Preşedintele Traian Băsescu: „Rusia ne poate ridiculiza. UE nu poate doborî avioane cu persoane interzise”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu FOTO Eduard Enea
Traian Băsescu FOTO Eduard Enea

Preşedintele Traian Băsescu avertizează că interdicţiile aplicate de UE celor 40 de oficiali ruşi nu ar trebui să se extindă şi pentru spaţiul aerian.

Vicepreşedintele SUA, Joe Biden, va vizita România. Se pare că săptămâna viitoare.

Eu am făcut o invitaţie vicepreşedintelui Joe Biden să viziteze România, dânsul a dat o dată aproximativă. Am convenit să dăm simultan comunicatele legate de vizită. 

Ştim o dată exactă?

Cred că e o chestiune de securitate, deocamdată. Nu aş risca să pronunţ date exacte, neştiind dacă vizita a apărut pe site-ul Casei Albe. 

Aţi avut şi dimineaţă o întâlnire importantă.

Da. M-am întâlnit cu adjunctul directorului CIA, pe chestiuni regionale.

Deci vine şi şeful Pentagonului?

Da, vine şi şeful Pentagonului. SUA doresc să-şi facă obligaţiile de partener strategic faţă de România, şi prin semnificaţia vizitelor pe care le fac în perioada următoare, şi prin contribuţii directe la creşterea nivelului de securitate al României. 

Aţi avut un schimb de replici cu vicepremierul rus Dmitri Rogozin.

Dialogul este dus la nivelul neoficial. Sunt de principiu că, acolo unde se duce lupta, acolo trebuie să o duci. Dacă Rogozin a jignit românii, te duci într-un interviu şi, fără să jigneşti poporul rus, pe el poţi să-l tratezi în aceeaşi notă. Eu nu am Twitter, am preferat să reacţionez la o televiziune privată. Rogozin nu este un diplomat, el însă nu poate rămâne fără o replică pe măsura lui, pentru că altfel şi românii vor spune: „Stai, frate, ne umileşte şi nimeni nu-i răspunde?“ Îi răspunzi în tonul lui, la mintea lui! Când va fi un comunicat elevat, vom răspunde elevat. 

Dar Rogozin este o voce oficială. Are acordul preşedintelui Rusiei?

Comunicatele oficiale se fac prin purtătorul de cuvânt al MAE, ministru de Externe, purtător de cuvânt al preşedintelui sau preşedintele însuşi. MAE român a cerut explicaţii. Nu au primit şi mă îndoiesc că va primi. Rogozin, după mine, este nebunul regelui. El are rolul să enerveze şi, dacă te potriveşti să-l iei în serios, trebuie să iei măsuri costisitoare şi nu poţi să cazi într-o astfel de capcană. Unui clovn de teapa lui Rogozin îi răspunzi ca atare. Rogozin o să mai scrie, nu trebuie să ne antrenăm la toate replicile lui. El va scrie mult, are mintea odihnită.

Situaţia care a declanşat schimbul de replici este una serioasă: închiderea spaţiului aerian. 

Nu pot aprecia dacă măsura de interdicţie de survol face parte din pachetul 2 de sancţiuni, aşa cum le-a ordonat Consiliul European, sau ne aflăm deja în pachetul 3 de sancţiuni. Mi-aş imagina următorul lucru. Rogozin, la bordul unei aeronave Aeroflot (n.r.- compania naţională aeriană a Rusiei) către o ţară nemembră NATO, nemembră UE, către o ţară, să spunem, din Orientul Mijlociu, survolând teritoriul UE. Care-i soluţia? Întoarcerea avionului care mai are 300 de pasageri la bord? Sau să-l laşi să treacă pentru că interdicţia pentru avioane de linie nu poate fi în stadiul 2 de sancţiuni împotriva Federaţiei Ruse? Sau dacă Rogozin ar avea ca destinaţie o ţară membră a UE, la bordul unei aeronave Aeroflot. De ce spun Aeroflot? Pentru că Aeroflotul îi va vinde biletul lui Rogozin cu destinaţie Londra, Berlin sau Bucureşti. Nu cred că vorbim de stadiul acesta de sancţiuni, încât să întoarcem aeronava, la bordul căreia se află Rogozin, cu toţi cei 300 de pasageri ai ei. Cred că soluţia corectă este să laşi să aterizeze, descarci cei 300 de pasageri, pe Rogozin îl opreşti la frontieră şi-i spui: „Nenică, matale urci înapoi în avionul din care ai coborât şi te întorci înapoi de unde ai venit!“. De asta nici nu am putut avea o poziţie oficială şi nu am nici acum. În Consiliu, nu am stabilit că se trece şi la stadiul interdicţiei de survol. Pe de altă parte, inclusiv Departamentul meu juridic spune că se încadrează în interdicţie şi survolul, pentru că este pătrunderea în spaţiul aerian. Eu ştiu însă spiritul deciziei din Consiliul European. A vizat intrarea efectivă în frontierele terestre măsura interdicţiei. Sper ca astăzi în Consiliul Afaceri Externe se vor lămuri aceste lucruri. Ce faci cu un avion comercial? Luăm exemplul Aeroflot. Ştim că unul din cei supuşi sancţiunilor se află la bord. Ridici aviaţia militară, îl dobori? Sunt lucruri care trebuiesc gândite înainte de a se lua decizii. Survolul nu a fost discutat şi, în opinia mea mea, interdicţiile de survol intră deja în faza a treia dacă vor intra vreodată, pentru că va exista o nebunie a mişcării pasagerilor. Dacă aş fi  Federaţia Rusă aş spune tuturor celor patruzeci şi ceva de demnitari interzişi: „Urcaţi în avioane Aeroflot să vedem ce se întâmplă şi cu destinaţie Europa”. Să vedeţi ce trăsnaie ar ieşi. Aş trage o concluzie: e înţelegerea mea, nu critic modul cum s-a acţionat în cazul Rogozin. Nu m-a consultat nimeni, nu m-a întrebat care e părerea mea legată de acest lucru. Eram în teritoriu naţional, deşi pot fi contactat şi când sunt afară din ţară. Dar nu critic, pentru că nici UE nu are o poziţie limpede acum. 

Traian Basescu la Adevarul Live FOTO Eduard Enea

Văd o urmă de reproş în faptul că nu v-a consultat nimeni.

Nici aici nu e un reproş, sunt mecanisme care funcţionează în afara preşedintelui, nu e preşedintele Dumnezeul care se ocupă de fiecare acţiune. Trebuie să vedem care e viitorul plecând de la această premisă. Nu vreau să intru în contradicţie cu nimeni, înţelegerea mea cu privire la interdicţia pentru un număr de demnitari ruşi sau crimeeni se referă la interdicţia de a trece de frontieră prin controalele de frontieră: îl dai jos din avion, constaţi că e pe lista neagră, îl urci înapoi în avion sau rămâne în zona neutră, zona No Man’s Land. E înţelegerea mea, poate e greşită, vom vedea ce stabileşte CAE, care e interpretarea pe care o dăm şi o vom urma. Ridicăm MIG-urile, îl doborâm, ce facem? Eu am dat nişte consideraţii şi am fost reţinut, pentru că trebuie dată o interpretare la nivel european şi am dat exemplu cum ne ducem direct în stadiul 3. Interdicţia de survol afectează mişcarea liberă în Europa. E prea complicată şi ne trezim că ne pun persoane interzise în fiecare avion şi ne ridiculizează, nimeni nu o să doboare avioanele acelea.

În estul Ucrainei, au avut loc referendumuri, deşi Putin le-a cerut separatiştilor să nu le mai organizeze. A pierdut Rusia controlul? 

Foarte dificil de spus. Eu sunt un om care nu are încredere, de regulă, în acţiunile Rusiei, sunt şi imprevizibile şi vizând interese strict ale Rusiei. Dar îmi este foarte greu să accept ideea că Vladimir Putin ar fi putut să mintă comunitatea internaţională, să spună: noi le-am cerut să nu mai facă referendum, dar pe dedesubt să spună că a fost doar o declaraţie. Îmi e foarte greu să gândesc că un şef de stat poate lucra aşa. Cel mai facil lucru ar fi să spui:„ Putin ne-a minţit! I-a încurajat pe separatişti să meargă înainte!“  Dacă ar fi fost aşa, serviciile de informaţii ar fi trebuit să prindă nişte probe că a existat un limbaj dublu. Însă, în colaborarea noastră, nu am primit  un asemenea semnal. Eu nu exclud şi posibilitatea ca Moscova să nu controleze integral ce se întâmplă acolo. Lucrurile ar putea fi undeva la mijloc.

 V-aţi uitat la Eurovision?

 Nu. (râde)

Acolo a fost multă politică. Reprezentantele Rusiei au fost huiduite la scenă deschisă. Este vorba de ciocnirea între culturi. 

Sincer, nu-mi plac aceste cancanuri politico-culturale. Mă simt depăşit de subiect. Această ciocnire între culturi nu e una atât de cinstită, pentru că, spre exemplu, şi România are abordarea democratică la nivel politic, legată de drepturile omului şi de respectul pentru opţiunile fiecăruia. Va mai dura până când populaţia României să accepte tot ce se înţelege prin drepturile omului, inclusiv libertăţile sexuale. Nu aş spune că e o ciocnire care trage o frontieră între poziţia poporului rus şi a popoarelor din UE. E şi o zonă de interferenţă, deci nu aş considera-o o ciocnire, ci o abordare a lui Putin, care reprezintă opţiunea poporului rus, iar abordarea noastră priveşte la drepturile omului. 

„Nu mi-e frică de o nouă suspendare“

Ultimul sondaj INSCOP arată că pe primul loc este PSD-UNPR-PC- 40,7%, pe locul doi este PNL - 16,9%, PDL - 11,3% , PMP -10,2% şi Forţa Civică-5,1%. Cum vi se par aceste scoruri?

Sincer să fiu, nu văd o creştere a alianţei PSD-UNPR-PC faţă de ultimul sondaj. Parcă erau tot aici, deci e o staţionare. 

E o creştere de 0,3%.

Dacă e o creştere. Înseamnă că Ponta a reuşit cu minciuna, folosindu-l şi pe liberalul roşu Tăriceanu ca argument că USL trăieşte. Sesizez trenduri: de scădere la PNL şi PDL, de creştere la PMP şi Forţa Civică. Mi-aş permite să adun dreapta. Dacă includem şi liberalii, vedem că alianţa PSD-UNPR-PC ar pierde în faţa unei drepte unite. E clar că dreapta va duce mai mulţi europarlamentari în PE decât stânga, ceea ce, în economia disputei pentru Preşedinţia CE, este fundamental. Îl văd ca pe un semn bun. 

De ce vreţi să creşteţi un partid nou, precum PMP?

Obiectivul meu este ca acest partid nou să fie cel care să arate altfel de politică. Mă bucur că şi-au asumat continuarea reformării statului şi cred că PMP are o şansă extraordinară să ajungă la 30% până în 2016. PMP are, însă, o problemă. Nu are structuri. S-a înfiinţat în ianuarie şi la vot de listă trebuie să fii capabil să materializezi aceşti 10%.  Să vedem dacă se va materializa.

basescu la adevarul live foto eduard enea

Scorul electoral este mai mic decât ce arată sondajul.

Partidul a început să crească în momentul în care Elena  Udrea şi un grup de 16-17 parlamentari s-au mutat la PMP. De ce spun că are o şansă extraordinară? Sălile sunt pline în teritoriu de oameni foarte tineri. În Timişoara, unde am fost duminică, nu au niciun afiş. E un entuziasm, în mod real, cel puţin la generaţia tânără şi s-ar putea să îşi poată materializa procentele din sondaje datorită unui oarecare entuziasm.

Vă este frică de o nouă suspendare? Victor Ponta a vorbit iar despre un astfel de demers.

Nu mi-e frică. Îi spun lui Ponta de pe acum: voi vota PMP şi voi face declaraţii publice în care nu voi ascunde această opţiune. Îl informez ca să ştie ce are de făcut. Cât timp ai un partid care are tentaţia de a deveni partid-stat, ca PSD, moral eşti obligat să faci ceva în limitele constituţionale, să încerci să echilibrezi viaţa politică. Premierul îşi permite să ia în subordine Poliţia, Direcţia de Informaţii a MAI, vrea şi STS, azi-noapte se declarapre cum Ceauşescu, comandant suprem al Armatei, deşi în Constituţie nu există aşa ceva. Tentaţia acestui om de a acapara tot statul e evidentă.  Uitaţi ce face cu Corpul de Control. Este un om care are nişte ambiţii nemăsurate şi nedeclarate de a fi omul alfa în establishment-ul de stat al României. Imaginaţi-vi-l preşedinte pe Ponta, la numirea procurorilor şi judecătorilor la ÎCCJ, la numirea şefului SRI, SIE. Nu va mai respecta principiul pe care eu l-am adus, de a numi oameni din opoziţie, şi va veni cu o clientelă politică.

Totuşi, discursul public al politicienilor îndepărtează românii să meargă la vot. De ce o faceţi?

Eu, coborând nivelul discursului public şi al atacurilor publice la nivelul lui Ponta, sunt convins că pierd din încrederea care începuse să se recontruiască. Însă dacă aş rămâne cu discursul în nori, nu ar folosi la nimic. Dacă Ponta vrea să dăm bătălia în mocirlă, mă duc după tine, în mocirlă, frate, şi acolo duc bătălia! Acest om ar putea reuşi să păcălească electoratul. E o soluţie catastrofală pentru România ca imagine în exterior şi ca mod de exercitare a puterii. El dispersează responsabilităţi, le dă altora. I-a promis lui Mazăre că îi dă Portul Constanţa. Va încerca toate tertipurile pentru ca el să nu pună semnătura pe Hotărârea de Guvern care este ilegală. Am făcut apel la toţi cei care trebuie să contrasemneze HG, să nu o contrasemneze! Dacă statul vrea să piardă majoritatea, nu are decât să vândă acţiuni, dar transfer gratuit nu se poate face conform legii.

Ce îl poate face pe Victor Ponta să nu ajungă preşedinte?

Sunt două lucruri care îl pot opri. Unu: unificarea forţelor de dreapta. Doi: dacă eu, în disputa mea cu el pe probleme de guvernare, reuşesc să îi fac pe români să înţeleagă ce face omul acesta cu puterea.

Conform sondajelor,  singurul lucru care îl poate opri este unificarea forţelor de dreapta.

Cred că partidul cel mai bine situat trebuie să aibă iniţiativa unificării dreptei. Poate fi  PNL, poate fi oricine, numai să o aibă cineva.  Pe data de 4 octombrie 2013, ora 17.00, m-am întâlnit cu Vasile  Blaga şi i-am propus să facă fuziunea cu PMP. A refuzat şi a spus că după europarlamentare. S-ar putea să refuze o apropiere de PMP şi după europarlamentare. Dar o alianţă trebuie făcută.

O alianţă sau o fuziune?

 O alianţă. Lui Blaga, atunci, nu mai am foarte clar în minte dacă i-am propus fuziune sau alianţă, dar am vrut să se meargă împreună la europarlamentare. Dacă PMP nu va fi acceptat într-o alianţă, va merge către obiectivul lui din 2016. Cred că pentru prezidenţiale trebuie adunată orice resursă, dar nu vreau să o fac eu pe brokerul de alianţe. Dau o recomandare de consultant: dacă dreapta nu va avea candidat unic din iulie, nu are nicio şansă, pentru că Ponta a furat startul grosolan şi e în campanie prezidenţială.  Partidele de dreapta n-au nicio şansă dacă speră că merg la turul I fiecare cu candidatul lui şi între turul I şi turul II susţin pe cel care se califică în turul II. Electoratele sunt prea multe şi nu se pot unifica într-o săptămână. Trebuie construit acel candidat care să se bată cu Ponta.

Traian Basescu la Adevarul Live FOTO Eduard Enea

Se vorbeşte că aveţi un blat cu Ponta pentru a acapra spaţiul public?

Cine a oprit alte partide să-l atace pe Victor Ponta? Cine i-a oprit să-l atace pentru mersul la Eurovision, pentru ridicola postură în care era în barcă şi-l trăgeau jandarmii în apă cu 20 de centimetri? Teoria asta a mai fost când eram considerat cel care influenţează PDL. Le spun acum celor de la PDL: „Fraţilor, ne-am despărţit! Creşteţi!“  Că Băsescu s-a dus să-i facă partid lui Udrea, altă prostie. Eu am adus în politică femei ca Monica Macovei, Raluca Turcan, Renate Weber. Dacă pe listă e şi Udrea, Băsescu îi face partid lui Udrea! PMP s-ar putea să fie cea mai urâtă moştenire pe care o las socialiştilor: un partid care să se bată cu ei.

„Acum, nimeni nu-l bate pe Ponta“

Vom avea mâine un sondaj care arată că MRU şi Klaus Iohannis sunt singurii care ar putea să-l bată pe Ponta.

Cred că oricare dintre MRU şi Iohannis ar avea şanse dacă se promovează, începând cu iulie, un candidat unic. V-aş spune ce trebuie să facă pentru a şti soluţia de succes: un studiu pe potenţial de creştere. În momentul de faţă, niciunul din candidaţii de dreapta nu îl bate pe Ponta. Pentru a depista soluţia corectă, dincolo de situaţia la zi, trebuie făcut un studiu să vezi ce potenţial de creştere are oricare din ei. Important este să poată creşte până la 50%. Am trăit o astfel de experienţă în 2003. Studiul se află în Modrogan , la sediul PDL, şi acum, nu cred că l-a aruncat nimeni. Mi s-a spus, în vara anului 2003: eşti singurul care are potenţial de creştere să-l bată pe Adrian Năstase, în rest nu există nicun alt politician în România.   

Acum o să daţi apă la moară celor care spun că a existat o înţelegere anterioară cu Stolojan.

Nu exista nimic. Atunci a fost un abandon sincer al domnului Stolojan şi o situaţie de emergency (n.r.- urgenţă) care am fost eu. Eu nu am crezut în acel studiu. Mă vedeam în raport cu Iliescu, Năstase. Acum, trebuie făcut acest studiu, poate ar trebui declanşat imediat după europarlamentare, pentru că nu e timp să ridici un politician şi să-l facă să aibă şanse în turul doi, pentru că nimeni nu-ţi poate garanta că o să câştige. Poţi să te duci, neinspirat, să faci un jacuzzi la Vîntu, să mergi la Timişoara şi pierzi alegerile prezidenţiale, deşi eşti în pole-position. Marea problemă e care din aceşti candidaţi poate atinge 50%.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite