Preşedintele, taxat de premier pentru „inconsecvenţă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta: „E o mare ironie a istoriei să-l
auzi pe Băsescu criticându-l pe Băsescu”
Victor Ponta: „E o mare ironie a istoriei să-l auzi pe Băsescu criticându-l pe Băsescu”

Premierul Victor Ponta a criticat dur atât alegerile de la Consiliul Superior al Magistraturii, pe care le-a definit ca „mascaradă”, cât şi atitudinea preşedintelui Băsescu faţă de procedura de numire a şefilor DNA şi Parchetului General.

Despre alegerile care au învestit-o pe Oana Schimdt Hăineală în fruntea CSM, prim-ministrul consideră că au fost o „mascaradă”: „Eu am fost procuror şi ar trebui să mă bucur că la şefia CSM este acum un procuror. Am fost, însă, crescut cu faptul că suntem magistraţi, dar ca în orice sistem de justiţie, procurorul e cel care acuză, iar decizia aparţine judecătorului”.

Asociaţia Magistraţilor din România a trimis un comunicat, în urma alegerilor de la Consiliul Superior al Magistraturii, în care a arătat, de asemenea, că este „un lucru nefiresc şi nelalocul lui alegerea în funcţia de preşedinte al organismului care garantează indepdendenţa justiţiei a unui procuror a cărui activitate este supusă constrolului ierarhic şi care funcţionează sub autoritatea ministrului Justiţiei. Controlul ierarhic exercitabil asupra unei persoane care conduce o instituţie reprezintă o formă de control asupra instituţiei înseşi”.

Premierul s-a arătat nemulţumit şi faţă de atitudinea preşedintelui Băsescu privind procedura de numire a şefilor DNA şi Parchetuluiu General. Şeful statului a explicat că aceste propuneri ar trebui făcute de CSM preşedintelui şi nu de ministrul Justiţiei. Victor Ponta a explicat că preşedintele Băsescu critică acum o decizie din 2005 pentru care Guvernul în care Monica Macovei era ministrul Justiţiei şi-a angajat răspunderea.

„În 2005, Guvernul şi-a angajat răspunderea ca ministrul Justiţiei să propună şefii DNA şi Parchetului General. Nu pot decât să mă amuz îngrozitor şi să constat că preşedintele îşi dă seama cât de tare a greşit. Ce facem acum? Dacă s-a răzgândit preşedintele, răzgândim şi legea”, a arătat premierul.

„E o mare ironie a istoriei să-l auzi pe Băsescu criticându-l pe Băsescu din 2005”, a conchis Victor Ponta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite