Prima ciocnire Iohannis-Ponta pe politică externă. Verdictul specialiştilor: Ponta trebuia să se consulte cu Iohannis înainte de plecarea în Orientul Mijlociu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Klaus Iohannis l-a mustrat public pe premierul Victor Ponta pentru vizita efectuată, pe cont propriu, în ţările arabe, fără ca măcar să aibă o discuţie prealabilă cu şeful statului, politica externă fiind una dintre atribuţiile sale constituţionale. Specialiştii contactaţi de „Adevărul“ arată că premierul avea obligaţia, nu numai să-l informeze, ci să aibă loc o consultare cu preşedintele cu privire la vizita sa în Orientul Mijlociu.

Premierul Victor Ponta a efectuat un turneu, nu o vizită oficială sau o vizită de lucru, în Arabia Saudita, Qatar, Kuweit şi Emiratele Arabe Unite în perioada 29 aprilie - 5 mai, în care a fost însoţit de socrul sau, senatorul Ilie Sarbu, si alţi patru senatori de la toate partidele parlamentare. În anunţul vizitei sale în ţările arabe, premierul Victor Ponta a anunţat semnarea mai multor acorduri, inclusive în domeniul afacerilor externe.

„Vizita va constitui o ocazie de a prezenta interlocutorilor progresele în plan economic, oportunităţile de afaceri şi investiţii în România. Vor fi semnate o serie de acorduri şi protocoale de cooperare bilaterală în domeniile afacerilor externe, educaţiei şi cercetării, evitarea dublei impuneri, protejării investiţiilor, turism, sănătate, transport aerian, petrol şi gaze etc. În cadrul întâlnirilor vor fi abordate şi teme privind evoluţiile de securitate din regiune“, se arăta în comunicatul de presă emis de Guvern. În urma întâlnirilor avute cu oficiali din Golf, Ponta chiar a spus că operatorul aerian Tarom îşi poate găsi salvarea printr-un parteneriat cu linii aeriene din ţările arabe, o decizie importantă a statului român.

La revenirea din Polonia, unde a participat la cea de-a 70-a aniversare a sfârşitului celui de-Al Doilea Război Mondial, preşedintele Klaus Iohannis a ţinut să-şi arate nemulţumirea publică pentru vizita lui Ponta în Golf, deşi a avut ocazia să o facă personal la consultările avute la Cotroceni pe tema Legii Big Brother, la o zi de întoarcerea lui Ponta în ţară. „Prim-ministrul Victor Ponta a plecat pe cont propriu. Nu a discutat cu mine în prealabil despre vizita pe care a făcut-o în statele din Arabia. M-a informat după ce a revenit în ţară, că a fost acolo şi că a avut nişte discuţii senzaţionale, nu ştim exact despre ce, dar se pare că au fost foarte bune. Este o metodă inedită de a face politică externă, fiecare de capul lui. Probabil aşa a înţeles domnul prim-ministru Victor Ponta, că trebuie să se întâmple politica externă“, i-a reproşat Iohannis lui Ponta.

„Trebuia să aibă avizul Preşedinţiei“

Era obligat Ponta să-l informeze pe Iohannis cu privire la vizita sa în ţările arabe şi, mai mult, să-i ceară părerea şefului statului cu privire la obiectivele urmărite de Guvern cu acest turneu? Specialiştii de politică externă contactaţi de „Adevărul“ au răspuns afirmativ, fără excepţie. Fostul ministru de Externe şi şef al Cancelariei Prezidenţiale în Admnistraţia Băsescu, Cristian Diaconescu, spune că, nu numai că trebuia să aibă loc un schimb de păreri între cele două Palate, dar că semnarea unor documente care angajează statul român de către Guvern trebuia să aibă avizul Preşedinţiei.

„Există reglementări legale clare, pe care unul şi celălalt ar trebui să le citească. Din punct de vedere legal, în condiţiile în care se pune problema angajării României în orice fel, se aprobă un memorandum în şedinţa de Guvern, care pleacă de la ministerul de Externe sau de la ministerul de resort, depinde despre ce problemă vorbim, şi pleacă la avizare la Preşedinţie. Dacă preşedintele are obiecţiuni, sigur că discută cu prim-ministrul. Dacă îl semnează Preşedintele, premierul pleacă cu mandat. Nu poţi să pleci fără un schimb de documente înainte. Să ne imaginăm că pleci în Franţa, ai o înţelegere cu premeirul francez, iar aceasta trebuie omologată într-un fel, iar preşedintele nu este de acord. Ce faci în momentul acesta? Te faci de râs“, a arătat Cristian Diaconescu.

„Sunt chestiuni obligatoriu de discutat“

Specialistul în politică externă Oana Popescu a adus mai mult argumente în favoarea consultării prealabile între cele două Palate.  „Da, ar fi trebuit. Oportunităţile economice sunt foarte mari în ceea ce priveşte ţările din Golf. România a mai făcut eforturi în a accesa aceste resurse, care au eşuat pentru că pentru că nu am propus proiecte cu largă susţinere care să aducă acei bani. Dacă şi acum premierul se duce fără să se consulte cu preşedintele, partenerii de acolo au motive să creadă că nu există o susţinere largă a proiectelor propuse. Din nou, s-ar putea să nu fim serioşi şi să nu reuşim nici de data aceasta. Mai mult decât atât, ţările Golfului nu sunt parteneri facili, nu au aceeaşi orientare de politică externă şi aceleaşi interse, ba chiar unele din aceste state sponsorizează terorismul global şi fundamentalismul religios. Sunt chestiuni obligatoriu de discutat pentru ca relaţiile economice să nu vină în conflict cu obligaţiile politice“, a opinat Oana Popescu.

Specialistul a mai arătat că poziţiile preşedintelui şi ale premierului nu sunt armonizate în ceea ce priveşte politica externă, având în vedere timpul destul de scurt de la preluarea mandatului prezidenţial de către Klaus Iohannis. „Nu avea obligaţia să o facă pentru că se presupune că, în circumstanţe normale, politica externă este cunoscută la nivelul instituţiilor, iar Guvernul este cel care implementează direcţiile de politică externă. S-ar fi presupus că premierul aplică o linie politică externă agreată de toate instituţiile, însă nu este cazul în acest moment pentru că avem o Admnistraţie Prezidenţială nouă şi cum nu s-a supus dezbaterii publice nici noua strategie de apărare, nici nu a fost o ieşire publică a Preşedintelui care să comenteze, să dezbată, dimensiunile politicii externe. În momentul de faţă avem toate motivele să credem că nu există o astfel de strategie de politică externă clară pe care premierul şi preşedintele să o susţină şi să o aplice la unison. Deci, din acet motiv era absolut obligatorie consultarea“, a mai precizat analistul de politică externă.

„Precedentul Băsescu-Ponta, destructiv“

Oana Popescu a mai explicat că, la prima vedere, pare un început de conflict între Iohannis şi Ponta privind politica externă, un lucru grav având în vedere precedentul Băsescu-Ponta, care a adus prejudicii de imagine a României pe plan extern. „În al doilea rând, chiar dacă se cunoşteau direcţiile de politică externă a României şi detaliile ei, pentru că este vorba de politică externă, care trebuie să fie unitară şi pentru că suntem într-un context complicat şi volatil, este absolut preferabil consultări când se fac vizite la nivel înalt. Avem amintirea recentă a eternelor ciocniri între Guvern şi Preşedinţie pe teme de politică externă . Acum pare că am luat-o pe aceeaşi cale destructivă, care indică dezacordurile la nivelul instituţiilor aflate la vârf în chestiuni care fac parte din interesul naţional al României“, a conchis Oana Popescu.

Specialistul în geopolitică, Marius Văcărelu, a oferit acelaşi răspuns privind obligativitatea lui Ponta de a-l înştiinţa pe Iohannis cu privire la vizita da în Golf. „Da, iar motivul este foarte simplu. Orice dimensiune a politicii externe trebuie să fie un efort unitar al tuturor structurilor politice ale statului, să fie un demers coerent care să producă rezultate. Este o regulă care nu se poate schimba. Partenerii noştri străini, ce să creadă? Care semnătură este mai puternică? Regulile, mai ales în zona politicii externe, se respectă, nu trebuie să fie încălcate indiferent cât de mult ţi-ar arde buza“, crede Marius Văcărelu.

Citește și: Prima ceartă

Citeşte şi:

Iohannis, primele critici la adresa lui Ponta: A plecat pe cont propriu în Golf. Mi-a spus că a avut discuţii senzaţionale. Avem doar întâlniri ocazionale

Preşedintele României, Klaus Iohannis, s-a întors astăzi de la Gdansk, unde a participat la cea de-a 70-a aniversare a sfârşitului celui de-Al Doilea Război Mondial. Din Aeroportul Otopeni, Iohannis a criticat Guvernul, pentru implementarea deficitară a cardului de sănătate, Parlamentul, pentru încercarea de modificare a Codului Penal, dar şi, personal, pe Victor Ponta, pentru că a plecat de capul lui în ţările arabe.

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite