Consultări la Cotroceni. Iohannis: Aritmetic este posibil să avem un Guvern de dreapta. Premierul trebuie să fie de la o coaliţie care va avea o majoritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis dă mâna cu preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Klaus Iohannis dă mâna cu preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

După prima rundă de consultări cu partidele care au intrat în Parlament, preşedintele Klaus Iohannis a lăsat să se înţeleagă că premierul pe care îl va desemna nu trebuie să fie neapărat de la PSD şi că nu exclude alcătuirea unui Guvern de dreapta.

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis, după consultări: Am avut astăzi o rundă de consultări cu partidele politice care vor intra în noul Parlament. O rundăd e consultări care a fost necesară. Am constatat căt oţic ei care au binevenit a participa au fost de părere că aceste disucţii au fost binevenite. În general, lumea a apreciat că alegerile au fost bine organizate, partidele mi-au prezentat cum văd alcătuiri de Guvern. Vi l-au prezentat şi nu aş vrea sĂ reiau eu aceste teme. O notă discordantă, PSD şi ALDE care nu au binevenit să vină la consultări. PSD îi spun că această atitduien necooperantă cu preşedintele este nesănătoasă. Am convenit cu toate formaţiunile că ne vom revedea la o nouă rundă de negocieri pe care o voi convoca după ce noul Parlament va intra în funcţiune. 

O variantă a unui Guvern de dreapta

Aritmetic este posibil. Dacă va fi posibil şi politic, vom vedea. 

Premierul trebuie să fie de la PSD?

Premierul trebuie să fie de la o formaţiune sau o coaliţie care mă convinge că va avea o majoritate în Parlament. 

În aceste condiţii, Dacian Cioloş rămâne o opţiune?

Înainte de a avea consultări cu toate formaţiunile politice, nu pot să vă dau un răspuns public la această chestiune. 

Aţi luat în calcul că PSD va avea şi majoritate absolută?

De asta aşteptăm şi rezultatul final.

Vreunul dintre partide v-a avansat un nume?

Nu. Niciuna nu a revendicat acest lucru şi nu au venit cu propuneri. 

Dacă PSD nu va veni şi la următoarele consultări, luaţi în calcul să afceţi o desemnare şi din cadrul altui partid.

Iau în calcul serios. Mă aştept ca PSD să vină la consultări. 

Veţi desemna un alt premier altul decât ce propus de partidele parlamentare?

Constituţia îmi dă acest drept, dar eu o să rămân în zona negocierilor şi voi desemna o persoană care este discutată cu o coaliţie care va putea să aibă o majoritate în Parlament. Partidele se organizează în coaliţii şi în practică cei care au mai multe propun ceva şi ceilalţi, nu.

Veţi promulga creşterile salariale?

O voi promulga. 

Cum vedeţi alegerile făcute de români în contextul în care au trimis în Parlament liste cu probleme penale?

Poporul întodeauna are dreptate. 

Ieri a avut o discuţie între Dacian Cioloş şi Liviu Dragnea.

Eu nu am niciun motiv să văd relaţia cu Guvernul decât constituţională corectă. Cei implicaţi în discuţie să o comenteze.  Este vorba de prorogări şis e pot face prin diverse mecanisme. Este mai degrabă decizia Guvernului în această fază. Se putea face prin lege dacă se aplica mai devreme. 

UPDATE Consultările s-au încheiat. La ora 19.00, preşedintele Klaus Iohannis va anunţa concluziile primei runde de discuţii.

UPDATE Varujan Pambuccian, liderul minorităţilor naţionale: Nu am un mandat de discutat, pentru că grupul minorităţilor naţionale încă nu este constituit. 

UPDATE Traian Băsescu: "Noi nu avem nimic de declarat. Nu vedeţi că sunt pus pe glume? Am avut o discuşţie pe care nu o considerăm neapărat o consultare, ci o discuţie de tatonare. L-am informat pe domnul preşedinte că vom face parte din orice soluţie politică anti-PSD. Noi suntem în opoziţie cu PSD, din motive ideologice şi a modului cum înţeleg să gestioneze resursele bugetului: în mod populist. Avem trei elemente pentru care ne vom bate ca partid: Parlament de 300 de parlamentari, revenirea la alegrea primarilor din două tururi şi revenirea la alegerea preşedinţilor de CJ prin vot direct. I-am spus domnului preşedinte că procedează corect când refuză desemnarea unui premier care a fost condamnat. Dacă se va face o alianţă de dreapta, sunt cel mai bun premier pe care l-ar putea avea dreapta. I-am spus-o şi domnului preşedinte. 

UPDATE Traian Băsescu, către Klaus Iohannis: Pe vremea mea, invitaţii aveau posibilitatea să doarmă în fotolii. Acum e austeritate nemţească. 

UPDATE Kelemen Hunor, după discuţii: Este important să găsim parteneri în noau configuraţie a Parlamentului pentru a pune în aplicare cele mai importante elemente din programul nostru politic. Nu căutăm funcţii ministeriale, ci dorim să ne impunem dezideratele. Dorim parteneri prin care să se poată face descentralizare adminsitrativă şi fiscală.

Întrebat dacă va susţine un Guvern condus de Liviu Dragnea, Kelemen Hunor a răspuns: "Nu am discutat acest lucru cu domnul preşedinte, pentru că nu există o propunere oficială de premier. Legea din 2001 trebuie respectată, dar aşa ar trebui respectată şi legea învăţământului, care nu e respectată , dar nimeni nu păţeşte nimic.  Nu ştiu cum va arăta guvernul, nu sunt clarvăzător".

UPDATE Klaus Iohannis discută cu delegaţia UDMR.

UPDATE Pauză. Următorul partid programat la consultări este UDMR, la ora 16.00

UPDATE Preşedintele USR, Nicuşor Dan, a declarat, după consultări, că rezultatele alegerilor fac varianta Dacian Cioloş una „prea puţin probabilă“, astfel că USR este pregătită de opoziţie.

Nicuşor Dan, după consultări: Am transmis poziţia pe care USR a avut-o constant: Dorim o guvernare onestă, transparentă, pentru binele comun, nu pentru binele personal. Dacă nu e posibil, mergem să facem opoziţie. USR nu va vota un guvern format în jurul PSD, format în jurul lui Liviu Dragnea. Nu e admisibil pentru România ca Guvernul să fie condus de un prim-ministru condamnat penal.

Nicuşor Dan a adăugat că această consultare a fost una ”preliminară”, iar preşedintele Iohannis a transmis că va mai urma o rundă după convocarea Parlamentului, după care va fi desemnat şi premierul.

Consultari Iohannis - Nicusor Dan  foto Inquam Photos / Octav Ganea

FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE Consultările cu PNL s-au terminat. Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a precizat că în discuţiile cu preşedintele Klaus Iohannis a fost abordat şi subiectul alegerilor, liberalii prezentând „ce nu a funcţionat“, dar şi dorinţa de a rezolva aceste probleme, pentru că PNL este un partid care se poate schimba. 

Raluca Turcan, preşedinte interimar al PNL: Nu suntem în situaţia să facem o propunere de premier. Dacă va fi să o facem, vom propune un om implicat, domnul Cioloş va fi prima opţiune. Suntem interesaţi de poziţiile publice ale partidelor de dreapta. Pentru noi, e surprinzătoare rapiditatea cu care PSD îşi abandonează programul de guvernare. PSD începe cu o mare fraudă de încredere.

UPDATE Au început discuţiile între preşedintele Klaus Iohannis şi delegaţia PNL. Şeful statului a felicitat-o pe Raluca Turcan pentru alegerea în funcţia de preşedinte interimar al PNL.

Primul partid care va intra la discuţii cu preşedintele Klaus Iohannis este PNL, de la ora 11.00. Delegaţia PNL este formată din preşedintele interimar Raluca Trucan, primarii din Alba-Iulia şi Arad, Mircea Hava, respectiv Gheorghe Falcă, europarlamentarul Cristian Buşoi şi secretarul general interimar, Marian Petrache.

USR va veni la consultările pentru desemnarea primului-ministru de la ora 12.00, urmând să participe cu o delegaţie de cinci persoane, condusă de preşedintele Nicuşor Dan, la care se alătură vicepreşedinţii Cristian Ghinea şi Roxana Wring, precum şi reprezentanţi ai filialelor cu cele mai bune rezultate: Manuel Costescu, deputat ales pentru Diaspora şi Levente Elek, preşedintele filialei Cluj. 

De la ora 16.00 vor intra la consultări reprezentanţii UDMR, în frunte cu liderul Kelemen Hunor. Lui i se vor alătura secretarul general Kovacs Peter şi preşedintele Consiliului Reprezentanţilor Unionali, Biro Rozalia.

PMP va veni la consultări de la ora 17.00, cu o delegaţie formată din Traian Băsescu, Eugen Tomac, Valeriu Steriu, Cristian Diaconescu şi Robert Turcescu.

La ora 18.00 vor veni să discute cu preşedintele şi reprezentanţii grupului minorităţilor naţionale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite