Traian Băsescu: România cere Federaţiei Ruse sistarea operaţiunilor care vizează Ucraina. Ianukovici să demisioneze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a prezentat, duminică seara, poziţia oficială a României privind evenimentele din Ucraina şi a cerut Federaţiei Ruse încetarea operaţiunilor militare declanşate în Crimeea.

Principalele declaraţii ale preşedintelui:

Întâlnirea din seara asta e legată de poziţia noastră cu privire la ce se întâmplă în Ucraina, poziţia oficială a României. Situaţia din Ucraina nu este în acest moment o ameninţare directă şi imediată la securitatea României, la independenţa României şi la suveranitatea statului român. România atenţionează că apariţia unui nou conflict îngheţat localizat în Crimeea este de natură a accentua instabilitatea regională şi apariţia unor tensiuni ce pot duce inclusiv la conflicte armate. România consideră că propria ei securitate este supusă riscului pe termen mediu şi lung. Evenimentele din Ucraina, în momentul de faţă, nu sunt o ameninţare la adresa României, în schimb, apariţia unui nou conflict îngheţat din Crimeea poate deveni un risc la adresa securităţii naţionale.

Orice prezenţă a trupei Federaţiei Ruse pe teritoriul Ucrainei fără acordul acesteia şi în afara acordurilor bilaterale, este o agresiune la adresa Ucrainei. Noi considerăm că Ucraina este agresată de forţele militare ale Federaţiei Ruse. Statele semnatare ale Acordului de la Budapesta au obligaţia să declanşeze imediat un proces de negociere.

Acest acord, între SUA, Marea Britanie şi Federaţia Rusă reprezintă garanţia pentru independenţa şi suveranitatea Ucrainei. România cere Federaţiei Ruse sistarea oricărei operaţiuni militare care vizează Ucraina.

România crede că operaţiunile autorizate de Ianukovici îl pun pe preşedinte în situaţia de a-şi fi pierdut legitimitatea şi trebuie să-şi anunţe demisia.

Esenţial ar fi un acord imediat care poate fi negociat în câteva zile, astfel încât Ucrainei să i se asigure finanţarea necesară.

Cred că iniţiativa Parlamentului privitoare la situaţia din Ucraina este foarte bună. Eu pot reprezenta poziţia României, dar Parlamentul poate avea şi el poziţia lui, care sper să fie în concordanţă cu aceea exprimată de mine.

Citeşte şi:

NATO: Rusia ameninţă pacea în Europa. Militari ruşi au înconjurat 3 baze militare ucrainene din Crimeea. Kievul ordonă mobilizarea generală a armatei

Citeste mai mult: adev.ro/n1ssxw

NATO: Rusia ameninţă pacea în Europa. Militari ruşi au înconjurat 3 baze militare ucrainene din Crimeea. Kievul ordonă mobilizarea generală a armatei

NATO: Rusia ameninţă pacea în Europa. Militari ruşi au înconjurat 3 baze militare ucrainene din Crimeea. Kievul ordonă mobilizarea generală a armatei Preşedintele american Barack Obama a avut o conversaţie telefonică de 90 de minute cu omologul său rus Vladimir Putin, în care a făcut apel la retragerea trupelor ruseşti din Crimeea, prezenţa lor în regiunea autonomă ucraineană fiind o încălcare a legilor internaţionale. Vladimir Putin a motivat că Moscova îşi rezervă dreptul de a proteja interesele sale şi pe cele ale rusofonilor din Ucraina.

Traian Băsescu, mesaj pentru Vladimir Putin: Nu faceţi niciun joc pe teritoriul Republicii Moldova! Preşedintele Traian Băsescu a vorbit, duminică, la Pro TV, despre situaţia din Ucraina, despre destrămarea USL, dar şi despre viitorul său politic. În ce priveşte raporturile cu preşedintele Vladimir Putin, Băsescu l-a atenţionat pe omologul său rus să nu implice Republica Moldova într-un "joc" politic.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite