Primul partid sătesc al României, condus de Iulia Timoşenko de Domneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O tânără din Domneşti (judeţul Ilfov) şi-a făcut un partid împreună cu trei prieteni şi vrea să fie aleasă primăriţă. „Adevărul“ a mers la ea acasă pentru a afla cum e viaţa într-un minipartid

După partidele de apartament din anii ’90, a venit vremea partidelor de living. Azi, pentru a înfiinţa o formaţiune politică, nu mai ai nevoie de 251 de membri ca în 1990, nici de 25.000 ca anul trecut, ci de numai trei oameni. Aşa au apărut, în ultimele luni, câteva zeci de noi partide. Unele se vor naţionale, altele încearcă să seducă populaţia unor mari oraşe, iar câteva se autodefinesc partide săteşti sau comunale. Primul partid sătesc recunoscut de un tribunal din România a fost „Alianţa pentru Domneşti“. Preşedinte: Roxana Mihaela Vlad.

O oază de linişte aduce multă nelinişte

Roxana Mihaela Vlad are 35 de ani şi este din Călăraşi. În urmă cu câţiva ani, a renunţat să mai prezinte ştiri la o televiziune locală din Constanţa, pentru a deveni femeie de afaceri în Bucureşti. S-a mutat într-un bloc din Sectorul 6 şi a deschis o firmă de servicii de curăţenie. I-a mers bine, iar în 2014, luată de mirajul imobiliar al caselor pe pământ cu un petic de curte, a hotărât să-şi cumpere o vilă în Domneşti, judeţul Ilfov.

„Voiam să mă bucur de o oază de linişte după o zi obositoare. Am reuşit să fac ceva în interiorul curţii mele. Dar s-au strâns, de-a lungul timpului, foarte multe nemulţumiri ale mele şi ale celor care locuiesc în Domneşti. Cu cei de la Primărie n-am reuşit să am un dialog constructiv“, spune Roxana Vlad. Aşa i-a încolţit în minte ideea reprezentării la nivel local.

Pentru mine, un rezultat bun înseamnă să fiu consilier şi să am o echipă. Un rezultat excelent ar fi să câştig primăria. Roxana Mihaela Vlad, viitor candidat la Primăria Domneşti

La Domneşti se doarme mai mult decât se trăieşte

Domneşti este o comună despărţită de Bucureşti prin Şoseaua de Centură a Capitalei. Fostele câmpuri agricole ale ţăranilor din Domneşti au fost împânzite de poteci care leagă între ele vile şi blocuri. S-a construit haotic şi, luaţi pe sus de preţul mic al terenurilor, mulţi nu şi-au dat seama că vor locui, pur şi simplu, pe un câmp fără utilităţi. „Azi în Domneşti dorm 14.000 de oameni“, ne spune viceprimarul Ştefan Costel. „Dorm“ e termenul corect, întrucât dacă s-ar face un recensământ ziua, numărul locuitorilor ar fi de două ori mai mic decât noaptea (conform numărătorilor din 2011, comuna are 8.700 de locuitori).

A apărut această nouă categorie socială în Domneşti: bucureştenii care şi-au păstrat toate legăturile cu oraşul, iar în comună vin numai seara, ca să pună capul pe pernă. Chiar şi aşa, acestor bucureşteni mutaţi pe câmpurile din Domneşti nu le prieşte somnul şi sunt nemulţumiţi: cum să dormi bine când n-ai gaze, apă şi canal, iar dimineaţa nu ştii dacă vei mai putea ieşi cu maşina pe străduţe fiindcă primăria nu e obligată să deszăpezească potecile private? „Cine v-a pus să vă faceţi case pe câmp?“, răspund autorităţile locale, cu toate că nou veniţii plătesc taxe şi impozite către primărie.

Nemulţumirile celor care dorm în Domneşti au crescut şi s-au unit într-un partid. „Marile probleme ale comunităţii sunt infrastructura, educaţia şi sănătatea. N-avem drumuri, n-avem grădiniţe cu program prelungit, n-avem o ambulanţă şi o autospecială, ca să putem interveni mai repede“, spune Roxana Vlad.

image

Roxana Mihaela Vlad, în livingul care-i serveşte drept sală de conferinţe

Ciocnirea civilizaţiilor: bucureştenii mutaţi la curte

Roxana Vlad crede că la formarea partidului a contribuit şi un sentiment de excludere: „Există o reticenţă faţă de noi, cei care am venit în ultimii ani în comună. Suntem priviţi ca oaia neagră, deşi, datorită unora ca noi, s-au produs creşteri la bugetul local. Asta înseamnă dezvoltare“. Vicele Costel răspunde că oamenii veniţi de la oraş sunt foarte dificili: „Aici nu e ca pe Calea Victoriei. Tot felul de probleme avem cu ei: că de ce latră căţelul vecinului, că de ce cântă cocoşul, de ce ninge, de ce plouă. Unii vor să le dai şi zăpada din curte, iarna. Dar vara, dacă te prind pe stradă, vor să-ţi dea cu bâta în geamul maşinii că eşti pe proprietatea lor privată“.

Viceprimarul e nemulţumit că Roxana Vlad şi-a început campania electorală mai devreme decât prevede legea, dar rămâne diplomat: „Am bănuit eu ceva, că se făceau nişte chestii: umblă prin sat, vorbeşte cu oamenii... Bine, şi eu stau la discuţii cu cetăţenii, dar nu din punct de vedere politic, ci pe diferite teme. Nu-i nimic, noi suntem o comună democratică, n-avem nimic cu ea“.

Una e când îl votezi pe unul pe care-l cunoşti, te-ai născut şi ai copilărit cu el, şi alta e când vine cineva din altă parte şi nu-l cunoşti. Oricine ai fi, cât ai fi de isteţ, trebuie să ai un bagaj în spate, să arăţi că ai făcut ceva în altă parte. Ştefan Costel, viceprimarul comunei Domneşti
image

Vicele Ştefan Costel nu e speriat de ideea schimbării clasei politice

Cum se face un partid?

Din această ciocnire de interese a rezultat „Alianţa pentru Domneşti“. Roxana Vlad a simţit că există o categorie de oameni prost reprezentată de actuala conducere a comunei: orăşenii mutaţi la curte. A avut nevoie de trei oameni cu caziere curate, a scris un statut şi un program politic. Sediu avea – locuinţa proprie –, sigla e o casă schiţată naiv, ca în desenele copiilor de grădiniţă, lozinca a decurs firesc din acest desen: „Domneştiul e casa noastră“. „Actele le-am făcut şi le-am depus într-o săptămână. În două luni, Tribunalul ne-a acceptat partidul. Era 15 decembrie 2015. Luna cadourilor ne-a făcut cadou acest partid“, spune Roxana Vlad. Stă pe o stradă plină de noroi. Peste drum e un pârlog şi mai încolo alte case, aşezate alandala, vopsite în toate culorile. Ne invită în camera de zi, care ţine loc şi de sală de conferinţe. Bucătăria nu se mai vede, fiindcă intrarea a fost acoperită de un banner mare cu numele şi sigla partidului. O pisică leneşă ascultă dialogul nostru politic.

Contracandidaţii mei spun despre mine că sunt prea tânără, că sunt blondă, că nu sunt domneşteancă. Totuşi, domneştenii din vatra satului mi-au mulţumit că am venit să-i cunosc pentru că nu a mai stat nimeni de vorbă cu ei. Roxana Mihaela Vlad, viitor candidat la Primăria Domneşti

„Totul se face cu banii membrilor fondatori. Toţi sunt oameni simpli din Domneşti. Noi n-am mai făcut politică până acum, dar ăsta nu e un impediment. În acest moment avem aproape 400 de adeziuni“. Discursul entuziast al Roxanei Vlad nu e, totuşi, susţinut de realitate: am întrebat oameni din comună, la întâmplare, dacă au auzit că o tânără vrea să devină primăriţă. Nimeni n-auzise. Însă nemulţumirea localnicilor vizavi de starea comunei Domneşti era evidentă. Noroi până la glezne, oameni aşteptând autobuzul în ploaie, un parc deprimant, un târg murdar şi gunoi pestriţ peste tot. Cam aşa arată Domneştiul, o comună cu un buget de 170 de miliarde de lei vechi.  De altfel, Partidul Naţional Liberal l-a scos din calculele viitoarei candidaturi pe Ninel Boşcu, actualul primar. La Domneşti va candida, din partea PNL, Adrian Ghiţă, în prezent administrator public al Primăriei.

image

O imagine tipică din Domneşti: drumuri noroioase, case de tot felul, terenuri pline de buruieni

Tehnici de campanie: look a la Iulia Timoşenko, Facebook şi susţinere de la cel mai în vogă primar din România

Roxana Mihaela Vlad şi-a lansat public partidul la începutul acestei luni. Presa a fost atrasă nu atât de iniţiativa cetăţenească, cât de asemănarea călărăşencei cu Iulia Timoşenko, fostul premier al Ucrainei. Totuşi, împletitura din părul Roxanei Vlad nu este naturală. Este o simplă meşă, o bentiţă. Ea spune că nu a urmărit asemănarea cu Timoşenko. „Am ales acest look pentru că îmi place să port bentiţe. Când am început să ies la întâlniri cu oamenii din Domneşti, toţi îmi spuneau: «Semeni cu Iulia Timoşenko!». Mie nu mi se pare, dar m-a bucurat această asemănare cu o femeie puternică. Şi eu sunt o femeie puternică! Modelele mele politice sunt Iulia Timoşenko şi Hillary Clinton”.

Deşi gura Domneştiului spune că, în general, comuna este misogină şi n-ar vota o femeie, Roxana Vlad susţine că a comandat un sondaj care a arătat că 80% din populaţie ar alege o femeie pentru primărie.

Trecutul electoral al Domneştiului demonstrează că aici trăieşte o comunitate mai degrabă conservatoare: după Revoluţie, un anume Tudor Gheorghe, zis Pâinică, a câştigat primăria timp de 20 de ani. Nimeni nu şti de ce, dar aşa s-a scris istoria.

Roxana Vlad a înţeles că lupta electorală trebuie purtată pe toate fronturile. Chiar dacă e vorba de o localitate rurală, tânăra pune un mare accent pe promovarea pe Facebook, întrucât mulţi dintre cei care s-au mutat în ultimii ani la Domneşti sunt oameni tineri, activi în online. Ea profită şi de mişcările greşite ale lui Ninel Boşcu, primarul în funcţie, care, supărat pe comentariile oamenilor, a ordonat închiderea paginii de Facebook a comunei. „O cam luase lumea pe arătură, pe-acolo. Se vorbeau prostii. Aşa că s-a închis“, motivează vicele Costel.

Nu în ultimul rând, Roxana Mihaela Vlad a profitat de cunoştinţele pe care şi le-a făcut în perioada în care era jurnalistă la Constanţa, pentru a se promova acum electoral. Ea îl cunoaşte personal pe Valentin Vrabie, primarul comunei constănţene Peştera. Vrabie este, probabil, primarul cu cea mai bună imagine din România, după ce mass-media din toată ţara au relatat cu privire la măsurile foarte bune luate de el în folosul cetăţenilor. Vrabie a fost prezent, ca un garant pentru seriozitatea proiectului, la lansarea „Alianţei pentru Domneşti“. „Cum a reuşit primarul Vrabie la Peştera, aşa vom reuşi şi noi, la Domneşti. El este un exemplu viu: acest om a reuşit, are tot două mâini şi două picioare, un cap, un creier, îl foloseşte în beneficiul comunităţii“, spune Roxana Vlad.

image

Roxana Mihaela Vlad alături de Valentin Vrabie, primarul comunei Peştera. FOTO: Facebook

Mă bucură că tinerii sunt interesaţi să facă partide prin sate şi comune. Mă sună din ţară să mă întrebe care sunt paşii. În următorii ani, cu siguranţă vom face o horă a unirii şi vom reuşi să schimbăm lucrurile şi la nivel naţional. Roxana Mihaela Vlad, viitor candidat la Primăria Domneşti
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite