Primarii penali se întorc în forţă: „Au o părere foarte proastă despre electorat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Vanghelie şi Neculai Onţanu nu vor să renunţe la scaunul de primar FOTO Arhiva Adevărul
Marian Vanghelie şi Neculai Onţanu nu vor să renunţe la scaunul de primar FOTO Arhiva Adevărul

În ciuda gravelor probleme penale, foşti primari bucureşteni, printre care Marian Vanghelie, Neculai Onţanu sau Cristian Popescu Piedone, sunt la un pas de a intra din nou în cursa electorală, iar sondajele arată, paradoxal, că au şi cele mai mari şanse să câştige. Tupeul candidaţilor şi slaba cultură politică a electoratului ar fi explicaţiile sociologice pentru această situaţie neverosimilă.

După zece luni petrecute în arest preventiv şi arest la domiciliu, Marian Vanghelie îşi pregăteşte campania pentru câştigarea celui de-al cincilea mandat la Primăria Sectorului 5. La un an de când a fost suspendat din funcţia de primar, ca urmare a problemelor penale pe care le are, Vanghelie anunţă că va revitaliza Partidul Dreptăţii Sociale (PDS), înfiinţat în urmă cu şapte ani, formaţiune politică care să facă opoziţie PSD. „În următoarea perioadă, o să avem o întâlnire de 6.000 de oameni, unde o să vedeţi câţi colegi vor veni din PSD. Am avut discuţii cu parlamentari, cu lideri de partid care au înfiinţat partide mici. În trei săptămâni o să ne vedeţi la Sala Palatului“, a spus Vanghelie, care va şi prelua conducerea Partidului Dreptăţii Sociale.

Noul partid politic va fi un vehicul de campanie pentru Marian Vanghelie, care intenţionează să intre în cursa electorală pentru Primăria Sectorului 5, potrivit unor surse apropiate lui. Deşi este cercetat pentru fapte de corupţie săvârşite ca primar, Marian Vanghelie are şanse mari să câştige competiţia electorală în faţa candidaţilor PSD şi PNL, potrivit sondajelor comandate de ambele partide. Chiar preşedintele PSD Liviu Dragnea spunea, la Adevărul Live, că Marian Vanghelie ar fi „un candidat important care ar încurca pe toata lumea“.

Mai mult decât atât, Vanghelie ar putea beneficia şi de sprijinul lui Cristian Rizea, cel care a fost la un pas de a fi desemnat de PSD candidat la Primăria Sectorului 5. Până la urmă, Rizea a fost scos din joc de procurorii DNA. Potrivit unor surse politice, Rizea l-ar fi căutat pe Vanghelie pentru a-l ajuta să câştige Primăria Sectorului 5 în detrimentul candidatului oficial desemnat de PSD, deputatul Daniel Florea.

Piedone strânge şi el semnături

În situaţia lui Vanghelie se află şi Cristian Popescu Piedone, favorit să câştige un nou mandat de primar al Sectorului 4, în ciuda problemelor penale pe care le are. Cristian Popescu Piedone a demisionat din funcţia de primar al Sectorului 4 ca urmare a protestelor post-Colectiv. Piedone este acuzat de abuz în serviciu şi fals în legătură cu autorizarea clubului Colectiv, în care zeci de oameni au murit arşi de vii. Cu toate astea, în Sectorul 4, oamenii lui Piedone strâng semnături pentru candidatura fostului edil. Potrivit sondajelor efectuate de PSD, Piedone are o intenţie de vot de peste 50%.

Aflat în arest preventiv pentru luare de mită, primarul suspendat al Sectorului 2, Neculai Onţanu, ar putea candida pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 2, în fruntea căreia s-a aflat timp de 16 ani.  Preşedintele UNPR Valeriu Steriu a spus, într-o emisiune la Adevărul Live, că o candidatură a lui Onţanu va fi anunţată în funcţie de cum va evolua situaţia sa juridică. Pe 25 aprilie expiră cele 30 de zile de arest preventiv în cazul lui Onţanu, ultima zi pentru depunerea candidaturilor fiind 26 aprilie. Dacă instanţa va schimba arestul preventiv cu o măsură mai blândă – control judiciar sau arest la domiciliu- Onţanu ar putea candida la alegerile locale din 5 iunie, având în vedere că pleacă şi el cu prima şansă, potrivit sondajelor. Deşi, strict legal, el poate candida şi din spatele gratiilor.

„Arestată, nearestată, Olguţa va candida“

Lia Olguţa Vasilescu, primarul municipiului Craiova, a scăpat de arestul la domiciliu în dosarul în care este acuzată de luare de mită şi spălare de bani, şi a anunţat că va candida oricum pentru un nou mandat: ori susţinută de partid, ori  din postura de independent, dacă PSD va prefera să ţină la imagine şi să întoarcă spatele unui candidat penal.  „Voi candida la Primăria Craiovei. Dacă toată lumea se ascunde în munţi, nu ştiu unde ajungem. Un prieten mi-a spus ieri, când i-am spus că vreau să candidez la Primăria Craiova chiar şi din postura de independent, dacă partidul găseşte un alt candidat, că sunt nebună. Probabil“, a spus Lia Olguţa Vasilescu. Cu toate astea, majoritatea social-democraţilor o vor tot pe Olguţa. „Arestată, nearestată, Olguţa Vasilescu va candida şi va câştiga cu 70%. Acesta va fi mesajul nostru şi al electoratului pentru DNA“, ne-a declarat un lider PSD.

Au şi liberalii penalii lor

Un alt primar care nu exclude să-şi încerce, din nou, norocul la alegerile locale este George Scripcaru, edilul oraşului Braşov, trimis în judecată pentru mai multe infracţiuni, printre care şi luare de mită. Scipcaru se gândeşte să candideze din postura de independent pentru că nu respecte criteriile de integritate ale PNL.

„Au o părere foarte proastă despre electorat“

Cum se traduce din punct de vedere sociologic faptul că unii politicieni n-au decenţa de a se retrage în momentul în care asupora lor planează grave suspiciuni de corupţie? „Fie se consideră nevinovaţi şi vor să accentueze acest fapt, fie au o părere foarte proastă despre electorat, despre standardele cetăţenilor, încât cred că o să câştige chiar şi având acţiunea penală declanşată“, crede Radu Magdin, specialist în comunicare politică.

Cu toate astea, Magdin  arată că de vină pentru rezultatul bun pe care l-ar scoate un candidat cu probleme penale este şi lipsa de cultură politică de care dau dovadă românii.„Sondajela arată următorul lucru: în 25 de ani, în România nu s-a investit într-o cultură politică şi în standarde cetăţeneşti raportat la funcţia publică. Interesul marilor partide nu a fost să educe populaţia, să arate că gospodăria trebuie să meargă mână în mână cu integritatea. Se merge în continuare pe principul că e suficient să faci, ca primar, anumite lucruri punctuale, pentru că oamenii îţi vor reînnoi oricum mandatul pe principiul: a mai pus un pom, a făcut un drum, a furat, dar ne-a mai făcut şi nouă câte ceva. Se mizează foarte mult pe permisivitatea cetăţeanului român“, a comentat Magdin pentru „Adevărul“.

Interesul marilor partide nu a fost să educe populaţia, să arate că gospodăria trebuie să meargă mână în mână cu integritatea. Se merge în continuare pe principiul: a furat, dar ne-a mai făcut şi nouă câte ceva.
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite