Preşedintele UDMR, pentru presa maghiară: „Majoritatea politicieni români nu prezintă nicio garanţie când fac promisiuni verbale”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kelemen Hunor FOTO Adevărul
Kelemen Hunor FOTO Adevărul

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat pentru presa maghiară că mulţi politicieni români nu îşi respectă promisiunile. Deşi consideră că guvernanţii români tratează maghiarii ca pe „nişte cetăţeni de mâna a doua”, Hunor spune că perspectiva premierului Victor Ponta este una diferită de cea a societăţii româneşti.

Întrebat de ce n-a intrat UDMR la guvernare, preşedintele Uniunii a spus că, pe lângă faptul că s-a adus în discuţie ulterior semnării pactului o condiţie cu care niciodată n-ar fi putut fi de acord, „o majoritate semnificativă a politicienilor români nu prezintă nicio garanţie în momentul în care fac promisiuni verbale”. „Ni s-a transmis clar să nici nu încercăm să modificăm articolul din Constituţie care face referire la faptul că România este stat naţional. Pentru noi este inacceptabil acest lucru şi a fost adus în discuţie de liberali doar ca motiv de conflict”, a declarat Kelemen Hunor într-un interviu pentru ziarul Nepszabadsag.

Liderul UDMR a refuzat să se pronunţe în privinţa unei eventuale rupturi a USL şi s-a limitat la a spune că: „Deocamdată, noi suntem în Opoziţie, dar politica e schimbătoare”.

Deşi blamează majoritatea politicienilor români, liderul maghiar are numai cuvinte de laudă la adresa premierului.  „Tocmai de aceea am formulat aşa, că majoritatea politicienilor români nu se ţin de cuvânt. Noi am mai avut experienţe neplăcute şi în trecut, dar nu astea au contat. La nici 40 de ani, Ponta a fost învestit cu încrederea oamenilor şi a ajuns în fruntea unei mari coaliţii. Probabil că n-a vrut să-şi înceapă cariera politică prin ruperea unor înţelegeri. Pe de altă parte, el a recunoscut un lucru pe care nu-l recunosc nu mulţi politicieni români: tema minorităţilor trebuie scoasă din certurile politice interne”, a spus Kelemen Hunor.

„Trebuie să încercăm să susţinem interesele minorităţii maghiare din România, dar e posibil ca în cazul unei majorităţi de două treimi să nu se ia considerare părerile minorităţilor”, a mai declarat liderul UDMR. „Cei care ne ameninţă, care se gândesc doar la cum ar putea să ne îngenuncheze nu iau în considerare un lucru: UDMR n-a putut şi nu va putea fi obligată. Trebuie să continuăm cu discuţii – o să fie destule ocazii în viitorul apropiat”, a continuat acesta.

Kelemen Hunor i-a atacat atât pe Tokes Laszlo, cel care a fondat UDMR, cât şi pe preşedintele Parlamentului maghiar. „Atunci când cel care a înfiinţat partidul, Tokes Laszlo, ne jigneşte în permanenţă şi încearcă să instige maghiarii la ură, mesajul lui este că nu se pregăteşte de discuţii. El continuă lupta, dar nu mă miră acest lucru”, a afirmat liderul UDMR.

„Mă deranjează şi declaraţiile lui Kover Laszlo şi uneori îi mai şi răspundem, deşi scopul vieţii noastre nu este să îi răspundem lui Kover Laszlo.  Întotdeauna refuz declaraţiile lui Kover Laszlo şi a altora de teapa lui”, a mai spus preşedintele Uniunii Democrate Maghiare. Kover Laszlo să vorbească despre politică atunci când va face ceva pentru comunitatea maghiară, a completat Kelemen Hunor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite