Prima ruptură între PSD şi ALDE. Tăriceanu: Susţinem alegerea primarilor în două tururi. E mai avantajos pentru noi. Coaliţia merge înainte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Călin Popescu Tăriceanu a anunţat luni că ALDE va susţine alegerea primarilor în două tururi de scrutin, deşi PSD, partenerul de coaliţie, se opune. „E mai avantajos pentru noi“, a spus Tăriceanu. Senatul va vota azi proiectul legislativ iniţiat de PNL care prevede revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Cu toate că ALDE va vota de partea PNL, şansele ca proiectul să fie adoptat sunt infime: UDMR se opune.

UPDATE Plenul Senatului a respins luni cu 59 voturi ”împotrivă, 46 voturi ”pentru” şi 6 abţineri iniţiativa PNL privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi. ALDE a votat alături de PNL această iniţiativă, dar voturile PSD şi UDMR au fost decisive

„Am avut o scurtă şedinţă de coaliţie, am discutat despre modul în care vom vota pentru alegerea primarilor în două tururi. ALDE susţine ideea votului în două tururi pentru alegerea primarilor. Colegii din ALDE care sunt primari în funcţie ar prefera actualul sistem, însă noi considerăm că e mai avantajos pentru noi ca alegerea să se facă în două tururi. Colegii din PSD au o părere opusă. Ne-am informat repciproc despre poziţiile pe care vrem să le adoptăm. Asta nu însemană că în cadrul coaliţiei sunt alt gen de probleme. Această chestiune nu face parte din porgramul de guvernare, coaliţia merge înainte, majoritatea e la fel de stabilă“, a declarat Tăriceanu. 

Iniţiativa PNL privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi se află astăzi pe ordinea de zi a plenului Senatului, urmând ca proiectul să fie adoptat tacit dacă nu se dă un vot final până la finalul şedinţei. Până la această oră nu a fost redactat un raport de admitere sau de respingere a iniţiativei, după ce comisia de administraţie a votat pentru adoptarea legii, iar comisia juridică pentru respingerea sa. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite