Primele reacţii din presa internaţională: USL, împăcat cu rezultatul votului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta şi Crin Antonescu au obţinut o victorie decisivă
Victor Ponta şi Crin Antonescu au obţinut o victorie decisivă

Rezultatele alegerilor din România arată că Uniunea Social Liberală a premierului Victor Ponta a obţinut 57% din voturi, victoria coaliţiei de centru-stânga fiind una decisivă, scrie presa internaţională.

Potrivit exit-poll-urilor, se arată în material, USL a depăşit cu 19% Alianţa România Dreaptă. “Este o victorie împotriva regimului preşedintelui Traian Băsescu”, a declarat Crin Antonescu, citat de Al Jazeera, în timp ce sondajele de opinie arătau că USL va câştiga 48-61% din voturi.

Aceste rezultate s-ar concretiza în obţinerea, de către USL,  a unei majorităţi de două treimi în Parlament, ceea ce ar permite modificarea Constituţiei, însă analiştii citaţi de sursa menţionată avertizează că încă există posibilitatea unei noi crize politice.

Corespondentul Al Jazeera la Bucureşti afirmă că, potrivit declaraţiilor oficiale, 60% dintre voturi au mers către USL.

“Am votat pentru ca România să urmeze calea către Occident”, a declarat Băsescu, acesta acuzând totodată USL că încearcă să îndepărteze ţara de Uniunea Europeană, căreia I s-a alăturat în 2007.

Un expert citat de Bloomberg a declarat, de asemenea, că nu vor fi conflicte în ce priveşte corectitudinea  desfăşurării votului, deoarece primele rezultate confirmă sondajele de opinie efectuate anterior.

În ciuda faptului că USL  este la putere din luna mai, mulţi alegători consideră că acest partid va aduce schimbarea.  Chiar dacă va câştiga, analiştii susţin că există încă posibilitatea să existe o criză politică, deoarece coaliţia de centru-stânga va fi obligată să împartă puterea cu preşedintele Băsescu.

Refuzul şefului statului de a-l numi pe Victor Ponta în funcţia de premier este văzut de analişti ca fiind “un abuz” care ar putea conduce la o nouă suspendare.

În ce-l priveşte, Ponta a declarat că “România va încheia un capitol din istoria sa şi va începe unul mai bun”.

Victoria lui Ponta nu este  neapărat de bun augur, arată The Independent, care scrie că “sistemul politic a fost paralizat”, cu atât mai mult cu cât este puţin probabil ca Traian Băsescu să numească în funcţia de premier “un om pe care îl dispreţuieşte”.

Ultimul an a fost unul afectat de o gravă criză politică, în contextul în care fostul premier Adrian Năstase a fost arestat şi, aparent, a încercat să se sinucidă.

De asemenea, The Independent menţionează o postare pe Twitter din partea lui Victor Ponta în care acesta a scris: “Secţiile de votare sunt deschise, viitorul României este acum în mâinile oamenilor, îi rog să voteze astăzi. Dacă sondajele de opinie reflectă adevărul, USL  va duce ţara mai departe pe drumul către prosperitate economică”.

Reuters a citat un român care a declarat că nu ştie pe cine să voteze “şi de ce”, deoarece “au fost atât de multe alegeri şi nimic nu s-a schimbat”. Potrivit unor analişti citaţi de The Independent, este posibil ca Băsescu să refuze numirea lui Ponta la şefia Executivului, dar să aleagă “o personalitate mai puţin proeminentă din cadrul USL”.

Washington Post scrie despre o victorie “decisivă” a USL care ar putea  aprinde conflictul dintre preşedinte şi premier, duşmani declaraţi. “Am câştigat cu o majoritate decisivă, o majoritate recunoscută de adversarii noştri care au acceptat regulile democratice”. Washington Post arată că Băsescu ar putea numi pe altcineva, dar alegerea sa ar trebui aprobată de către Parlament. Dacă propunerea preşedintelui este respinsă de două ori la rând, Parlamentul ar putea fi dizolvat.

Românii s-au săturat deja de lupta pentru putere dintre cei doi lideri, cu atât mai mult cu cât această ţară este “una dintre cele mai sărace şi mai corupte” din Uniunea Europeană, se arată în articol.

Valentina Lupan, o arhitectă din Bucureşti citată de Washington Post, a declarat că, în ciuda vremii nefavorabile, “oamenii vor merge să voteze chiar dacă este ninsoare şi ploaie, deoarece le-a ajuns”.

“Ne-am săturat să fim insultaţi şi umiliţi. Vrem o viaţă normală”, a spus ea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite