Congres. Cioloş a fost ales preşedinte al PLUS cu 99% din voturi: „Dacă aşteptăm să dispară PSD prin erodare, ne vom trezi că se întoarce din nou sub alte forme”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacian Cioloş. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Dacian Cioloş. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Convenţia Naţională a PLUS s-a reunit, pentru prima dată, sâmbătă, în prezenţa a peste o mie de membri ai formaţiunii, pentru alegerea lui Dacian Cioloş în funcţia de preşedinte al PLUS. Fostul premier a fost ales cu 99% din voturi. În ianuarie 2020, după alegerile prezidenţiale, va avea loc un nou Congres. Profesoara Mihaela Miroiu, actorii Oana Pellea şi Marius Manole s-au numărat printre invitaţi.

GALERIE FOTO

UPDATE Congresul PLUS s-a terminat

UPDATE Dacian Cioloş, cuvântul de închidere al Congresului: De aproape 30 de ani oscilăm de la o stare de deznădejde la o stare extaz. Ce-ar fi să acceptăm că suntem nişte oameni normali. S-a ajuns să ne fie să spunem că facem politică. Prea mult mă scuz pentru ce am ales să fac. Nu e nevoie să închiriem pe banii statului insule în care să pescuim, în timp ce alţii pescuiesc în ape tulburi. Nu e nevoie să ne facem firme pe lângă un consiliu judeţean ca să ne facem palate. Fiecare dintre cei care a ajuns aici şi-a plătit biletul sau benzina. Fapul că aţi făcut lucrul acesta arată că nu aveţi nevoie de funcţii politice ca să vă duceţi traiul. Noi vom face parte din guvernul din 2020 pentru că vom câştiga alegerile. 

UPDATE Marius Manole, actor: Îmi doresc ca această mişcare să devină un lucru important pentru România. Atunci când votezi, atunci ai dreptul să critici. Nu o să fac parte din niciun partid niciodată. O să fiu de partea adevărului. 

UPDATE Potrivit Statutului PLUS, nu pot fi membri de partid cei care au suferit condamnări penale, cei care au colaborat cu Securitatea şi cei care promovează idei şovine. Preşedintele partidului şi ceilalţi membri de conducere vor fi aleşi pentru un mandat de doi ani, nu de patru, ca în cazul partidelor tradiţionale. 

UPDATE Dacian Cioloş: Era important acest vot pentru a ne obişnui cu acest fel de a face lucrurile: cât mai transparent. V-am cerut un mandat de maxim un an. Peste un an ne revedem aici pentru a realege structurile respective. După 2020, o să avem patru ani de guvernare fără alegeri. E important să avem o majoritate politică ca să putem guverna. Nu plec nicăieri. Dacă voiam să plec, nu veneam. O să construim împreună. Ne dorim  o reformă a Constituţiei, ca să reaşezăm echilibrul cu adevărat între puterile statului, unde preşedintele va avea un rol important.

UPDATE Rezultatul votului: Au votat 1.557 de delegaţi. 7 voturi NU. 6 ABŢINERI. 99% voturi PENTRU Cioloş. 

UPDATE Ona Pellea a fost primită în ovaţiile sălii: ”Eu iubesc această ţară cum ştiu că o iubiţi şi dvs. Cred că merită o soartă bună. Vreau să trăim cu toţii într-o ţară normală, într-o ţară educată, cinstită. Cu cât e misiunea mai impsoibilă, cu atât e mai nobilă cauza. În perioadele de criză, oamenii însemnaţi se adună Aş fi putut pleca din ţară, dar nu am făcut-o. În ultimul timp, m-am gândit că îmi pot lua câinii şi morţii şi să plec în altă ţară. Am renunţat la idee pentru că am toate speranţele în dvs.”

UPDATE La Congresul PLUS este prezent şi Ciprian Bucur, fostul minsitru pentru relaţia cu Parlamentul din Guvernul Cioloş. S-a aşezat chiar în rândul doi. Cine este Bucur? Până să ajungă ministru, i-a cărat geanta lui Bogdan Ciucă (creaţia lui Dan Voiculescu), preşedinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor când USL a dat primul asalt la Codurile penale (marţea neagră din 2013). În noiembrie 2015, Bucur a ajuns ministru ”tehnocrat” fiind impus de PSD, alături de Vasile Dâncu şi Petre Tobă. 

UPDATE Se votează. 

UPDATE Platforma de vot nu funcţionează. Pauză. 

UPDATE Urmează votul, care va fi electornic

UPDATE Dacian Cioloş: Suntem mai mulţi decât credeam. Asta ne dă încredere. Trebuie să ne cultivăm şi să ne câtigăm încrederea unii în alţii. Singura solţie poentur cei care se simt singuri e să arătăm că suntem împreună. Am dat prea mult vina unii pe alţii şi ne-am victimizat suficient. Trebuie să avem curajul să fim noi înşine fără să cerem aprobarea altora pentru asta. Singura soluţie este implicarea. Politica, atunci când o refuzi şi o ignori, îţi intră singură în casă. Şi nu bate politicos la uşă. Poţi să ignori politica, dar trebuie să-âi asumi că acest lucru te costă. Politica e despre implicare. Acets partid e un mijloc de a ne implica. Proiectul meu este România: trebuie să mergem la europarlamentare şi să cosntruim un proietc solid pentru prezidenţiale. Să devenim prima forţă politică după alegerile europarlamentare din 2020. Să contruim o nouă elită politică. Nu există PSD-işti şi anti-PSD-işti, ci doar oameni care vor să trăiască mai bine. Dacă aşteptăm să dispară PSD prin erodare politică ne vom trezi cu surpiza că se va întoarce din nou sub alte forme. 

UPDATE O doamnă a cerut dreptul la cuvânt: ”Mă numesc Anca Păduraru şi sunt supravieţuitor al baricadei de la Inter. Nu putem să nu avem spaţiu cirtic în partid. Nu putem să trecem la vot dacă nu avem o discuţie de substanţă. Acest partid a făcut o eroare pentru alegerile europarlamentare pe care vrem să o îndreptăm”. 

I s-a tăiat microfonul.  

UPDATE Mihaela Miroiu: Fac parte din comisia de evaluare a candidaţilor pentru europarlamentare. Dintre cele 43 de proiecte pe care le-am citit, nu mi-a fost ruşine cu niciunul. 

UPDATE Andrei Lupu, membru PLUS: Avem 8.000 de membri validaţi şi încă aproape 8.000 în curs de validare. 

UPDATE Congresul a fost deschis de Adrian Albu, unul dintre supravieţuitorii tragediei de la Colectiv. Adrian Albu şi-a pierdut atunci sora şi o verişoară. 

UPDATE Delegaţii PLUS se înregistrează electronic. Congresul va începe cu jumătate de oră întârziere. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite