
Primii români din diaspora care au votat la alegerile prezidenţiale din 2019 au fost cei din Auckland, Noua Zeelandă, unde, în prezent, s-au prezentat la urne 19 români. În contextul în care votul din străinătate se desfăşoară pe parcursul a trei zile, şi diaspora din mai multe ţări, precum Afganistan, Japonia sau Turcia a început pună ştampila pentru preşedinte.
UPDATE 15.50 Un număr de 21.950 de români au votat până la ora 15.00, la secţiile deschise vineri în străinătate
Potrivit datelor publicate de Biroul Electoral Central, primii români care şi-au ales preşedintele sunt cetăţenii din Auckland, Noua Zeelandă.

Românii in străinătate care nu au optat pentru votul prin corespondenţă pot vota la oricare din secţiile de votare organizate în afara ţării, pe baza unui document de identitate valabil în ziua votării:
- cartea electronică de identitate;
- cartea de identitate provizorie;
- buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic;
- paşaportul diplomatic electronic/ paşaportul de serviciu/ paşaportul de serviciu electronic/ paşaportul simplu/ paşaportul simplu electronic/ paşaportul simplu temporar;
- în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.
Pot vota la alegerile prezidenţiale cetăţenii români care au vârsta de cel puţin 18 ani, dacă această vârstă a fost împlinită până în ziua alegerilor inclusiv; nu au fost puşi sub interdicţie sau nu li s-a interzis exercitarea dreptului de vot, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă.
Orar pentru secţiile de votare în diaspora
- Vineri, 8 noiembrie 2019, între orele 12-21
- Sâmbătă, 9 noiembrie 2019, între orele 7-21
- Duminică, 10 noiembrie 2019, între orele 7-21
Alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de vot, anunţă MAE. Doi membri desemnaţi de biroul electoral al secţiei de votare, din cadrul acestuia, verifică la ora 21:00 dacă în afara sediului secţiei de votare se află alegători care aşteaptă să îşi exercite dreptul de vot şi constată şi monitorizează ordinea în care aceştia au acces în localul de vot. Alegătorii aflaţi în situaţiile de mai sus pot vota până cel mult la ora 23:59.
Harta secţiilor de vot din străinătate, pe ţări, poate fi consultată aici.
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: