Prima intoxicare de campanie a eşuat pe micul ecran

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele PNL Klaus Iohannis FOTO Reuters
Preşedintele PNL Klaus Iohannis FOTO Reuters

MANEVRĂ Televiziunile au anunţat,  ieri dimineaţă, că Tribunalul Bucureşti a invalidat alegerea lui Klaus Iohannis în fruntea PNL, drept urmare neamţul nu mai poate candida la Preşedinţie. Însă decizia instanţei nu are legătură cu alegerile prezidenţiale, ci vizează o procedură statutară măruntă

Posturile de televiziune Antena 3 şi România TV, apropiate premierului Victor Ponta, au difuzat, marţi dimineaţa, o ştire potrivit căreia Tribunalul Bucureşti a respins modificările aduse Statutului PNL. Cele două posturi au mers mai departe şi au prezentat decizia instanţei, într-o interpretare proprie, drept o lovitură pentru candidatura lui Klaus Iohannis la alegerile prezidenţiale.

Radu Tudor, realizatorul emisiunii „Punctul de întâlnire“, a intervenit în direct, la Antena 3, pentru a comenta ştirea. În paralel, televiziunea titra: „Derogarea de vechime pentru Iohannis, nelegală“.  „Să iei un om de nicăieri şi să-l pui preşedinte PNL fără să aibă vechime experienţă, să dai afară vechi membri ai PNL, chiar şi de la dezbaterile din sală – Călin Popescu Tăriceanu a fost dat afară din sală şi i s-a interzis să ia cuvântul – toate lucrurile acestea sunt observate de toată lumea. A fost o mişcare forţată şi iată că şi astăzi până şi Justiţia constată că ceva e în neregulă în PNL şi invalidează acel statut“, a spus Radu Tudor, fără a preciza, însă, ce anume este în neregulă. Nici nu putea, pentru că Tribunalul Bucureşti nu-şi motivase încă decizia.

Totuşi, angajatul Antena 3 a continuat şi a opinat că decizia magistraţilor afectează şansele candidatului ACL la alegerile prezidenţiale.  „În mod evident, există recurs, nu avem de-a face cu o soluţie definitivă, dar ca semnal e mai mult decât neplăcut. Probabil, această decizie şi nu doar ea va afecta şansele lui Klaus Iohannis la prezidenţiale, vor continua contestările în PNL“, a mai spus Radu Tudor.

Aceeaşi ştire a fost difuzată şi de România TV, sub titlul: „Lovitură pentru Klaus Iohannis: Tribunalul Bucureşti a invalidat conducerea PNL“, cu menţiunea că, în cazul în care liberalii pierd şi la Curtea de Apel, ar putea convoca un nou Congres.

Candidatura, în siguranţă

Elanul televiuzinilor s-a stins repede, când purtătorul de cuvânt al PNL, Alina Gorghiu, a anunţat că decizia instanţei nu are legătură cu alegerea lui Klaus Iohannis, ci cu anumite prevederi statutare. „Conducerea partidului şi celelalte documente care atestă desfăşurarea lucrărilor adunărilor generale ale partidului, respectiv procesul verbal al congresului extraordinar din data de 27 iunie şi procesul verbal al congresului ordinar din 28 iunie 2014, au fost admise şi instanţa a dispus consemnarea lor în registrul partidelor. Nu există niciun fel de problemă cu înregistrarea conducerii PNL. Din prevederile la statut nu există nimic legat de Iohannis“, a explicat purtătorul de cuvânt al partidului, jurist de profesie.

În plus, chiar dacă ar pierde funcţia din conducerea partidului, candidatura lui Klaus Iohannis nu este în pericol, întrucât nu există prevederi legale care să oblige un candidat la alegerile prezidenţiale să deţină, concomitent, o funcţie de conducere în partidul din partea căruia candidează. Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat ieri că decizia instanţei nu afectează candidatura sa la alegerile prezidenţiale şi a precizat că întreaga chestiune este una birocratică.

Aceeaşi poziţie a exprimat-o şi fostul preşedinte al formaţiunii, Crin Antonescu. Antonescu a explicat chiar că derogarea de vechime acordată lui Iohannis, cuprinsă şi ca modificare în noul Statut PNL, a venit din partea fostei conduceri a partidului. Concret, pentru ca Iohannis să îşi poată anunţa candidatura la şefia partidului, avea nevoie de această derogare din partea conducerii vechi.

Potrivit unor surse din PNL, decizia instanţei a vizat trecerea PNL din familia liberalilor europeni în grupul popularilor, care, deocamdată, nu a fost oficializată la Bruxelles. Totuşi, până la data recursului, PNL va fi primit cu acte în PPE, după cum au anunţat oficialii europeni.

Primarul care a provocat scandalul

Primarul localităţii Pucioasa din judeţul Dâmboviţa, Dănuţ Bădău, a contestat poziţia de preşedinte al PNL deţinută de Klaus Iohannis pe  motiv că acesta nu este înscris într-o organizaţie a partidului, dar a folosit şi un fals argument. „Nu putea să beneficieze de derogarea de vechime prevăzută în statutul PNL pentru că derogarea se dă numai pentru candidatură, deci nu şi pentru numire“, a spus Bădău.  Iohannis, însă, după cum a subliniat prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, nu a fost numit în funcţie, ci ales de către Congres. „Congresul s-a desfăşurat perfect legal, domnul Iohannis a primit derogarea de a candida în Delegaţia Permanentă. Iohannis a fost votat aproape în unanimitate şefia partidului“, a spus Orban.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite