Primarul Daniel Băluţă, în plenul Comitetului European al Regiunilor: „Acum este momentul ca liderii europeni să asculte cu adevărat vocea oamenilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul  sectorului 4, Daniel Băluţă, a luat cuvântul în plenul CoR. FOTO: Captură/ Facebook
Primarul  sectorului 4, Daniel Băluţă, a luat cuvântul în plenul CoR. FOTO: Captură/ Facebook

Membru al Comitetului European al Regiunilor (CoR) – cel mai puternic organism consultativ al Uniunii Europene, primarul sectorului 4, Daniel Băluţă, a luat vineri cuvântul la cea de-a 144-a şedinţă plenară a acestui for reprezentativ. Edilul a transmis că nevoile oamenilor ar trebui să stea la baza redactării tuturor politicilor publice europene.

Daniel Băluţă a explicat celorlalţi membri ai CoR faptul că liderii europeni trebuie să asculte „cu adevărat” vocea oamenilor, astfel încât fiecare comunitate să îşi pună amprenta asupra propriei dezvoltări. 

„Consider că acum este momentul ca liderii europeni să asculte cu adevărat vocea oamenilor. Acum este momentul ca fiecare comunitate, fiecare oraş, să-şi pună cu adevărat amprenta asupra propriei dezvoltări, bazată pe o absorbţie accelerată a fondurilor nerambursabile disponibile în acest domeniu”, a declarat Daniel Băluţă, la dezbaterea la care a participat alături de preşedintele CoR, Apostolos Tzitzikostas, de fostul preşedinte al Consiliului European, Herman van Rompuy, actual conducător al grupului la nivel înalt privind democraţia europeană, dar şi alături de alţi lideri locali europeni.

Băluţă: „Ar trebui să evităm discuţiile despre înfiinţarea unei Ligi Speciale de Fotbal”

Primarul a subliniat faptul că oamenii aşteaptă de la liderii politici deschidere către noi orizonturi. În acest sens, Băluţă a explicat faptul că o viziune care nu este incluzivă nu mai poate fi tolerată, oferind drept exemplu înfiinţarea unei Ligi Speciale de Fotbal, care ar fi discriminatorie pentru anumite categorii.

„Viitorul nostru, împreună, este cheia de care avem nevoie pentru a deschide uşa către noi orizonturi, în calitatea noastră de lideri europeni locali. Aceasta este cea mai bună modalitate de a asculta vocile şi nevoile oamenilor din comunităţile noastre. Nu mai putem tolera o viziune care nu este incluzivă. Ar trebui să evităm discuţiile despre înfiinţarea, spre exemplu, a  unei Ligi Speciale de Fotbal, care ar lăsa în urmă pe cei mai puţin norocoşi, puternici sau bogaţi”,  a mai declarat primarul sectorului 4.

Comitetul European al Regiunilor (CoR) este un organism consultativ al UE, format din reprezentanţi ai celor 27 de state membre, aleşi la nivel local şi regional. Prin intermediul CoR, aceştia îşi pot exprima în mod direct opiniile cu privire la legislaţia UE care are impact asupra regiunilor şi oraşelor. Înfiinţat în anul 1994, CoR este complementar celor trei instituţii comunitare – Consiliul Uniunii Europene, Comisia Europeană şi Parlamentul European, având rolul de a reprezenta interesele colectivităţilor locale şi regionale.

Comitetul Regiunilor este format din 329 de membri, cu tot atâţia supleanţi, repartizaţi între cele 27 de state membre, după cum urmează: câte 24 pentru Germania, Franţa şi Italia; câte 21 pentru Spania şi Polonia; 15 pentru România; câte 12 pentru Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Grecia, Portugalia, Suedia, Ţările de Jos şi Ungaria; câte 9 pentru Croaţia, Danemarca, Finlanda, Irlanda, Lituania şi Slovacia; câte 7 pentru Estonia, Letonia şi Slovenia; câte 6 pentru Cipru şi Luxemburg; 5 pentru Malta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite