Primul miting USR-PLUS a fost un eşec

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima dată am fost cât pe ce să mă las sedus de „iniţiativa“ PSD de a reduce numărul de ministere de la 25 la 16 de acum un an. Eu sunt convins că numărul bugetarilor în România este mult prea mare şi că trebuie tăiat în carne vie. Apoi mi-am dat seama că e doar o cioacă pentru a mai salva din dezastrul de a cădea 15 puncte procentuale într-un an.

Apoi eram cât pe ce să mă las sedus de gândul că USR-PLUS şi liderii lor sunt acoperiţi din servicii, aşa cum spurcau latrinele TV când PLUS a fost înfiinţat. Apoi iar mi-am dat două palme. Dacă mie îmi este destul de greu să deosebesc fake news de ceva palpabil, care am scris capitole întregi despre manipulare, îmi imaginez ce prăzi uşoare sunt restul.

Nu suntem la nivel mare ca produse culturale universale. În afară de Ionesco, Eliade şi Cioran, nu avem pe nimeni acolo. Şi chiar şi aceştia sunt în domenii ca nihilism, absurd, spiritualitate, nu în matematică, fizică, chimie, literatură sau filozofia ştiinţei. În aceste condiţii, e normal să avem conducători inculţi şi corupţi, e normal să vrem mai mult de la generaţiile următoare (şi arunci cum vă permiteţi să ne îngropaţi în datorii?), e normal să vrem un stat minimal şi eficient, dar care regulamentar pe stânga are nevoie de săraci mai presus de toate. Un stat modern şi digital, nu un mastodont naţionalist nepotist şi autoritar de secol XVI.

Ce s-a întâmplat cu seriozitatea la români? Nu mai prinde acum nimic fără să fie prezentat într-o temă amuzantă, vezi iUmor, Românii au talent etc., parcă te adresezi unui popor de nivelul 4-9 ani preşcolar, lovit de depresia postmodernă. Da tată, suntem singuri pe lumea asta şi nimic nu pare să se lege. Dar soluţia râsului nu este una de durată.

Infantilism sau depresie? Sau amândouă? Copilaşi deprimaţi? Păi băi nene, când ai o biserică şi un stat paternalist, care te minte pe faţă şi te ţine legat, ce mai aştepţi? Rupe dracului odată lanţurile alea, nu te aştepta ca să te salveze cineva. Raiul este aici şi acum, nu cum îţi promite BOR la sfântul aşteptă.

Germania are o politică de a nu da afară pe nimeni, de aceea rata şomajului la ei este întotdeauna minimă. În vremuri grele, ei scad salariile tuturor cu până la 40%. Comparaţi cu România. În România sunt de aşteptat ca la viitoarea criză, adică începând de la sfârşitul anului acesta după Unicredit Bank spre exemplu, combinat cu RPA şi automatizare, să îşi piardă locul de muncă mai mult de jumătate din numărul total de salariaţi din România. Cine are acum curajul să mai promită joburi securizate?

PSD în niciun caz. Mă aşteptam ca USR-PLUS să pună accentul pe informarea pericolelor care ne pasc în viitorul apropiat din cauza automatizării. Culmea, ei, care sunt IT-işti, au căzut în capcana companiei negative. Am avertizat de mai de mult că o campanie negativă la PSD nu este câştigătoare atunci când PSD joacă foarte elegant, cum au făcut-o la ultimele alegeri. Sper ca USR-PLUS să înţeleagă ceva şi să se îndrepte. Am fost super dezamăgit de dansurile swing şi chiar de alegerea cu muzică rock prea agresiv (îmi place rock, dar uşor, nu metale) făcute la mitingul de la Cluj. În loc să fi luat acel magnific program de guvernare PSD şi prezentat tocilăreşte cu unde trebuiau să fie toţi acei indicatori şi unde sunt de fapt, ca să vizualizăm exact dezastrul PSD, exact aşa pe stil corporatist, cum de fapt sunt votanţii USR-PLUS, ei au venit doar cu lozinci anti-PSD şi cu dansuri. Ştiu că acel program de guvernare este o mizerie. Dar nu ai altă variantă. Dacă acum vii cu lozinci şi îţi iese, va veni o vreme când chiar trebuie să vii cu idei, fără discuţie. De ce să nu începi discuţiile acum, mai ales că voi ar trebui să conduceţi cursa ideilor pe UE. Doar sunteţi experţi. Am citit articolul lui Ciolos aici, pe Adevărul. Lozinci, cuvinte goale. Sincer, după ce am vizionat reportajul Recorder despre acest miting de la Cluj, am rămas cu un gust amar. Şi asta vine de la un votant de-al vostru. Mai aveţi timp să veniţi cu propuneri serioase. Altfel îmi voi schimba votul.

P.S. Singurul lucru bun de la acel miting a fost că am văzut-o pe soţia lui Cioloş lângă el.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite