Băsescu: Nu s-a produs o invazie în Ucraina, dar Putin vrea o Transnistrie de dimensiuni mai mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu FOTO Mediafax
Preşedintele Traian Băsescu FOTO Mediafax

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi, la Palatul Cotroceni, că Federaţia Rusă nu a invadat Ucraina, dar scopul preşedintelui rus Vladimir Putin este de a „crea o Transnistrie de dimensiuni mai mari”.

Declaraţia de presă a preşedintelui Traian Băsescu:

Observ că în mass media există o dezbatere intensă cu privire la evenimentele din Ucraina. Vreau să precizez poziţia României cu privire la evenimentele din Ucraina. Aş vrea să clarific faptul că România nu apreciază că împotriva Ucrainei s-a produs o invazie. Invazia înseamnă unităţi, aviaţie, toate categoriile de forţe care invadează un teritoriu. 

Deci nu suntem în faţa unei invazii. 

Ce se petrece în estul Ucrainei este o escaladare semnificativă a sprijinului pe care Federaţia Rusă îl acordă separatiştilor. Sprijinul se manifestă prin două modalităţi. Prima este infiltrarea de militari specialişti ca ofiţeri de comandă, dar şi specialişti în operarea tehnicii de luptă moderne pe care Federaţia Rusă o pune la dispoziţia separatiştilor. Al doilea element al escaladării este transferul tot mai masiv de tehnică de luptă către separatişti, tehnică de luptă de ultimă generaţie ceea ce şi obligă la transferul de specialişti care să opere această tehnică.

În analiza făcută astăzi (joi, n.r.) cu Ministerul de Externe, SIE, SRI, la care au participat cele mai autorizate persoane în analiza situaţiei, deci în baza informaţiilor pe care le-am avut între orele 17.00 şi 18.00, putem aprecia că urmare a escaladării introducerii de tehnică militară şi specialişti, practic, se produce o debalansare a raporturilor de forţe în favoarea separatiştilor, ceea ce va duce la stoparea ofensivei armatei ucrainene dacă statul nu ia măsuri de menţinere a capacităţii de luptă superioare.

Evaluarea noastră e că în momentul de faţă Ucraina sau, mai precis spus, armata ucraineană se află în dificultate pe frontul de luptă din Ucraina de est, în zona Lugansk-Doneţk, şi că mijloace suplimentare tehnice şi miiltare sunt necesare.

Aş sublinia faptul că analiza noastră arată că se produce o debalansare a capacităţii de luptă în favoarea separatiştilor, cu sprijinul specialiştilor şi cu tehnică de luptă, sprijin primit din partea Federaţiei Ruse. 

România condamnă acţiunile Federaţiei Ruse de a sprijini separatiştii în atingerea obiectivului lor de ieşire de sub controlul Kievului, al Ucrainei care este un stat unitar. De asemenea, România reafirmă susţinerea pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. 

Evaluarea noastră este că obiectivul preşedintelui Putin este să realizeze o Transnistrie de dimensiuni mai mari în estul Ucraina pentru a bloca atât ratificarea Acordului de Asociere la Uniunea Europeană , cât şi eventualul avans al Ucrainei în demersurile de a deveni, pe termen mediu, stat membru NATO.

Rămânem alături de Ucraina. Suntem un susţinător al Ucrainei şi ceea ce legal putem face vom face în sprijinul acestei ţări.

Închei subliniind că ne este cunoscută şi situaţia de la Novoazovsk şi cea din Mariupol, care sunt elemente care pot fi arătate ca fiind zone în care s-ar găsi militari ai Federaţiei Ruse, dar asta nu înseamnă o mare unitate, sunt militari infiltraţi. Deci n-a fost invazie, dar urmarea puternicei infiltrări de militari specialişti şi tehnică de luptă prezintă un risc major de schimbare a echilibrului de forţe în favoarea separatiştilor.

[<a href="//storify.com/Noemi_Varga/criza-din-ucraina-1" target="_blank">View the story "Criza din Ucraina" on Storify</a>]

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite