Primarii moldoveni care au făcut primul pas spre marea unire: „Ce înseamnă unirea cu România? Bunăstare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În anul Centenarului, 39 de comune din Republica Moldova au semnat o declaraţie de unire cu „patria mamă“, şi acesta este abia începutul. Doi dintre primarii moldoveni care şi-au pus semnătura pe o hârtie unionistă, fără valoare juridică, dar cu profundă valoare simbolică, au explicat, ieri, la Adevărul Live, ce mai înseamnă România peste Prut.

„Majoritatea locutitorilor din comuna noastră se declară români şi vorbesc limba română. Declaraţia de unire e o idee din suflet, care vine de la strămoşii noştri. A fost semnată în unanimitate de toţi consilierii locali ai comunei noastre, în frunte cu mine“, a spus, la Adevărul Live,  Marcel Snegur, primarul comunei Parcova, cel care a dat tonul declaraţiilor unioniste.

Petru Frunze, primarul comueni Puhoi, aflată în apropierea Chişinăului, spune că printre unionişti se numără şi politiceni din partidul preşedintelui Igor Dodon, antiromân declarat. „ A  semnat declaraţia inclusiv şi un consilier socialist, din partidul preşedintelui Dodon. Deputaţii socialişti au făcut presiuni, au venit cu ameninţări, dar el a semnat din suflet, pentru că a fost într-o deplasrae în România, a văzut situaţia de aici, a văzut cum s-a dezvoltat ţara şi a devenit un susţinător al unirii. Noi vedem şi cum funcţionează legea în România. La noi, situaţia Justiţiei este cu 20 de ani în urmă. La noi, oamenii fug din ţară. Salariile sunt foarte mici. Spre exemplu, avem angajaţi la grădiniţe cu 50 de euro salariu pe lună, iar preţurile, la unele produse, sunt mai mari ca aici. Unirea ce înseamnă? Bunăstare pentru cetăţeni“, a spus Petru Frunze.

Anul Centenarului ne face şi pe noi să dăm dovadă de curaj. Uniunea Sovietică a băgat frica în oameni. Am depăşit acestă stare. Petru Frunze, primar Puhoi

Primarul comunei Puhoi susţine că autorităţile centrale fac presiuni să oprească valul unionist. „S-a convocat Consiliul Superior de Securitate a Statului, prin care preşedintele Igor Dodon îşi doreşte să ne pedepsească. Dodon îi încurajează pe cei care vor cu Rusia. Pe noi, Dodon ne numeşte trădători şi, chipurile, el luptă cu cei care vor să distrugă ţara. Dar asta pentru că în toamnă vin alegerile parlamentare şi el nu are e să le spună oamenilor, pentru că nu a făcut nimic. Trebuie să spună: «am luptat cu românismul»“, a mai spus Petru Frunze.

Cu toată opoziţia lui Dodon, localităţile dominate de români nu se lasă. „Mulţi primari vor să semneze delcarţii de unire, pentru că au primit finanţare din România: avem autobuze şcolare, am primit bani pentru a renova şcoli şi grădiniţe. Am vorbit cu autorităţile de la Bucureşti ca finanţările din România să vină direct la primării, pentru ca oamenii să simtă direct ajutorul dat. Dacă finanţarea trece  prin Guvernul de la Chişinău, se mai selectează banii“, susţine Marcel Snegur.

Mulţi primari vor să semneze delcarţii de unire, pentru că au primit finanţare din România. Marcel Snegur primar Parcova
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite