DOCUMENT Prietenii Rusiei în România, „deconspiraţi“ de presa ucraineană. Dan Puric şi Mircea Dogaru, pe listă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa ucraineană a scris, mai întâi, că grupul de hackeri ruşi „Humpty Dumpty - Shaltai Boltai“ a spart emailul lui George Gavrisha, asistentul personal al lui Alexandr Dughin, acesta din urmă fiind cunoscut ca ideologul lui Vladimir Putin.

Apoi, jurnaliştii de la Texty, un site ucrainean axat mai mult pe investigaţii, au studiat arhiva de emailuri furate de hackeri şi au publicat un document, intitulat „Anexa nr.1“, ce are legătură directă şi cu România. Potrivit jurnaliştilor ucraineni, „Anexa“, care ar fi redactată de stafful lui Dughin, conţine o listă de ţări „în care e necesară crearea unui club de elită şi /sau a unui grup de influenţă prin Russia Today“. „Russia Today“ este postul media finanţat direct de Kremlin.

Printre ţările enumerate se regăsesc state din toate colţurile lumii, de la Italia până la Argentina şi de la România până la Chile, iar fiecare ţară are trecut în dreptul ei mai multe nume de „prieteni ai Rusiei”. Cei mai mulţi oameni care apar ca fiind în sfera de influenţă a Kremlinului sunt din România, Polonia şi Turcia.

„Puric a citit amuzat“ 

Spre exemplu, 24 de români, din diverse domenii, profesori, scriitori, politicieni, chiar preoţi, unii cu afinităţi declarate faţă de Kremlin, alţii, dimpotrivă, se regăsesc pe lista de prietenie româno- rusă. Cele mai sonore nume sunt Ion Iliescu şi Adrian Năstase, oameni care au condus România şi PSD. 

Năstase a comentat ironic pe propriul blog. „Fără a intra în jocurile dintre serviciile de informaţii ruso-ucrainene, m-am gândit să-mi «sparg» blogul şi să găsesc lista agenţilor mei de influentă în Rusia. Fiind cunoscut faptul că am încheiat operaţiunile de influenţă în NATO, UE şi China, se ştie că am pornit o acţiune de influenţă şi în Rusia“, a scris Năstase.

În listă apare şi numele reputatului actor Dan Puric, un personaj ce promovează constant şi abrupt valorile ortodoxe, care nu s-a ferit să-i felicite public pe ruşi pentru modul în care îşi promovează religia. „După ’90 am strâns rus cu rus câte o rublă şi Catedrala Romaniovilor am făcut-o intactă la loc, perfect“, spunea Puric, în urmă cu câteva luni, însuşindu-şi, oarecum, demersul moscoviţilor. Chiar dacă nu a răspuns direct presei, Dan Puric a transmis prin intermediul PR-ului său că „a citit amuzat“ ceea ce speculează presa.  Până acum, am fost făcut legionar, simpatizant al lui Corneliu Zelea Codreanu. Ba chiar am fost şi declarat mort la un moment dat, într-o ştire care a circulat pe internet. Acum sunt colaborator al Rusiei“, a precizat actorul, care a adăugat că nu poate avea o altă reacţie în această poveste care i se pare hilară.

Scriitorul şi publicistul cu orientare de stânga Vasile Ernu apare, de asemenea, în lista prietenilor lui Putin. Însă Ernu pune la îndoială credibilitatea sursei. „Informaţia conform căreia aş fi pe lista unui colaborator al lui Dughin a fost preluată de cei de la inliniedreapta.net, publicaţia online fiind un soi de «România Mare», la fel ca site-ul ucrainean Texty. Textele mele sunt publice, pot fi citite, nu am niciun fel de legătură cu această acuzaţie. Îi voi da în judecată pe cei de la inliniedreapta.net. În trecut am făcut o sesizare la Revista 22 pentru a scoate din Blog Roll acest site, iar de atunci au început calomniile la adresa mea. Am fost ameninţat de câteva ori de cei de la  inliniedreapta.net, mai mult, aceştia au pornit un război de denigrare. Sunt cei care acuză de propagandă rusească, dar acţionează în cel mai «putinist» mod“, a declarat Vasile Ernu pentru „Adevărul“.

„Am fost invitat la conferinţe“ 

Şi Marius Văcărelu, profesor la SNSPA, ar fi unul dintre prietenii Kremlinului, conform dezvăluirilor presei ucrainene. „Mi-am dorit de foarte mulţi ani să devin un specialist  în geopolitică, cu atât mai mult cu cât această ramură a ştiinţei în România este pe nedrept semi-ignorată. Am sesizat lipsa de specialişti pe spaţiul estic şi am încercat să devin unul dintre cei mai buni cunoscători ai zonei“, spune Văcărelu, care s-a întâlnit cu Alexandr Dughin, însă strict în scop academic.

„În Rusia, unul dintre marii promotori ai geopoliticii şi ai doctrinei Eurasiei este Alexandr Dughin. Deoarece preşedintele rus a preluat această doctrină, a devenit necesar să o cunosc foarte bine. Faptul că am cercetat-o m-a condus inclusiv la acceptarea unor invitaţii la conferinţe pe teme geopolitice în Rusia, atât la Universitatea M. Lomonosov, unde a predat profesorul Dughin, dar şi la alte universităţi şi institute de cercetare. Nu am ascuns aceste vizite şi întâlniri niciodată, iar o bună parte din textele mele se regăsesc pe internet şi pot fi consultate“, comentează Marius Văcărelu, specialist în geopolitică, pe blogul său de pe adevarul.ro.

Iată lista pentru România, aşa cum apare ea în mailul colaboratorului lui Dughin, potrivit presei ucrainene.

Ion Iliescu – fost lider al Partidului Social Democrat, fost preşedinte al României, acum una dintre eminenţele cenuşii ale Partidului Social Democrat aflat in opoziţie cu regimul pro-american al preşedintelui Băsescu.

Adrian Năstase – fost prim-ministru al României, Preşedinte al Fundaţiei Titulescu, membru al Partidului Social Democrat, cel care l-a lansat în politica mare pe actualul prim-ministru Victor Ponta.

REACŢIE: „Fără a intra in jocurile dintre serviciile de informatii ruso-ucrainiene, m-am gândit sa-mi „sparg” blogul si să găsesc lista agentilor mei de influentă in Rusia. Fiind cunoscut faptul că am incheiat operatiunile de influentă in NATO, UE si China, se stie ca am pornit o actiune de influentă şi în Rusia. In calitate de hacker profesionist, am căutat si am găsit pe blogul meu, in 17 septembrie 2013, următoarele informatii: «Unii îl consideră un important filosof, sociolog şi politolog. Alţii îl etichetează drept ideologul neo-eurasiatismului şi promotor al unor teorii geopolitice obscure. Depinde în care parte a lumii te afli. Oricum ar fi, Aleksandr Gelyevich Dugin este un personaj interesant care, astăzi, s-a aflat în vizită la Fundaţia Europeană Titulescu». Pasionat de Lucian Blaga şi prieten cu Jean Parvulesco, el mi-a mărturisit admiraţia sa pentru cultura românească şi mi-a împărtăşit câteva dintre ideile care, în viziunea sa, constituie punţi de legătură cu spaţiul eurasiatic, cea mai importantă dintre acestea fiind filonul ortodox profund al identităţii şi spiritualităţii româneşti. Desigur, discuţia a fost mult mai amplă, fiind abordate atât evoluţiile actuale în plan internaţional, cât şi posibile scenarii legate de viitoarea configuraţie geo-strategică a lumii. Aleksandr Dughin este autor al unor cărţi precum “Bazele geopoliticii” (1996) sau “Cea de-a patra teorie politică”(2012) şi este director al Centrului de Studii Conservatoare din cadrul Facultăţii de Sociologie a Universităţii “Lomonosov” din Moscova“, a scris Adrian Năstase, pe blogul personal.

Dan Zamfirescu – istoric, teolog, ideolog, unul dintre principalii ideologi naţionalişti ai erei Ceauşescu.

Ilie Bădescu – director al Institutului de Sociologie al Academiei Române de Ştiinţe. Cel mai prestigios geopolitician din Romania.

Momcilo Luburici – Rector al Universităţii Dimitrie Cantemir (Bucureşti)

image

Despre gruparea „Shaltai Boltai” 

Gruparea de hacker ucraineni „Shaltai Boltai” (Hopa-Mitică) pare să fie specializată în spargerea căsuţelor de e-mail din Rusia care dezvăluie detalii despre acţiunile ruse în Ucraina. În trecut, „Shaltai Boltai” au reuşit să spargă contul de email ale fostului lider al separatiştilor din Doneţk, Igor Gîrkin (care şi-a luat porecla de Strelkov). Gîrkin coresponda cu Aleksandr Borodai (ofiţer FSB, serviciul de informaţii al Rusiei) şi într-un interviu dat după mazilirea sa din fruntea rebelilor pro-ruşi, Gîrkin a afirmat că şi el ar fi colonel FSB.

Doru Tompea – Rector al Universităţii Petre Andrei (Iasi).

Diana Câmpan – purtator de cuvant al Universităţii din Alba Iulia (Transilvania).

Ion Gurgu – conducător al Editurii „Predania” (literatură conservatoare, Ortodoxă).

Călin Mihăescu – conducătorul Mişcării Eurasiatice din România, politolog, conducător al editurii „Eurasiatica”.

Victor Roncea, jurnalist, redactor şef al portalului de ştiri şi analize ziaristionline.ro (Pe unele chestiuni poate avea poziţii incomode, nu e filorus).

Răzvan Marica şi Mihai Şomănescu – conduc portalul de ştiri activenews.ro

Vasile Ernu – Editor al portalului de analize criticatac.ro (site anti-globalizare, stângist) şi blogger adevarul.ro

REACŢIE: Informaţia conform căreia aş fi pe lista unui colaborator al lui Dughin a fost preluată de cei de la inliniedreapta.net, publicaţia online fiind un soi de «România Mare», la fel ca site-ul ucrainean Texty. Textele mele sunt publice, pot fi citite, nu am niciun fel de legătură cu această acuzaţie. Îi voi da în judecată pe cei de la inliniedreapta.net. În trecut am făcut o sesizare la Revista 22 pentru a scoate din Blog Roll acest site, iar de atunci au început calomniile la adresa mea. Am fost ameninţat de câteva ori de cei de la inlinedreapta.net, mai mult, aceştia au pornit un război de denigrare. Sunt cei care acuză de propagandă rusească, dar acţionează în cel mai «putinist» mod”, a declarat Vasile Ernu pentru Adevărul. 

Ioan Valentin Istrati: preot, jurnalist de radio şi televiziune la trinitas.ro, post regional în limba română pentru România, Moldova şi Bucovina, editor al portalului doxologia.ro

George Bara – jurnalist, portalul „Ziarul Natiunea” ziarulnatiunea.ro

Vasile Simileanu – geopolitician, editor al publicaţiei de analize „Geopolitica”

Aurelian Anghel – sociolog, are poziţii conservatoare

Marius Văcărelu – om de ştiinţă, profesor la Şcoală Naţionale de Ştiinţe Politice şi Administraţie Publică (Bucureşti);

REACŢIE:Nu am ascuns aceste vizite şi întâlniri niciodată, iar o bună parte din textele mele se regăsesc pe internet şi pot fi consultate”, comentează Marius Văcărelu, specialist în geopilitică, pe blogul său de pe adevarul.ro. Reacţia lui completă o puteţi citi aici.

Ion Coja – profesor universitar, lingvist, scriitor şi publicist. Eurosceptic, anti-american.

Dan Puric – actor şi regizor de teatru şi cinema, scriitor ortodox conservator popular.

REACŢIE: Dan Puric a transmis că „a citit amuzat" ceea ce „speculează presa" şi că „până acum, am fost făcut legionar, simpatizant al lui Corneliu Zelea Codreanu”. „Ba chiar am fost şi declarat mort la un moment dat, într-o ştire care a circulat pe internet. Acum sunt colaborator al Rusiei", a precizat actorul, care a adăugat că nu poate avea o altă reacţie în această poveste care i se pare hilară.

Mihai Andrei Aldea – preot ortodox, conservator, anti-globalizare.

Mircea Dogaru – colonel în rezervă, conduce Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate

Ovidiu Hurduzeu – Scriitor romano-american, critic social, ideolog distributivist (concepte economice alternative). Critic faţă de conducerea SUA şi a României. Conservator social.

Bogdan Stanciu – conduce Asociaţia anti-avort „Provita.”

Radu Bogdan Herzog – politolog, analist, colaborator regulat la secţiunea românească a site-ului „Vocea Rusiei”


Dughin, despre România

În vara lui 2013, Titus Corlăţean a fost într-o vizită oficială la Moscova, iar ediţia în limba română a Vocii Rusiei a publicat imediat un amplu editorial semnat de Alexandr Dughin despre relaţia Rusiei cu România şi cu Republica Moldova. Iată câteva idei pe care le susţinea politologul rus.

Veţi vedea că a treia verigă a lanţului regional al apropierii de Alianţa Eurasiatică va fi România. Intrând în această uniune, România s-ar putea uni cu Moldova în care s-ar fi reintegrat Transnistria. Toată lumea ar avea de câştigat!
România se află la periferia UE, este un oaspete nepoftit, tratat mai rău decât ţările care se află în dificultate precum Spania, Italia, Grecia.
CRed că integrarea României în spaţiul eurasiatic poate avea loc sub zodia identităţii culturale ortodoxe. În cadrul Comunităţii Eurasiatice această ţară îşi va putea rezolva problemele economice şi teritoriale, dar mai mult, va fi acceptată cu bucurie, va fi apreciată la justa valoare şi va fi tratată ca un partener egal.

Cine este Dughin, susţinătorul Eurasiei: sociolog interesant, ideolog fără ideologie aplicabilă şi vizionar rătăcit - Dan Nicu, analist al spaţiului ex-sovietic şi blogger adevarul.ro, a făcut portretul complet al sociologului Aleksandr Dughin în care descifrează teoria politică a acestuia.

Gruparea „Shaltai Boltai”: Lista prietenilor Rusiei cu care a luat legătura Dughin

Sursa informaţiei inliniedreapta.net

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite