul Parlamentului va decide respingerea raportului, conducerea TVR este, automat, demisă.

„Parlamentarii PNL şi UDMR nu au participat la şedinţă, însă PSD are majoritate în Comisiile de Cultură, odată cu trecerea lui Varujan Vosganian la ALDE. Probabil, acesta a fost şi trocul“, a declarat deputatul PNL, Gigel Ştirbu, fost ministru al Culturii, pentru „Adevărul“.

Contactat miercuri de Mediafax, Stelian Tănase - care se află la conducerea SRTv din decembrie 2013 a spus că respingerea raportului TVR este un deznodământ aşteptat încă din mai-iunie.

"Cred că, întâi de toate, trebuie să treacă o zi-două ca să se aşeze puţin lucrurile, să vedem. N-am o reacţie nici pozitivă, nici negativă. Sunt un om calm, întotdeauna am fost aşa, aşa că nu... Ca să spun aşa, deznodământul era de aşteptat încă din mai-iunie. Au mai făcut încercări să adune cvorumul, de data asta au reuşit. Era clar că nu va fi o discuţie pe raport, ci va fi respingerea lui. Se ştia dinainte din cauza componenţei (Parlamentului, n.r.) şi cu asta basta. Este un mecanism care funcţionează aritmetic să zic aşa", a declarat Stelian Tănase.

Comisiile de cultură au respins, miercuri, raportul de activitate al TVR, cu 17 voturi "pentru" şi unul "împotrivă", raportul comisiilor urmând să fie supus dezbaterii plenului Parlamentului, un rezultat negativ echivalând cu demiterea CA al TVR, inclusiv a preşedintelui-director general, potrivit Mediafax.

Legea audiovizualului prevede că respingerea raportului de activitate duce la demiterea Consiliului de Administraţie şi a preşedintelui-director general al TVR.

Raportul TVR a mai fost pe ordinea de zi a comisiilor de Cultură, însă parlamentarii PNL şi UDMR au boicotat şedinţa.

Comisiile reunite de Cultură au suspendat şedinţa, în care ar fi trebuit să adopte raportul de activitate al TVR, din lipsă de cvorum. Preşedintele comisiei senatoriale, Georgică Severin (PSD) a spus că la şedinţa nu au fost prezenţi parlamentarii PNL şi UDMR şi la Comisia de cultură de la Cameră s-a întrunit cvorumul necesar de sedinţă, în schimb în cazul Comisiei de cultură de la Senat acest lucru nu s-a întâmplat.

Anterior, comisiile reunite pentru buget, finanţe şi bănci ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat, în 12 mai, un aviz negativ contului de execuţie bugetară al Societăţii Române de Televiziune (SRTv) pe anul 2014, cu 20 de voturi „pentru“ şi două „abţineri“ (UDMR).

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite