Baronii locali încolţiţi de ANI şantajează Guvernul prin primarii de comune; Incompatibilitatea, cuiul lui Pepelea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta 
este pus la zid 
de propriii primari FOTO Adevărul
Premierul Victor Ponta este pus la zid de propriii primari FOTO Adevărul

Aleşii locali ameninţă Guvernul Ponta cu retragerea sprijinului la alegerile prezidenţiale şi europarlamentare dacă nu va modifica Legea privind incompatibilitatea primarilor

 2.800 de aleşi locali, în cea mai mare parte de la PSD şi PNL, au realizat un rechizitoriu dur împotriva actualei guvernări, concluzia fiind că, după 15 luni de putere, „deziluzia este generală“. Principala nemulţumire pe care a punctat-o Asociaţia Comunelor din România (AcoR) este legată de starea de incompatibilitate în care se regăsesc aproximativ 1.200 de primari, majoritatea de la USL.

„Cerem eliminarea din legislaţie ale unor situaţii de incompatibilitate pentru aleşii locali, cu precădere pentru primari, actualele reglementări sunt depăşite din punctul de vedere al evoluţiei societăţii, determinând o situaţie fără precedent în România şi chiar în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul primarilor constataţi a fi în stare de incompatibilitate“, se arată în documentul ACOR. Plângerea a fost trimisă special premierului Victor Ponta şi ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, care au girat acţiunea inspectorilor ANI.

Mai mulţi baroni locali, în frunte cu Nicuşor Constantinescu şi Klaus Iohannis, care şi-ar putea pierde mandatele ca urmare a deciziei ANI, au bătut cu pumnul în masă că vor modificarea legii, altfel conducerea de la centru va fi ţinta unor repercusiuni dureroase. După ce au văzut că Victor Ponta şi Robert Cazanciuc nu fac pasul în spate, liderii cu greutate din teritoriu încearcă să intimideze Executivul cu primarii din linia a doua. Astfel, reprezentanţii ACoR  ameninţă Guvernul cu „neimplicarea pentru mobilizarea cetăţenilor cu drept de vot la referendumul naţional pentru revizuirea Constituţiei, dar şi la alegerile europarlamentare şi prezidenţiale“. Reprezentanţii AcoR i-au lăsat răgaz premierului doar până pe 27 august pentru a reflecta asupra pretenţiilor ridicate de aceştia, pentru ca apoi să aibă o întâlnire la Guvern pentru a-şi prezenta punctul de vedere.

PONTA – INDULGENT, CAZANCIUC – INTRANSIGENT
Deşi a admis că situaţia aleşilor locali este îngrijorătoare, prim-ministrul Victor Ponta nu a avut o poziţie fermă legată de această problemă. „Este important să nu începem o nouă dispută cu Comisia Europeană, dar jumătate dintre primarii şi consilierii locali sunt în această situaţie. Să luăm în considerare demisia lor şi organizarea de alegeri în întreaga ţară? Nu cred că ar fi o idee bună“, afirmă premierul.

De partea cealaltă, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, nu se lasă intimidat de ameninţările baronilor locali. „Îmi asum punctul de vedere formulat de minister şi îl voi susţine în continuare. E o discuţie, din punctul meu de vedere, care nu poate fi făcută. E o lege în vigoare, pe care au cunoscut-o sau nu au cunoscut-o. Este răspunderea celor care au încălcat legea, dacă au încălcat-o“, a fost poziţia clară a lui Cazanciuc.

DRAGNEA, PROTECTORUL PRIMARILOR
Ministerul Dezvoltării Regionale, în fruntea căruia se află Liviu Dragnea, a promovat o iniţiativă legislativă care dă voie aleşilor locali să facă parte din consilii de administraţie, dar a fost respinsă de Ministerul Justiţiei, care a ţinut cont de punctul de vedere al ANI. Primarii şi preşedinţii de Consilii Judeţene care au fost declaraţi incompatibili de către ANI încearcă acum să îşi câştige dreptatea în instanţă.

Marii incompatibli

Printre cei aproximativ 1.200 de primari declaraţi incompatibili de către ANI, se numără şi nume cu notorietate precum Klaus Johannis, Radu Mazăre şi Constantin Boşcodeală.

ANI a sesizat Parchetul General pentru un presupus conflict de interese în materie administrativă şi penală săvârşit de către Klaus Iohannis, primarul oraşului Sibiu şi prim-vicepreşedinte al PNL. ANI susţine ca Iohannis a semnat in 2010, în calitate de primar, un contract cu o companie deţinută de Forumul Democrat al Germanilor din România, unde Iohannis era preşedinte.

La începutul lunii august 2009, ANI a constatat că primarul social-democrat Radu Mazăre a fost în incompatibilitate în perioada 23 aprilie - 6 noiembrie 2003, pentru că, pe lângă funcţia de primar al municipiului Constanţa a deţinut şi exercitat concomitent şi calitatea de administrator al S.C. Nisipuri SA. Potrivit unui rechizitoriu al procurilor DNA, primarul social-democrat este acţionar majoritar la această firmă, controlând 99% din acţiunile societăţii şi este subiectul unui alt dosar în care Mazăre este acuzat, împreună cu alte 35 de persoane, de retrocedarea ilegală a unor terenuri în valoare de 114 milioane de euro.

Primarul Municipiului Buzău, Constantin Octavian Boşcodeală, a fost declarat incompatibil după, în perioada 21 mai 2010 – 12 martie 2013, ar fi fost atât primar al oraşului Buzău, cât şi reprezentant al Municipiului Buzău în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor S.C. „Aquafor” S.A. Buzău.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite