Traian Băsescu: Ponta a vrut să discrediteze conducerea ICR. Acuzaţia de fascism adusă lui Mihăieş e un abuz al unui incult

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu FOTO Presidency.ro
Preşedintele Traian Băsescu FOTO Presidency.ro

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că susţine în instanţă demersurile fostei conduceri ICR cu privire la acuzaţiile proferate de premierul Victor Ponta.

Principalele declaraţii ale preşedintelui:

Declaraţia mea este legată de intenţia de a decora fosta conducere a ICR. Vreau să le mulţumesc pentru calitatea muncii pe care au desfăşurat-o la conducerea ICR şi mă refer în primul rând la domnul Patapievici, la Mihăieş. Au fost oameni care au ridicat ICR la un  nivel pe care nu l-a atins niciodată până la momentul în care domniile lor au condus instituţia. În stilul moştenit, Ponta a utilizat măciuca pe care o are, Corpul de Control, pentru a discredita aceşti oameni şi a motiva decizia abuzivă de a-i schimba din funcţie. Toate afirmaţiile legate de neregulile financiare de la ICR sunt minciuni, dar sunt un mod de guvernare pentru Ponta şi pentru cei care se află azi la Palatul Victoria.

Şi eu am avut rapoarte în timpul Guvernului Năstase, făcute de Corpul de Control condus de Ponta, un obedient care executa dispoziţiile şi care a moştenit modul de a face înscenări. Şi eu am avut casa sub sechestru pusă datorită rapoartelor Corpului de Control. 

În ce priveşte acuzaţia de fascism adresată lui Mircea Mihăieş, e un abuz pe care numai un om incult şi lipsit de scrupule putea să o folosească. E exact acelaşi om care se ţinea de gât cu Radu Mazăre prin Constanţa, primar  care nu demult umbla într-o uniformă fascistă cu toate însemnele SS-ului. Când e Victor Ponta responsabil? Când atacă gratuit un intelectual valoros, dar neiertător cu erorile administraţiilor sau când se duce şi umblă de gât cu unul care, acum câtva timp, ne era prezentat în toată splendoarea în uniforma SS?

Oricând mă pot chema ca martor în instanţă, am fost la Consiliile de Administraţie ale ICR şi ştiu cum s-au stabilit strategiile, cu câtă corectitudine au fost răspândiţi pentru a distribui cultură românească. Instituţia a dobândit un prestigiu extraordinar în mandatul acestor oameni.

Le cer scuze în numele statului român pentru acuzaţiile nedrepte pe care le-au primit.

Despre refuzul de a contrasemna decretul de decorare al generalului Marcel Opriş:

În ce priveşte decorarea lui Opriş, a fost propusă pe data de 19 noiembrie 2013, alături de multe alte decrete de decorare specifice acţiunilor care se desfăşoară în preajma Zilei Naţionale. E evident că nu a vrut să contrasemneze decretul, dar a minţit. A vrut de la bun început să nu îl decoreze pe Opriş, să pândească momente pentru a lua în subordine STS. E goana după putere absolută a acestui individ. Pentru că a venit subiectul, vreau să ştiţi că acuzaţiile aduse de prim-ministru către STS sunt minciuni.

Despre ANI şi DNA:

Am fost impresionat de raportul transmis Comisiei Europene, numit Programul Naţional de Reformă. La pagina 25 găsim formularea: “DNA, ÎCCJ şi celelalte instanţe au înregistrat rezultate semnificative. În ultimii şapte ani, rata de confirmare a inculpărilor DNA a atins 90%”. Şi continuă în pagina 25: “ANI a atins rezultate notabile în ultimii cinci ani, rata de confirmare depăşind 80%”. Sub semnătura lui Ponta a plecat documentul la CE. Ce constatăm ? Capacitatea unui prim-ministru de a avea un limbaj dublu. Mă aşteptam să spună : “slugile lui Băsescu”.

Nicio ţară care are un astfel de premier nu are şanse să devină credibilă, e pusă sub semnul întrebării, pentru că cei de la Bruxelles, care pun la un loc declaraţiile premierului din ţară şi cele scrise, când trimite unor funcţionari de la Bruxelles, se vede o discrepanţă uriaşă, iar România nu poate fi etichetată bine când există aceste discrepanţe. De ce nu o fi scris că, ori de câte ori e anchetat un baron, îl susţine, fie că se numeşte Duicu, Mazăre, Constantinescu, pentru că DNA e al lui Băsescu? De ce nu a scris aşa în Programul Naţional de Reformă?

Acest document este aprobat în şedinţa de Guvern. O ţară cu un astfel de premier nu e credibilă.

Despre Portul Constanţa :

Ponta vrea să transfere un pachet de acţiuni către Primăria Constanţa, pentru ca statul să piardă pachetul majoritar. Prin proiectul unei HG care e e trimis spre avizare, Ponta vrea să transfere către clovnul de la malul mării 13% din acţiunile statului, ceea ce înseamnă că Mazăre va deţine 33%, iar statul român ajunge la 47%. Acest lucru e interzis de legislaţia în vigoare.

Portul Constanţa e afectat de un număr de opt sau nouă  legi, OUG, HG. E declarat, prin aceste acte normative, o infrastructură strategică. Tot prin legislaţia care vizează activitatea societăţilor şi regiilor de interes naţional se precizează clar două lucruri fundamentale : 1. Nu există transfer gratuit de acţiuni, cum scrie în proiectul de HG şi 2. Nu se poate pierde pachetul majoritar, de 51%. Nu am cum să fac apel la premier, pentru că în marasmul decizional în care se află cu privire la interesele statului român, în mintea lui vor prevala interesele şi ameninţările lui Mazăre, dar fac apel la cei care trebuie să avizeze această hotărâre. Ii atenţionez că vor trebui să răspundă în faţa legii şi riscul este foarte mare. Fondul Proprietatea oricând poate vinde cele 20% sau poate face o alianţă cu cele 33% ale lui Mazăre şi să pună statul român în dificultate când are de derulat operaţiuni strategice.

Am atins acest subiect pentru a-i avertiza pe cei care vor fi împinşi să semneze. Vă asigur că se va face următorul joc: vor fi delegaţi secretarii de stat. Miniştrii ori vor fi plecaţi, ori nu vor avea timp să semneze, dar ilegalitatea este majoră şi sfatul meu, către cei care vor fi împinşi să semneze, să nu o semneze. Să-l lase pe Victor-Viorel să o semneze singur !

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite