Ultimatum pentru Guvern. Primarii ameninţă cu greva în faţa Palatului Victoria dacă nu primesc 66% din impozitul pe venit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii primarilor, printre care Gabriela Firea, Emil Boc şi Robert Negoiţă, s-au întâlnit cu ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici şi cu Darius Vâlcov, reprezentantul Vioricăi Dăncilă, pentru a discuta despre cotele din impozitul pe venit alocate către primării. „Anul trecut am pierdut 28 de milioane de euro din bugetul local“, a spus Emil Boc. „Dacă economia duduie, de ce trebuie să tăiem proiectele de dezvoltare?“, a completat Firea.

UPDATE Primarii de municipiu din România au ieşit la declaraţii după aproape trei ore de discuţii cu Eugen Teodorovici. „Toate comunităţile au pierdut bani. Am adus aminte în legătură cu promisiunea de anul trecut. Ministerul de Finanţe a început prin a ne spune că e un an la investiţiilor pentru Guvern. Şi noi am spus că autorităţile au investiţii. Anul trecut au fost ampuate multe investiţi“, a declarat Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, aceasta precizând că la întâlnirea cu primarii nu a fost prezentă Viorica Dăncilă, aceasta fiind reprezentată de Darius Vâlcov, consilier al premierului

Şi preşedintele executiv al AMR, Gheorghe Falcă, a povestit că au fost mai multe contre între primari şi reprezentanţii Guvernului. „Regret că am ajuns în această postură. Să cerem drepturile cetăţenilor din localităţile. Noi ne batem azi ca banii să rămână pe plan local. Cum să spui că nouă ne-au crescut veniturile în 2018, când noi am avut pierderi. Am convenit ca mâine la ora 12 să fim la AMR şi dacă punctul nostru nu va fi aprobat, vom merge în faţa Guvernului să protestăm. Nu se poate aşa ceva. Discutăm două ore şi jumătate şi reprezentaţii Guvernului ne-au adus acuzaţii care nu-şi au sensul“, a declarat Falcă, precizând că vor 66,8% din impozitul pe venit pentru autorităţile locale. 


Robert Negoiţă (PSD), preşedintele Asociaţiei primarilor de municipii: „Suntem cea mai subfinanţată administraţie publică din Europa. Este inacceptabil. Cota minimă din impozitul pe venit de are avem nevoie e de 66%. De două luni facem adrese către Guvern să ne întâlnim. S-a tăiat aproape 40% din bugetele noastre“. 

Emil Boc (PNL): „Anul trecut am pierdut 28 de milioane de euro din bugetul local în urma prevederilor la nivel naţional. Nu mai dorim să fim văduviţi. Dacă ni se iau banii, cu ce mai facem obiectivele locale?“. 

Gabriela Firea (PSD): „Sper că nu vor fi doar întâlniri protocolare. Orice leu care se taie de la Bucureşti înseamnă subdezvoltare. Anul trecut ni s-au tăiat nişte bani, ni s-a promis că anul acesta se va reveni, dar din ce am văzut pe surse, pentru că nu am avut acces la date, se vorbeşte despre diminuarea bugetului. Noi nu putem să întrerupem transportul public, investiţiile în infrastrucură. Sunt convinsă că există soluţii. Auzim în fiecare seară la TV că ţara este pe plus, că economia duduie. Dacă economia duduie, de ce trebuie să tăiem proiectele de dezvoltare? Eu sper ca toate deciziile să se ia cu gândul la ceăţeni, nu să existe pedepse politice“. 

Asociaţia primarilor de municipii acuză Guvernul de lipsă de transparenţă în construcţia bugetului pentru anul 2019 şi afirmă că este pentru prima dată când nu au fost consultaţi, ba mai mult, solicitările lor privind dialogul au fost refuzate. Primarii acuză că au aflat din presă că bugetul ar urma să fie aprobat în această săptămână, fără ca problema banilor alocaţi Unităţilor Administrativ Teritoriale (UAT) să fie dezbătută. Aleşii se plâng de faptul că Guvernul le va aloca o cotă de doar 45-50% din impozitul pe venit, faţă de procentul de 60%, cât au solicitat.

De la ora 15.00, Gabriela Firea şi Robert Negoiţă vor participa, la Guvern, la o întâlnire cu premierul Viorica Dancilă, cu ministrul Finanţelor, Eugen Orlando Teodorovici, şi cu primarii municipiilor din România. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite