Traian Băsescu: Victor Viorel Ponta a fost un fripturist care s-a băgat în SIE ca să fie trimis la seminarii în afară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în această seară, că nu a încălcat nicio lege atunci când l-a deconspirat pe Victor Ponta, pentru că identitatea rezerviştilor poate fi făcută publică.  Totodată, şeful statului  a spus că serviciile secrete caută să-şi extindă puterea şi influenţa, în acest sens fiind necesară îmbunătăţirea legislaţiei privind controlul parlamentar.

Principalele declaraţii:

Traian Băsescu: După emisiunea de la Realitatea TV, am observat o adevărată avalanşă de păreri, dar toate având ca destinaţie publicul larg care să fie, în principiu, păcălit. Mă văd nevoit să fac unele clarificări, mai ales vizavi de afirmaţiile unor oameni care trec avizaţi. Vreau să clarific faptul că în conformitate cu legea 192/2002, preşedintele are acces la informaţii secret de stat. Preşedintelui nu i se pot refuza informaţii secret de stat. Probabil domnul Meleşcanu, ori a uitat, ori a vrut să dezinformeze, afirmând că i-am solicitat lista cu ofiţerii acoperiţi. Ştiu că situaţia sa este dificilă pentru că a creat o situaţie fără precedent. Preşedintelui nu îi poţi refuza o informaţie pe care o deţii.

Această informaţie îmi era utilă pentru că era vorba de Guvern, iar în art. 80 din Constituţie, preşedintele veghează la buna funcţionare a instituţiilor statului.

Incorectitudinea domnului Meleşcanu este probată de adresa pe care v-o pun la dispoziţie -11.12.2013- mă adresam domnului director: Vă rog să mă informaţi dacă în Guvernul României sunt persoane care au fost încadrate în ofiţeri acoperiţi după 1990. Vă rog să precizaţi perioada şi dacă au fost specializaţi.

Aşa cum am afirmat public, era vorba de domnul Ponta, Victor Viorel Ponta, am pus şi întrebarea dacă erau specializaţi. Aflasem tot felul de năzbâtii, nişte fabulaţii. Domnul Victor Viorel Ponta a fost un profitor. Aceste cursuri au fost posibile şi cu sprijinul SIE. Nu am cerut niciodată o listă a ofiţerilor acoperiţi. Nu aş face acest lucru. Pe mine mă interesează informaţia, nu cine şi de unde o culege.

Documentul arată că domnul Meleşcanu a dezinformat, continuând să se plaseze în zona de a face politică. Aş vrea să privim, de asemenea, în legea 1/1998, legea SIE, care spune că sursele de infoemaţii, metodele şi mijloacele de muncă, nu pot fi dezvăluite de nimeni şi în nicio circumstanţă. Domnul Meleşcanu justifica răspunsul, nu numai prin hotărârea 223, dar şi prin acest articol. Nu se referă la personal, ci la sursele de informaţii. Nu i-am cerut niciodată sursele de informaţii. Pe mine m-au interesat acurateţea şi oportunitatea informaţiilor.

Veţi constata că justifică răspunsul de a refuza preşedintelui prin acest articol. Mă face să pun sub semnul întrebării capacitatea domniei sale ca jurist.  M-am referit strict la Guvern.

Şi a doua dezinformare este legată de articolul10.2, care nu îi permitea să-l informeze pe preşedinte. Despre cei de la care primeşte informaţiile se face referire în lege, şi nu de rezervişti.

Am luat notă de comunicatul SIE şi m-a surprins angrenarea în disputa politică a serviciului. Este o enigmă uriaşă pentru mine. Sunt neadevăruri în comunicatul domniilor lor. Este cel legat de faptul că nu era necesar avizul CSAT pentru a scoate hotărârea 223.

Îi rog să ia notă de prevederile 89/2002, care spune că CSAT asigură coordonarea tuturor programelor de protecţie clasificate. Ori, HG 223, care clsaifica activităţile SIE, ca fiind secrete de stat, face parte din programele de apărare a secretului de stat. Cum poţi să coordonezi ceva dacă nu se aduce la avizare? Acea HG care clasifica secretele de stat trebuia să primească avizul CSAT. Legea 415/2002, privind funcţionarea CSAT, spune că proiectele de acte normative iniţiate de Guvern privind securitatea naţională se avizează de către CSAT.

Şi, în sfârşit, legea 24/2000, care spune că în cazurile prevăzute de lege, în faza de eleborare a proiectelor de acte normative, iniţiatorul trebuie să solicite avizul în funcţie de obiectul reglementării. Activitatea SIE ţine de coordonarea CSAT. Cum poate să spună SIE că nu era nevoie de CSAT? Sunt trei legi care au fost încălcate. Trei legi şi din păcate SIE a ţinut să susţină puntele de vedere pe care până atunci le susţinea domnul Meleşcanu, că ei pot încălca legea.

Aş vrea să intrăm în legea 182, pe care diverşi politicieni şi foşti şefi de servicii o ventilează pe TV. Legea privind protecţia datelor clasificate. Aş vrea să înţelegem foarte bine: nu se pot secretiza informaţii prin care se ignoră Constituţia. Scrie legea 182. Sau informaţii de interes public. Oare este de interes public dacă prim-ministrul a fost ofiţer acoperit? Eu zic că da.

V-aş mai citi un articol. Articolul 4 din 182: se interzice clasificarea ca secrete de stat a informaţiilor în scopul ascunderii încălcărilor legii. Nu poţi să clasifici informaţii de interes public sau când ai de ascuns încălcările legii. Este de interes public dacă un membru al Guvernului a fost sau nu ofiţer al unui serviciu de informaţii? Răspunsul meu este da. Din aceste motive, consider că Meleşcanu a încălcat legea.

Meleşcanu a târât un serviciu care este unul din cele mai bune servicii din lume. Păcat că un om politic, cel puţin neinspirat, a participat la un demers care a pus serviciul într-o situaţie foarte proastă.

Pornind de la informaţia mea, vreau să revin cu privire la legitimiatatea demersului meu. Revin la Constituţie, unde spune că preşedintele veghează la respectarea Consituţiei şi la buna supraveghere a instituţiilor. Toată propaganda cu încălcarea legii. Victor Viorel a fost un fripturist care s-a băgat în SIE pentru a merge pe la seminarii prin afară. Nu a avut niciun fel de misiuni. Pur şi simplu a fost un fripturist, cum au fost mulţi atunci. Aşa cum a trecut pe acolo, aşa cum a şi plecat.

Art 130, lit. a, spune că funcţia de procuror este incompatibilă cu orice altă funcţie publică sau privată. Nu mi s-a părut că la SIE este vreo funcţie didactică. Această prevedere este preluată în legea 182, care preia identic articolul din vechea Constituţie.

S-ar putea să fac o afirmaţie care să vă stârească curiozitatea sau exclamaţii. Legea SIE, nu există niciun articol prin care să se ceară secretizarea rezerviştilor. Ei pot să nu-şi decline calitatea de rezervist al SIE, pot să-şi decline orice calitate pe care şi-o aleg, dar niciodată legea nu le interzice să spună că au fost acoperiţi. Ce nu au voie să facă, rezerviştii, nici ofiţeri în activitate, nu au voie să divulge secrete, decât după 30 sau 50 de ani, depinde de tipul de securizare.

SIE  aproape a dus conţinutul comunicatului spre ridicol. Au spus că 70 de ofiţeri s-au autodivulgat. Era dreaptul lor să-şi treacă în CV dacă au fost ofiţeri SIE sau nu. Ceea ce este interzis este să-şi povestească amintiri de la serviciu, nu identitatea.

În 2013, au scos HG 223, prin care secretizează şi rezerviştii. Deşi legea spune că este interzis să se facă publice activităţile serviciului de informaţii, prin HG 223, care a extins nivelul de secretizare şi la rezervişti, se fac cunoscute public, prin publicarea în MO, un număr mare de activităţi ale serviciului de informaţii. Se fac datorită jocului politic între Ponta şi Meleşcanu şi au creat condiţii de secretizare a faptului că domnul Ponta a fost ilegal ofiţer acoperit al SIE, unde a fost un profitor, a trecut în CV câteva seminarii şi a fost propulsat în politică.

Nu consider cel mai grav incident că domnul Ponta a încălcat Constituţia. Cel mai grav este că un şef de serciiu a refuzat o informaţie şefului statului. Dânsul s-a prevalat de situaţia cu sursele şi punctul C4 din HG 223. Or fi făcut-o. Nicio HG, niciun regulament, nu poate fi mai puternic decât legea. Ei au adăugat în mod nepermis la lege. Şi au făcut-o dintr-un interes politic.

Aş încheia făcând o precizare care aş dori să rămână. Legea interzice divulgarea activităţii SIE, legea interzice divulgarea personalului SIE, nu se referă la rezervişti.

În ceea ce mă priveşte, vreau să dau puţin timpul înapoi. Unii au spus că preşedintele a ieşit cu acest subiect, să dea în Ponta, ca să câştige Elena Udrea. Nimeni nu m-ar fi iertat dacă Victor Ponta iese preşedinte şi peste câţiva ani, în urma unui proces, SIE ar fi obligat să dea informaţia oficială, precum că Ponta a fost ofiţer al SIE. Ce s-ar întâmpla cu dânsul în funcţie? Cum ar arăta România? De un lcuru sunt convins. Este un secret pe care SIE nu-l poate ascunde la cererea instanţei.

Sunt convins că dacă un astfel de incident ar fi apărut în timpul mandatului domnului Ponta, probabil mi-ar fi spus că am fost în înţelegere cu Victor Ponta să nu divulgăm acest lucru. Vă spun că nu am nicio înţelegere cu nimeni.

Nu are nicio legătură cu campania ceea ce am afirmat de Victor Ponta şi Meleşcanu. Am tras semnalul de alarmă cu luni în urmă. Am avertizat că printre cei care se prefigurează a fi candidaţi la vremea respectivă, unul a fost ofiţer acoperti. Sunt convins că dacă Ponta nu ar fi fost în situaţia de a încălca Constituţia, ar fi recunoscut. Faptul că a încălcat Cosnituţia l-a împiedicat şi pe el, şi pe directorul SIE să intre în acest joc.

Nu am inventat acest incident de campanie. Imaginaţi-vă o hotărâre judecătorească prin care SIE este obligat să dea informaţia. Cum ar arăta preşedintele dvs. pe plan internaţional într-o asemenea situaţie? HG este una care extinde şi orice Regulament intern este sub lege. Victor Ponta ar trebui să recunoască acest lucru.

Mai este un lucru pe care aş vrea să-l spun. Dacă am fi avut un control parlamentar corect, nu s-ar fi ajuns aici şi nu aş fi fost nevoit să fac aceste declaraţii publice. Din păcate, controlul parlamentar este foarte slab, pare a fi invers. 

 În timpul meu s-a investit enorm în creşterea forţei servicilor de a-şi creşte standardele. Imediat după alegerile parlamentare, să se găsească o formulă prin care serviciile să fie instrumente pentru adoptarea decizilor politice corecte şi să nu ajungem în situaţia în care servicile să controleze Guvernul, o comisie. S-au constatat abuzuri ale servicilor. În afară de această implicare a serviciilor, a lui Meleşcanu în relaţia cu tata-socru şi Ponta, nu au mai fost probleme.  Nu consider că suntem într-o situaţie critică în implicarea servicilor. Tentaţia oricărui serviciu este de a acapara cât mai mult control şi influenţă. De aceea va trebui să se gândească un sistem mult mai complex pentru ca ele să fie controlate. Acest lucru îl voi lăsa pe notiţă şi celui care va deveni preşedinte. Servicile au în sânge să-şi extindă capacitatea de influenţă. Misiunea mea a fost să le fac foarte puternice. Misiunea viitorului este să le şi controleze, prin lege.

Important este să înţelegeţi că a fost un incident inadmisibil între preşedinte şi director SIE, iar acest precedent nu poate fi tolerat. M-am dus la SIE după consumarea corespondenţei şi le-am spus în Colegiul de conducere, am prezentat incidentul, şi i-am asigurat că la momentul pe care îl voi considera potrivit îl voi face public. Nu este de tolerat un asemenea precedent. Poate fi un preşedinte abuziv, care să ceară lista de acoperiţi. Atunci, directorul trebuie să se ducă la Comisia de control a SIE şi să spună: preşedintele a încălcat Constituţia.

Vă asigur că nu mă sperie ameninţările. Şi Meleşcanu şi foşti şefi ai servicilor spun că preşedintele a încălcat legea. Alţii au încălcat-o. Probabil că o anchetă a parchetului militar trebuie să facă o anchetă. Vreo încălcare a Costituţiei în istoria unui serviciu este inacceptabilă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite