Prima măsură a noului şef ANCOM: şi-a mărit leafa la 10.000 euro pe lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Diţă a fost numit, pe 11 mai, de către plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, în funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale în Comunicaţii, cu 236 voturi „pentru“ şi zece „împotrivă”
Adrian Diţă a fost numit, pe 11 mai, de către plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, în funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale în Comunicaţii, cu 236 voturi „pentru“ şi zece „împotrivă”

Cătălin Drulă, deputat USR, a postat pe Facebook o imagine din care reies primele măsuri luate de noul şef ANCOM, Adrian Diţă: a trimis în Parlament, cu ajutorul PSD, un amendament prin care vrea să-şi mărească salariu la aproximativ 10.000 de euro lunar. Schimbarea vine la mai puţin de o lună de la numirea sa în funcţie, asta după ce Guvernul a emis o ordonanţă de urgenţă pentru scoaterea preşedintelui Iohannis de la numirea şefului ANCOM.

Deputatul USR Cătălin Drulă critică primele măsuri luate de Adrian Diţă, noul preşedinte ANCOM. Venit la conducerea autorităţii de reglementare a pieţii telecomunicaţiilor pe 11 mai, Adrian Duţă s-a pus pe formarea unei echipe de încredere cu care să lucrez. Potrivit deputatului USR, în mai puţin de o lună, Diţă ar fi schimbat „toţi oamenii din conducerea instituţiei, deşi principalele cerinţe de la această instituţie-arbitru sunt cele de echidistanţă, independenţă şi stabilitate”. 

Mai mult, potrivit unui amendament depus  la proiectul de lege de aprobarea a OUG 33/2017, prin care preşedintele Iohannis a fost scos din procedura de numire a  şefului ANCOM, Adrian Diţă doreşte să-şi asigure şi un salariu de doar 10.000 de euro lunar. Motivare: „pentru o aşezare corectă a preşedintelui ANCOM în raport direct cu nivelul de responsabilitate şi importanţă a muncii  sale în cadrul ANCOM”, se arată în motivarea amendamentului.  Deputatul USR arată şi cum a reacţionat PSD la cererea lui Diţă.  „PSD s-a executat prompt şi a întors legea din plen pentru a-i mări domnului salariul”, a scris Cătălin Drulă pe Facebook.


Amendatul depus de Adrian Diţă prin care doreşte mărirea salariului şefului ANCOM Sursă: Facebook Cătălin Drulă

amendament ancom sursa catalin drula facebook

În acelaşi mesaj, deputatul USR acuză PSD de distrugerea ANCOM prin numirea lui Diţă la conducere: „Încă o instituţie (şi una destul de performantă în ultimii ani) făcută praf şi politizată de PSD”, subliniază Cătălin Drulă în mesajul său.

Guvernul l-a eliminat pe Iohannnis din procedura de numire a conducerii ANCOM

Pe 27 mai, executivul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care este modificată  legea de funcţionare a ANCOM, astfel încât preşedintele şi cei doi vicepreşedinţi ai instituţiei vor fi propuşi de Executiv şi aprobaţi de plenul Camerelor reunite şi nu de preşedintele României, aşa cum era procedura până acum. Schimbarea a fost criticată de purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Mădălina Dobrovolschi, care a declarat că modificarea legii printr-o ordonanţă de urgenţă înscrisă pe ordinea suplimentară, aşa cum s-a întâmplat în cazul de faţă, este un semnal de alarmă privind activitatea netrasparentă a Guvernului  şi reprezintă o abatere de la Constituţie, de vreme ce Executivul avea şi alte modalităţi de rezolvare a situaţie de la ANCOM, fără a apela la o ordonanţă.

„Problema nu e că vor numi pe altcineva, ci modul în care au decis să facă acest lucru (...) Nu e un mod responsabil de a guverna şi de a te raporta la cetăţenii acestei ţări”, a conchis purtătorul de cuvânt al preşedintelui Iohannis.

PNL a sesizat Avocatul Poporului

Preşedintele PNL, Raluca Turcan, a trimis Avocatului Poporului, a trimis pe 17 mai o scrisoare în care solicită Avocatului Poporului să conteste la Curtea Constituţională OUG 33/2017, prin care a fost modificată procedura de numire a preşedintelui Autorităţii Naţionale în Comunicaţii, pe motiv că nu este justificată urgenţa modificări şi că ordonanţa a fost adoptată fără avizul Consiliului Legislativ.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite