VIDEO România a preluat preşedinţia UE. Liderii europeni au vorbit în limba română. Donald Tusk, discurs cu referiri la Pleşu, Duckadam şi Dacia 1300

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Inquam Photos
Foto Inquam Photos

Liderii celor mai importante instituţii de la Bruxelles, printre care Comisia Europeană şi Parlamentul European, au participat alături de liderii politici de la Bucureşti la ceremonia oficială de preluare a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

GALERIE FOTO

UPDATE S-au terminat discursurile. Urmează un concert dat cu prilejul preluării preşedinţiei Consiliului UE. 

UPDATE Viorica Dăncilă, premierul României: Pentru mine e un moment încărcat de emoţie. Cu această ocazie am onoarea de a vorbi în numele concetăţenilor mei. Vreau să cer acelaşi respect, aceleaşi drepturi şi aceleaşi beneficii de care se bucură cetăţenii europeni. România va conduce cu demnitate Consiliul UE. Azi se află o parte dintre arhitecţii integrării noastre în UE. Cel mai important pas a fost când poporul a adoptat prin referendum actuala Constituţie. Atunci a avut loc actul de voinţă al poporului român. Constituţia adoptată atunci şi care guvernează azi statul de drept e garanţia cea mai puternică că ţara a pornit pe drumul integrării. Constituţia e reperul nostru european cel mai important. 

Azi putem spune că ceea ce e european e şi constituţional şi tot ce e constituţional e deplin acord cu valorile şi principiile europene. Constituţia ne spune azi că Guvernul are datoria de a gestiona dosarele europene pe perioada preşedinţiei. Îmi asum această responsabilitate. Vom demonstra că România şi-a câştigat pe deplin dreptul şi rolul de membru al UE. Vom arăta că România este pe deplin pregătită să stea cu fruntea sus, în rând cu celelalte state membre. Vom arăta că România e pregătită de dosarele importante. 

Îndrăzniţi să credeţi în România! Azi, mai mult ca niciodată, putem demonstra că poporul român e ataşat Europei. Românii au fost, sunt şi vor fi un popor proeuropean. Ne dorim să fim parteneri egali şi respectaţi în UE. Vrem ca România să se bucure de aceleaşi beneficii de care se bucură acest proiect grandios. Suntem conştienţi de provocările pe care le avem în faţă. Mă adresez azi ca prim-ministru al unui stat pentru care aderarea a reprezentat împlinirea unei aspiraţii naţionale. Calea europeană a fost şi este alegerea noastră. Viitorul nostru se află mereu în faţă şi nu în spate. Mergem înainte pe calea europeană pe care am pornit. 

Dacă vrem ca UE să meargă înainte, să mergem toţi înainte. Nu vrem ca nimeni să fie lăsat în urmă. Cei mai slabi trebuie să fie ajutaţi să fie mai puternici. Dacă vrem ca UE să fie respectată, trebuie ca noi să ne respectăm între noi şi să realizăm că fiecare stat are o contribuţie certă. Vom susţine decizii deasupra diferenţelor noastre“. 

Ceremonie Ateneu - preşedinţie UE România - Jean Claude Junker - Viorica Dăncilă / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 10 ian 2019

UPDATE Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene: UE nu face compromisuri, chiar dacă e vorba de respectarea statului de drept, democraţiei. Nu există loc de compromisuri. Locul natural al României este în Spaţiul Schengen. Eu am pledat ca România să fie parte a zonei Schengen. Insist ca România să fie în Schengen.  România preia preşedinţia într-un moment crucial. Vom deschide un al capitol al istoriei la Sibiu unde vom vorbi de viitorul UE. Vor fi, de asemenea, primele alegeri europene la care vor participa persoane născute în acest secol. 

   

UPDATE Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk: Sunt mândru şi fericit că voi conduce cu dvs. afacerile europene comune în primul semestru al preşedintţiei române a Consiliului UE. Cred că sub bagheta dvs. orchestra va găsi sunetul potrivit. Veţi fi gazdele Europei şi sunt convins că veţi acţiona în spiritul proverbului: Omul sfinţeşte locul!. Am încredere că veţi respecta regulile. Respectarea regulilor şi ataşamentul faţă de principii vor juca un rol esenţial. În mare măsură depinde de România dacă România va depăşi provocările viitoare. depinde de dvs dacă politica românească va fi pentru perioada un exemplu bun sau un avertisment. La reuniunea de la Sibiu va fi în joc concepţia noastră despre UE. 

Nu vom fi de acord cu scurtături. Cei care apără libertatatea le spun să continue lupta. Dragi prieteni, România are puterea de a fascina şi încânta. În familia mea, prima maşină a fost Dacia 1300. 

image

Discursul complet şi în versiune video, aici

UPDATE Antonio Tajani, preşedintele Parlamentului European: Europa este indivizibilă. În viitorul buget o să se ţină cont mult de principiului solidarităţii. Lansez statele membre să-şi modifice poziţia în ceea ce priveşte aderarea României la Spaţiul Schengen. Primirea României şi Bulgariei în Schengen ar fi benefică. 

UPDATE Florin Iordache, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor: Vă asigur că majoritatea va sprijini Guvernul în toate acţiunile sale pentru a-şi îndeplini cu cinste mandatul la preşedinţia Consiliului UE. În ciuda comentariilor politice vă asigur de deschiderea totală proeuropeană şi dorinţa ca România să-şi consolideze poziţia de stat membru cu drepturi egale. Decizia de a adera la UE a fost o decizie suverană. Vrem să fim europeni şi ne dorim să fim trataţi ca cetăţeni europeni. 

Simţim că facem parte din UE şi ne dorim să lucrăm împreună pentru progresul UE. Ţara mea merită să fie respectată ca un partener de încredere serios. Chiar dacă rolul ţării mele e de acordare prioritară a agendei europene faţă de agenda naţională, noi ne asumăm acest rol. Ne vom achita cu demnitate de datorii şi vă pot garanta că la Bucureşti e voinţa clară ca România să-şi îndeplinească mandatul. 

Domnule Juncker, am înţeles care e rolul României. Am tratat cu seriozitate recomandările. Doamna Dăncilă a exprimat în Parlament, iar eu personal, reiterez apelul la consens între grupurile parlamentare. 

Accentele electorale care au fost exprimat contondent se vor simţi în următoarele luni. Vă asigur, că majoritaea are înţelepciunea şi maturitatea de a sprijini Guvernului. Îmi exprim optimismul că la fel vor face şi celelate forţe politice. Vom manifesta echilibru şi cumpătare. România va demonstra că e o ţară demnă, care se va asigura cu cinste misiunea. 

UPDATE Călin Popescu Tăriceanu, liderul Senatului: Familia şi cititul mi-a arătat ce susţine Europa. În primul rând era libertatea. În prezent, suntem cea mai proeuropeană ţară. Ne bucurăm de o mare libertate a exprimării, încât uneori ne întrebăm ce e de adevărat sau nu. Nu pot să nu amintesc de coerciţia unor instituţii. Sunt actori care au înlocuit ideologia comunistă cu discursul despre statul de drept. Aş încuraja toate părţile implicate în preşedinţia UE să ţină cont de ideile părinţilor fondatori. 

UPDATE Klaus Iohannis, preşedintele României: Este o deosebită plăcere pentru mine să particip împreună cu dumneavoastră la lansarea oficială a primei Preşedinţii a ţării noastre la Consiliul Uniunii Europene. La 12 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România preia un rol de prim-plan la nivel european.

image

Dacă privim puţin în urmă, întoarcerea ţării noastre în familia europeană a reprezentat un deziderat de o importanţă aparte, pentru care am depus toate eforturile la nivel naţional şi pentru care cu toţii am lucrat cu dedicaţie şi profesionalism, având convingerea fermă că proiectul european este o construcţie unică în lume, o construcţie de pace şi prosperitate, şi singura cale de a asigura progresul comun al statelor europene. Astăzi, cu aceeaşi convingere preluăm exercitarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, cu obiectivul principal de a contribui la consolidarea unei Europe mai coezive, mai unite, mai puternice.

Primul semestru al anului 2019 va fi definitoriu pentru dinamica viitoare a Uniunii Europene. Uniunea se confruntă în prezent cu diverse provocări, atât interne, cât şi externe, precum procesul de retragere a Marii Britanii din Uniune, migraţia şi securitatea în vecinătatea sa imediată şi dincolo de continentul european. Construirea Uniunii Europene de astăzi a fost posibilă pentru că părinţii fondatori au crezut în proiectul european, în idealurile şi în valorile sale.

Noi credem astăzi, mai mult ca oricând, că Uniunea Europeană este în mod incontestabil un proiect de succes, un proiect puternic şi un proiect viabil. Cei peste 60 de ani de pace de care s-a bucurat cea mai mare parte a continentului nostru stau mărturie forţei, temerităţii şi încrederii tuturor în capacitatea noastră de a coopera în mod eficient şi sustenabil. Ei sunt dovada că «uniţi în diversitate» nu este un simplu motto, ci expresia faptului că Uniunea noastră este un proiect peren, capabil să se remodeleze mereu, fără a renunţa la principiile şi valorile fondatoare.

Ca parte integrantă a acestei comunităţi europene, României îi revine acum misiunea de a avansa agenda noastră comună. Ştim cu toţii că exercitarea unei Preşedinţii este o misiune de înaltă responsabilitate, care presupune deopotrivă angajament şi pragmatism pentru a putea răspunde de o manieră concretă, adecvată şi realistă tuturor provocărilor. Mai multă unitate şi coeziune - aceasta este calea pe care o propunem pentru următoarele şase luni şi pe care va trebui să o urmărim cu toţii cu consecvenţă.

Avem o serie de dosare importante pe agenda europeană, precum negocierile privind viitorul Cadru Financiar Multianual post-2020, iar contextul Preşedinţiei României va fi marcat de alegerile pentru viitorul Parlament European. Pe acest fond, va trebui să demonstrăm că, prin unitate şi consens, putem defini o nouă pagină a proiectului nostru comun. Avem nevoie de mai multă coeziune în toate acţiunile noastre la nivelul Uniunii Europene, indiferent că vorbim de o Europă a convergenţei, de o Europă mai sigură, de o creştere a rolului Europei ca actor global sau de valorile noastre comune. Coeziunea este, în viziunea noastră, un aspect esenţial pentru a asigura avansarea proiectului european.

După cum spuneam, pe parcursul mandatului nostru de Preşedinţie a Consiliului Uniunii Europene vor avea loc momente marcante pentru evoluţia Uniunii Europene şi avem încrederea că reuniuni de o semnificaţie aparte, precum Summitul de la Sibiu, vor oferi noi perspective Europei de mâine. Îmi exprim dorinţa şi speranţa ca 9 mai 2019 să rămână în istoria proiectului european ca un moment de reafirmare a narativului unei Uniuni puternice şi unite.

Astăzi avem plăcerea de a marca împreună începutul unei perioade de şase luni importante pentru ţara noastră şi pentru Uniune. Ne propunem să reuşim împreună, pe parcursul acestor luni, să consolidăm unitatea şi coeziunea, într-un moment cu teste şi mize importante pentru Uniunea noastră, Uniunea noastră Europeană, a tuturor.

UPDATE Ceremonia a început.  

UPDATE Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, este aşezat lângă Patrarhul Daniel, social-democratul discutând de mai multe minute cu numărul 1 din ierarhia BOR. În acelaşi timp, fostul premier Adrian Năstase a stat de vorbă mai mult timp cu un alt fost social-democrat, Gabriel Vlase (şeful SIE).

Preşedintele Klaus Iohannis a trecut şi a vorbit cu mai mulţi politicieni din sală, printre care Călin Popescu Tăriceanu şi Florin Iordache. Iohannis va fi flancat de Juncker şi preşedintele Consiliului, Donald Tusk. 

În spatele acestora, la două scaune distanţă, se află primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă. 

UPDATE A ajuns şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. 

UPDATE Klaus Iohannis a ajuns la eveniment.Şeful statului a fost întâmpinat de Viorica Dăncilă. 

UPDATE Comisarii europeni, dar şi prim-vicepreşedinele Frans Timmermans, au ajuns la ceremonie. Aceştia sunt întâmpinaţi de membrii Guvernului Dăncilă. Printre comisari este şi Corina Creţu, oficial responsabil de politica regională. 
 

UPDATE Şefii Serviciului de Informaţii Externe şi Serviciului Român de Informaţii, Gabriel Vlase, respectiv, Eduard Hellvig, au ajuns în acelaşi timp la Ateneu. 

UPDATE Viorica Dăncilă şi miniştrii din Guvernul ei au ajuns la Ateneu. 

UPDATE La eveniment au ajuns numeroşi politicieni, printre care Călin Popescu Tăriceanu, Sorin Grindeanu sau Victor Ponta. De asemenea, la ceremonie au ajuns şi ambasadori străini, printre aceştia fiind Hans Klemm (ambasadorul SUA)

UPDATE Jean-Claude Juncker şi colegii săi din Comisia Europeană au ajuns la Bucureşti. Avionul lor a aterizat de curând. Aceştia vor merge direct la Ateneul Român, unde va avea loc ceremonia de preluare a preşedinţiei Consiliului UE de către România.


Simultan cu ceremonia la care vor rosti discursuri premierul Viorica Dăncilă şi oficialii europeni, în Piaţa George Enescu este anunţată o manifestaţie, sub titulatura "Vrem Europa, nu dictatură!". Evenimentul de la Ateneu nu figurează pe agenda oficială a preşedintelui Klaus Iohannis. Acesta se va întâlni şi va avea declaraţii de presă comune cu Jean Claude Junker vineri, când şeful CE are programate de asemenea şi discuţii şi declaraţii comune cu Viorica Dăncilă. CE a anunţat şi întâlniri ale lui Juncker cu liderii Parlamentului, Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea, însă deocamdată nu a fost anunţat programul oficial al acestora.

”Preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker şi Colegiul Comisarilor se vor afla la Bucureşti în perioada 10 – 11 ianuarie pentru a marca începerea oficială a Preşedinţiei române, ce va debuta cu un concert de deschidere începând cu ora 20.00 ”, a anunţat Comisia Europeană.

Evenimentul va avea loc la Ateneul Român joi seară, de la ora 20:00, şi include ceremonia de deschidere a Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene şi concertul inaugural dedicat preluării Preşedinţiei rotative, susţinut de Orchestra Uniunii Europene şi de corul Filarmonicii George Enescu.

Cu această ocazie, vor susţine discursuri preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, premierul Viorica Dăncilă, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. 

Vineri, preşedintele Comisiei Europene va avea întâlniri cu preşedintele Klaus  Iohannis şi cu premierul Viorica Dăncilă. Potrivit programuui oficial, cele două reuniuni vor fi urmate de declaraţii comune de presă.

La Cotroceni, subiectul discuţiilor va fi legat de Preşedinţia României la Consiliul UE, cu accent pe principalele dosare europene pe care România le va gestiona în această perioadă. Preşedintele României va sublinia că exercitarea pentru prima dată de către ţara noastră a Preşedinţiei rotative a Consiliului UE va reprezenta o bună oportunitate pentru a reafirma angajamentul în favoarea consolidării proiectului european, a precizat Administraţia prezidenţială într-un comunicat.

Conform aceleiaşi surse, şeful statului va evidenţia faptul că România doreşte să exercite un mandat de succes, ”orientat spre rezultate concrete, care să contribuie la avansarea agendei europene, ţinând cont, însă, de contextul complex în care îşi va derula activitatea în următoarele şase luni”.

Agenda vizitei lui Jean Claude Juncker include şi întâlniri cu preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea. Deocamdată, pe site-ul celor două Camere nu există menţiuni cu privire la întâlnirile cu preşedintele CE.

Participarea la eveniment nu este trecută în programul oficial al preşedintelui Klaus Iohannis.

Liderii PNL au spus că o decizie în legătură cu prezenţa lor la ceremonie va fi luată în cursul zilei de joi, ei reclamând faptul că invitaţia a fost primită, târziu dar şi că această conţinea o eroare, confirmarea participării fiind aşteptată până în "8 ianuarie 2018". 

"După domniile lor, am ratat să confirm prezenţa la concert cu un an. Mai mult, pentru un eveniment de o asemenea anvergură, mi se pare lipsă de respect să primesc invitaţia cu doar o zi înainte", a scris pe Facebook senatoarea liberală Alina Gorghiu.

Textul şi formatul invitaţiei au fost criticate şi de deputatul Cărălin Nechifor, fost membru PSD, trecut la partidul lui Victor Ponta, Pro România. El a remarcat, printre altele, că pe invitaţia primită de el logo-ul este printat greşit, fără drapelele României şi Uniunii Europene, că "se pare că stocurile de virgulă şi punct sunt pe terminate la guvern", fiind folosite "cu zgârcenie", că despărţirea pe rânduri pare să fie făcută cu toporul", că deşi pe invitaţie există rubrica pentru "loc", acesta nu este menţionat, aşa cum nu este menţionat nici destinatarul invitaţiei.

Protestul "Vrem Europa, nu dictatură!", organizat în faţa Ateneului Român simultan cu ceremonia care marchează începerea oficială a preşedinţiei române a Consiliului UE

Organizaţiile Rezistenţa, Corupţia Ucide, Declic şi Iniţiativa România au anunţat pentru joi, în intervalul 19:00 - 22:00, în faţa Ateneului, manifestaţia organizată sub sloganul "Vrem Europa, nu dictatură!".

"Pe data de 10 ianuarie, la Ateneul Român, întregul leadership al Uniunii Europene (preşedinţii Consiliului European, ai Comisiei Europene, ai Parlamentului European, comisarii europeni, leaderii grupurilor din Parlamentul European) vor participa la preluarea preşedinţiei rotative de către România. Vor fi prezenţi Donald Tusk (Preşedintele Consiliului), Antonio Tajani (Preşedintele Parlamentului European), Jean-Claude Juncker (Preşedintele Comisiei). Alături de toţi ceilalţi decidenţi ai Uniunii Europene. Vrem să fim alături de ei. Vrem să fim văzuţi de ei. Vrem să se înteleagă că, în ciuda politicilor guvernării actuale, românii sunt cetăţeni ai Europei, care cred în valorile care stau la baza UE: libertate, stat de drept, justiţie independentă, solidaritate, transparenţă în decizii şi în cheltuirea banului public", spun organizatorii.

Ei anunţă că îi aşteaptă în Piaţa George Enescu pe cei care înţeleg că dreptul de a munci şi a învăţa în Europa, creşterea nivelului de trai al populaţiei în ultimii 10 ani, dezvoltarea societăţii româneşti în ultimul deceniu, situaţia agriculturii românesti, infrastructura, spitalele şi şcolile cu un nivel acceptabil, drepturile omului, statul de drept şi justiţia independentă, depind de apartenenţa la UE şi care consideră că "atacurile asupra UE comise de guvernarea actuală sunt atacuri asupra prosperităţii şi stabilităţii României, cetăţenia europeană ne oferă protecţie împotriva posibilelor abuzuri ale statului, dreptul de a călători, de a vizita lumea, de a vorbi liber sunt lucruri de care părinţii noştri nu au beneficiat".

Prticipanţii sunt îndemnaţi că vină cu cu steagurile României şi ale UE.

La manifestaţie şi-a anunţat prezenţa şi filosoful Mihai Şora, participant constant la protestele faţă de actuala guvernare.

"Mâine voi fi la Ateneu: nu în sală, ci undeva afară, în mulţime: pentru ca mai-marii Europei aflaţi la Bucureşti să priceapă că „ei“, românii aceia care îi vor întâmpina, „oficialii“ noştri aflaţi la guvernare sunt doar accidente ale României recente, nefericite întâmplări de care, odată şi-odată, vom scăpa. Să înţeleagă, cu alte cuvinte, că acei români sunt diferiţi de noi. Că „ei“ sunt „ei“, noi suntem noi. Pe scurt: că cei din stradă, nu cei de la tribuna oficială sunt oamenii cu adevărat vii ai acestei ţări. Iar viii cu viii, hoţii cu hoţii. Europa suntem noi", spune el, la finalul unei postări în care constată că „Ei“ înseamna "răul absolut, răul concret, răul care nu cunoaşte jumătăţile de măsură, nu se intersectează niciodată cu Binele, nici nu-şi pune problema Binelui, nu are ştiinţă de vreun bine oarecare" şi că "este pentru întâia oară după Revoluţie când pronumele „ei“ a căpătat, din nou, un conţinut limpede".

Restricţii de trafic joi, în intervalul 15:00 - 23:00, în zona Ateneului român şi a Palatului Regal  

"În ziua de 10 ianuarie a.c., va avea loc ceremonia oficială de lansare a Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, activitate ce va avea loc în clădirea Ateneului Român şi Palatul Regal. Pentru buna desfăşurare a evenimentului, se va restricţiona traficul rutier, între orele 15.00-23.00, cu excepţia organizatorilor şi instituţiilor de asigurare a ordinii publice, pe următoarele străzi: Str. Benjamin Franklin; Str. Constantin Esarcu; Str. Nicolae Golescu", anunţă Brigada de Poliţie Rutieră a Capitalei..

Totodată,  vor fi instituite restricţii privind traficul rutier şi pietonal pe următoarele străzi: -Str. Episcopiei, între orele 19.30 – 20.00 şi Calea Victoriei, între orele 21.30 – 21.45.

Parcările care vor fi folosite pe perioada de desfăşurare a evenimentului cu acces exclusiv pe baza permiselor de acces şi a invitaţiilor sunt următoarele: parcarea George Enescu; parcarea Sala Palatului; parcarea publică Constantin Esarcu;

Brigada Rutieră va dispune măsuri de fluidizare a traficului rutier şi solicită conducătorilor de autovehicule: să circule cu prudenţă; să respecte semnalele şi indicaţiile poliţiştilor rutieri aflaţi în trafic; să nu oprească ori să staţioneze decât în locurile special amenajate; să îşi păstreze calmul şi să nu claxoneze abuziv; să evite pe timpul deplasărilor, manifestările de natură a pune în pericol siguranţa lor, dar şi a celorlalţi participanţi la trafic.

 "Pietonii sunt rugaţi să circule numai pe trotuare, să traverseze strada prin locurile special amenajate, după o temeinică asigurare, la culoarea verde a semaforului electric şi să nu se deplaseze ori să staţioneze pe partea carosabilă", subliniază poliţiştii rutieri.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite