Prezidenţiale în plină criză guvernamentală: un scenariu care se repetă?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

La fel ca şi-n 2009, coaliţia de la guvernare se rupe cu câteva săptămâni înainte de scrutinul prezidenţial. Atunci, PSD părăsea guvernul pe care-l formase cu PDL, acum – PSD e abandonat de partenerul său, ALDE.

În urmă cu zece ani, după ruperea coaliţiei, premierul a fost dat şi el jos. Era prima moţiune de cenzură care trecea în istoria noastră post-1989. PSD se alia atunci cu PNL şi îl propunea ca şef al unui nou guvern pe Klaus Iohannis. Preşedintele Băsescu refuza numirea acestuia şi-l propunea, în schimb, pe Lucian Croitoru, iar după respingerea acestuia – pe Liviu Negoiţă. Parlamentarii au refuzat pur şi simplu să ia în seamă solicitarea. Aşa că scrutinul pentru Cotroceni s-a desfăşurat cu un guvern interimar, fiindcă toată lumea a aşteptat rezultatul prezidenţialelor.

În acest moment, nu ştim dacă şi Dăncilă va fi scoasă din Palatul Victoria. PNL a anunţat o moţiune de cenzură. După mine, e o idee bună. Va exista oare o majoritate care să se pună de acord asupra demiterii guvernului? Totul depinde de felul cum va fi judecat impactul unei asemenea decizii asupra campaniei prezidenţiale a PSD. Se vor găsi, sunt convins, voci care să spună că victimizarea candidatei pesediste ar putea-o ajuta să intre în turul al doilea. Eu cred contrariul: dacă Dăncilă pică, vom avea sigur o finală fără PSD.

Puteţi citi restul articolului accesând ziare.com

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite