Prima reacţie a PSD privind decizia CCR la „Fără Penali”: Cei care au semnat au fost minţiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Nicolicea FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Eugen Nicolicea FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Deputatul PSD Eugen Nicolicea a comentat decizia CCR de a da aviz pozitiv iniţiativei cetăţeneşti „Fără penali în funcţii publice”. Social-democratul afirmă că cei peste un milion de semnatari au fost minţiţi, întrucât titlul iniţiativei nu se potriveşte cu textul şi că astfel „duce în eroare”.

„Se vorbeşte fără penali în funcţii publice câtă vreme din text reiese că fără penali în funcţii alese. Spre exemplu, un prefect poate să fie penal în funcţii publice, un ministru poate să fie penal în funcţii publice, după legea asta. Noroc că este o altă lege anterioară. Deci în orice funcţie în care nu eşti ales ai dreptul. Nu este vorba de fără penali în funcţii publice, ci fără penali în funcţii alese. Ceea ce este cu totul altceva”, a declarat Nicolicea la Digi24.

Deputatul argumentează că titlul iniţiativei induce „grav” în eroare, deoarece titlul vorbeşte despre fără penali în funcţii publice, în timp ce textul iniţiativei „se referă la funcţii selective” (administraţia publică locală, Camera Deputaţilor, Senat, preşedinţie).

„Este ceva mincinos. Ce înţelegeţi când spui fără penali în funcţii publice? Înţelegeţi fără penali în toate funcţiile publice sau selectiv? Deci titlul induce în eroare foarte grav şi cel puţin aici ar trebui să fie modificată legea pe parcursul ei. Induce electoratul în eroare ca să voteze şi în realitate e o mare păcăleală”, a mai adăugat Eugen Nicolicea.
 

Întrebat dacă ar amenda legea ca să fie chiar mai fermă decât a fost scrisă, social-democratul a precizat ca vrea doar să nu fie mincinoasă, afirmând apoi că toţi semnatarii au fost înşelaţi.

„Vreau să nu fie mincinoasă, adică titlul să fie în corcondanţă cu textul. În niciun caz (n.red.:amendamentul) nu se referă la fermitate. Se referă la faptul nu ai voie să minţi într-o astfel de iniţiativă. Semnatarii au fost induşi în eroare că vor fi fără penali în toate funcţiile publice, când în realitate textul vorbeşte despre fără penali în funcţii alese. Repet: funcţionar public penal ai voie, prefect ai voie”, a mai susţinut deputatul PSD. Nu poţi vota în favoarea unui proiect mincinos, dacă autorii nu doresc să-l modifice. Când va fi pus în concordanţă, vom discuta. Deocamdată avem un proiect. Cei care au semnat au fost minţiţi”, a mai subliniat Nicolicea.

Marţi, Iniţiativa cetăţenească susţinută de USR „Fără penali în funcţii publice", de revizuire a Constituţiei, a primit avizul Curţii Constituţionale. Aceasta propune ca articolul 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat.

Textul iniţiativei: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite