Primarii, din nou la uşa premierului. Dragnea: Comunităţile locale vor avea în 2019 cel mai mare buget din istorie. De acum, ei vor avea pâinea şi cuţitul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Asociaţiei Municipiilor din România, printre care Robert Negoiţă, Gabriela Firea şi Gheorghe Falcă, au mers, miercuri, din nou la Guvern pentru a discuta de banii pe care Executivul îi va da primăriilor. Liviu Dragnea a fost cel care a subliniat că solicitările primarilor vor fi rezolvate şi vor primi „cel mai mare buget din istoria României“.

UPDATE Liviu Dragnea a anunţat rezolvarea situaţiei, printr-un mesaj publicat pe Facebook. „WIN-WIN SITUATION” PENTRU AUTORITĂŢILE LOCALE: mai mult pentru cei săraci, fără pierderi la cei bogaţi. Comunităţile locale vor avea în 2019 cel mai mare buget din istoria României: circa 77 miliarde de lei, adică aproape jumătate din valoarea bugetului de stat (164,5 mld.). Aleşii locali vor păstra toate sumele încasate din impozitul pe venit şi vor primi 11 miliarde de la Guvern, din cotele de TVA. Niciun judeţ nu va avea mai puţin de 400 lei/locuitor, faţă de doar 250 anterior, şi nicio primărie nu va avea mai puţin de 1.200 lei/locuitor faţă de doar 750 lei înainte. Primăriile vor opri direct 60% din încasări, aşa cum au cerut, iar restul de 40% vor merge la judeţ, din care 20% se vor întoarce la aceleaşi primării pentru echilibrare. Si bucureştenii vor avea mai mult decât înainte. Va avea loc o descentralizare a finanţelor, aleşii locali vor prelua o serie de cheltuieli din sarcina Guvernului, dar tot vor rămâne cu 9 miliarde mai mult decât aveau înainte. De acum, ei vor avea pâinea şi cuţitul, dar asta îi obligă să fie mai responsabili faţă de cetăţeni: mai multă chibzuinţă la cheltuielile curente şi mai mulţi bani pentru investiţiile aşteptate de comunitate.

***

Mai mulţi primari de municipii din România, printre care social-democraţii Gabriela Firea şi Robert Negoiţă, dar şi liberalii Gheorghe Falcă şi Emil Boc, au mers la Guvern pentru a discuta cu Viorica Dăncilă şi ministrul Eugen Teodorovici despre bugetul pe 2019. 

Mai exact, edilii vor ca o parte a bugetului să meargă spre primării, în condiţiile în care banii veniţi din impozitul pe venit sunt mai puţini, după ce PSD a decis reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%. 

Cu zi înainte, luni, primarii i-au criticat pe Teodorovici şi Darius Vâlcov, consilierul premierului, pentru faptul că le-au reproşat că au dat mai mulţi bani oamenilor din administraţie şi, totuşi, edilii încă se plâng pe tema banilor. Mai mult, Gheorghe Falcă a anunţat că dacă nu se va ajunge la o înţelegere, primarii vor merge să protesteze în faţa Guvernului.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite