Primarii închiriază buldozere pentru înhumarea morţilor! Ca în Lombardia!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În situaţia extrem de gravă în care se găseşte România, sub crizele sanitară, economica, socială, nu mai este timp de târguieli politice. CE a şi dat semnalul, prin preşedintele Iohannis, că nu vrea continuarea crizei  şi degenerarea luptelor politice până la punctul în care România nu mai poate fi guvernată. Sub ameninţarea pierderii banilor din PNRR. CE a demonstrat că atunci când vrea să fie foarte fermă, spune exact ce trebuie să spună.

Aşa se explică „răzgândirea” preşedintelui Iohannis şi desemnarea lui Cioloş pentru funcţia de premier. Florin Cîţu cere acum scuze din partea USR, pentru moţiunea de cenzură. Dar el îşi cere scuze pentru călcarea în picioare a Acordului de Guvernare?

Argumente în favoarea validării unui guvern condus de Cioloş

Un guvern monocolor al USR, condus de Dacian Cioloş, nu mi se pare complet exclus, dacă celelalte partide îşi vor spune: „lasă-i pe ăştia  să-şi frângă gâtul într-o guvernare aproape imposibilă. Ei să deconteze următoarele 6 luni de guvernare în perspectiva alegerilor din 2024”.

Mai posibilă mi se pare refacerea coaliţiei, cu Dacian Cioloş premier. 

PNL nu are o personalitate capabilă să conducă un guvern. Cineva din afara „echipei câştigătoare”, cu experienţă şi carte de vizită care să demonstreze că poate face faţă la sarcinile enorme pe care le are în faţă un guvern. Ilie Bolojan, cerut şi de USR, nu vrea să intre într-un joc pe care nu-l poate stăpâni. Are prea puţină experienţă în politica înaltă de la Bucureşti. Şi, spre deosebire de Cîţu, are şi inteligenta necesară să accepte acest lucru.

 Altcineva din „echipa câştigătoare” riscă să nu fie votat în parlament de USR, care a declarat că s-ar putea îndrepta şi ei spre alegeri anticipate. Atunci cine să fie viitor premier, când Florin Cîţu este exclus din start de la prima nominalizare?

Cine ar vota în parlament un guvern condus de PNL? În afara USR şi UDMR, nimeni. PSD şi AUR merg pe alegeri anticipate, le convine poziţia pe care o au în sondajele de opinie. Iar USR condiţionează votarea unui guvern condus de PNL de persoana desemnată ca premier. În caz contrar, merge şi USR pe alegeri anticipate

Urgenţa investirii unui nou guvern. Crizele care afectează acum România cer o rezolvare urgentă, cel mai sigur cu OUG-uri. Pe care actualul guvern nu le poate da. Criza sanitară,  explozia preţurilor, iarna care vine şi care poate crea situaţii în care oameni să îngheţe în casă, aprobarea PNRR, toate acestea riscă să compromită în mod grav nivelul de civilizaţie şi bunăstare  în care se află România.

USR singur nu are rezerva de oameni bine pregătiţi pentru toate funcţiile în stat. Refacerea coaliţiei, cu Dacian Cioloş în fruntea guvernului, ar beneficia de rezerva de cadre a celor trei partide: PNL, USR, UDMR. O parte din miniştri actuali ar rămâne în funcţii (Aurescu la Externe, Ciucă la Apărare, miniştrii UDMR care au făcut treabă bună la ministerele lor). Împărţirea portofoliilor de miniştri ar putea fi rediscutată, cu Cioloş premier.

PNL este ameninţat cu scindarea, dacă apelează la susţinerea PSD. Orban a spus foarte clar. Dacă PNL-Cîţu apelează la susţinerea PSD, mai pe faţă, mai prin spate, atunci echipa Orban părăseşte partidul şi creează un alt partid. În aceste condiţii, importanţa PNL în parlament se reduce cu o treime, în cel mai bun caz. Plus spargerea filialelor şi tulburările legate de alegerea unor noi conduceri. Pierderea conducerii Camerei Deputaţilor este deja un semnal clar.

Intervenţia CE prin intermediul lui Iohannis. Cum mulţi observatori pun pe seama intervenţiei CE „răzgândirea” lui Iohannis şi desemnarea lui Cioloş, este de aşteptat ca aceste intervenţii să continue. Nu cred că PNL poate ieşi de sub protecţia lui Iohannis, alta nu are.

Concluzie

Singura soluţie este încheierea discuţiile săptămâna asta, şi un guvern cu Dacian Cioloş premier, susţinut de coaliţie, luni sau marţi săptămâna viitoare. Criza sanitară deja conduce la sute de morţi pe zi, la Botoşani s-a închiriat un buldozer pentru a face faţă înhumărilor.

Politicienii nu mai au timp pentru joaca de-a guvernarea. Dacă nu rezolvă problema în câteva zile, pierderile vor deveni irecuperabile  pentru România.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite