Prima promisiune încălcată de Nicuşor Dan: acceptarea în USR a unui fost candidat al Forţei Civice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii FOTO Arhiva Adevărul
Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii FOTO Arhiva Adevărul

Deşi a declarat public că nu va primi oameni care au trecut prin alte partide politice, preşedintele USR Nicuşor Dan a anunţat că fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, fost candidat al forţei Civice (FC) la alegerile europarlamentare, va intra din partea USR în cursa pentru un loc de parlamentar. Vlad Alexandrescu a fost forţat să demisioneze în urma scandalului de la Operă.

Fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, s-a înscris în Uniunea Salvaţi România (USR) şi va candida la alegerile parlamentare pe lista partidului condus de Nicuşor Dan. „Sunt onorat să anunţ faptul că Vlad Alexandrescu s-a înscris în USR şi va candida pe listele partidului", a anunţat Nicuşor Dan, într- conferinţă de presă.

Vlad Alexandrescu a candidat la alegerile europarlamentare pe listele Forţei Civice (FC), partid înfiinţat de fostul şef SIE Mihai Răzvan Ungureanu. Pentur a candida la europarlamentare, Vald Alexandrescu s-a şşi înscris în partidul lui MRU. Forţa Civică nu a intrat în Parlamentul European, ulterior fiind absorbit de PNL. 

Conflict cu premeirul Dacian Cioloş

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, şi-a anunţat demisia din funcţia pe care o deţinea, din cauza scandalului de la Operă. La trei zile după demisie, în presă a apărut o scrisoare deschisă trimisă Grupului pentru Dialog Social (GDS) în care acesta susţinea  că asupra sa au fost exercitate acţiuni directe de intimidare, chiar din partea unui coleg din Guvern.

În depeşa pentru GDS, acesta a mărturisit, fără a da nume cu subiect şi predicat, cum  alţi colegi s-au transformat în adversari pentru că, spre deosebire de ei,  nu răspundea unor comenzi politici şi încerca rezolvarea unor situaţii sensibile, precum retragerea imediată a titlurilor de doctor pentru demnitarii care au plagiat. „Când am oprit dărâmarea casei Nanu-Muscel din Piaţa Romană am fost sunat chiar de un coleg de Guvern, cu intimidare directă. Apoi, am fost convocat la ASE la o şedinţă de «înfierare», condusă de fostul rector al ASE, actualmente preşedinte al Senatului ASE, acelaşi om care a interzis accesul la Biblioteca ASE pentru consultarea tezelor de doctorat susţinute în acea Universitate. Faptul că, în mai multe şedinţe de Guvern, m-am pronunţat în favoarea retragerii imediate a titlurilor de doctor în cazuri de plagiat notorii şi că am reuşit să împiedic adoptarea pachetului de acte normative propuse de ministrul Curaj, adoptare care ar fi însemnat amânarea cu aproape un an a retragerii oricărui titlu, mi-a adus o adversitate rece a acelor miniştri care erau implicaţi“, mai afirma Vlad Alexandrescu.

Gestul lui Alexandrescu a fost taxat de premierul Dacian Cioloş. Liderul de la Palatul Victoria a spus că „e păcat“ că fostul ministru al Culturii  a ales să îşi termine astfel scurtul mandat. Adică, înainte de a părăsi fotoliul de ministru, să agite apele în cadrul instituţiei guvernamentale prin acuze la adresa alor colegi.  De asemenea, Cioloş s-a declarat nemulţumit că în loc să vină să-i comunice problemele, a ales varianta prezentării lor în presă. „E păcat că domnul Alexandrescu a ales să termine in acest fel. E alegerea dumnealui. Iar dacă domnul Alexandrescu are ceva de spus, să o facă. Mă întreb de ce nu a făcut-o până acum, şi de ce nu mi-a comunicat mie sau în Guvern situaţiile cu care susţine că s-a confruntat. Viaţa merge inainte. Reformele vor continua şi în cultură şi în alte domenii“, a scris Cioloş pe contul de Facebook, ironizând, subtil, faptul că Alexandrescu a tot vorbit de reformele pe care le face la Cultură. Dacian Cioloş este propunerea USR pentru funcţia de premier la alegerile parlamentare din 11 decembrie. 

Scandalul de la Operă

Prima scânteie a scandalului care a dus la demisia ministrului Culturii s-a aprins după ce Vlad Alexandrescu l-a numit director interimar al Operei pe dirijorul Tiberiu Soare, care l-a înlocuit pe George Călin, adjunctul fostului director al Operei, Răzvan Dincă, trimis în judecată pentru abuz în serviciu şi conflict de interese.

Printre primele decizii ale noului director, Tiberiu Soare, a fost să îl şteargă din poziţia de director artistic pe dansatorul danez Johan Kobborg, de pe pagina oficială a Operei. Soare şi-a motivat decizia spunând că nu există poziţia de director artistic în organigramă,. În urma acestei decizii a lui Soare, Kobborg, balerin de renume internaţional, a anunţat că pleacă de tot.

Ministrul Alexandrescu a revenit, la scurt timp, asupra deciziei sale, şi l-a numit pe un alt dirijor, Vlad Conta, în funcţia de director, iar Tiberiu Soare a devenit adjunct. De asemenea, l-a reaşezat pe Kobborg director artistic, de data asta modificând şi organigrama. Scandalul a fost repornit când Alina Cojocaru a spus că nu va juca în următorul spectacol pentru că nu a avut timp de repetiţii. Atunci, directorul Conta i-a cerut să mintă şi să dea vina pe partenerul de dans. Alina Cojocaru a refuzat, dar un comunicat al Operei arunca vina pe balerinul Friedemann Vogel. 

Kobborg şi Cojocaru anunţă din nou că demisionează. Încercând să calmeze spiritele, Alexandrescu revine asupra deciziei anterioare şi îi face pe Conta şi pe Soare simpli dirijori, iar director interimar îl numeşte din nou pe George Călin, cel demis prima oară. Opera este cuprinsă de haos, angajaţii boicotează un spectacol, spectatorii asistă neputincioşi la grevă. O parte a angajaţilor cer demiterea lui Vlad Alexandrescu. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite