Băsescu, la bilanţul MAI: Aud că s-au găsit nereguli la Nana. Rog DNA şi procurorii să ancheteze cazul şi va răspunde inclusiv preşedintele ţării!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a participat, marţi, la şedinţa de bilanţ a Ministerului Afacerilor Interne. Cu acest prilej, el le-a transmis şi un mesaj în nume personal celor prezenţi: să demareze rapid investigaţia în cazul terenurilor achiziţionate la Nana. El a adăugat că, în cazul în care se găsesc nereguli, va răspunde personal în faţa legii.

Preşedintele Traian Băsescu a abordat mai multe subiecte, în cadrul expunerii sale de la şedinţa de bilanţ a MAI. Dincolo de priorităţile instituţiei pentru 2014, preşedintele a transmis şi un mesaj în nume personal: i-a rugat pe procurorii prezenţi să demareze investigaţia în cazul terenurilor achiziţionate în comuna Nana şi s-a angajat să răspundă personal în faţa legii.

„Vă rog, aici, pe voi, pe poliţişti, pe procurorul general, pe procurorul şef DNA, anchetaţi imediat! Dacă e încălcare de lege, va răspunde inclusiv preşedintele ţării!“, a declarat Băsescu.

El a mai insistat, la bilanţul MAI, asupra nevoii de a depolitiza instituţiile subordonate MAI.

„Nu vreau să dau exemple, nu e cazul, pentru că aş nedreptăţi pe mulţi. Vă atenţionez că e necesară curăţarea internă şi un mesaj pentru cei care acum se află la nivelul judeţelor şi urmăresc acest bilanţ: mulţi dintre inspectorii şefi sunt oameni de toată isprava şi ştiu de activitatea lor. Din păcate, şi nu e o invenţie, niciun Guvern, în ultimii 20 de ani, nu a fost interesat să depolitizeze complet conducerea inspectoratelor. Influenţa organizaţiilor de partid locale, influenţa structurilor politice locale a fost pentru unii determinantă în evoluţia în carieră“, a explicat preşedintele Băsescu.

Totodată, el a subliniat că în minister, dar şi în structurile subordonate există “elemente de corupţie” care ar trebui “curăţate”.

„Dacă nu aş spune-o, tot nu m-aţi crede că nu o gândesc. Ca şef al statului, nu îmi pot permite să nu vin să spun ce gândesc. În MAI, în poliţie, de multe ori şi la ISU există elemente de corupţie. Ne-am obişnuit să dăm de pământ cu agentul mic, din stradă, dar vă cer în mod categoric structurilor MAI responsabile cu lupta împotriva corupţiei să se activeze mult mai puternic. Această instituţie va deveni o instituţie de elită atunci când va scăpa de petele de corupţie care sunt pe toată structura, de sus până jos“, a mai spus el.

În opinia sa, angajaţii MAI sunt „legaţi de mâini în activitate“, dacă devin dependenţi politic.

„Dependenţa politică vă leagă de mâini, pentru că strigă politrucul căruia îi datorezi avansarea. “, a insistat liderul de la Cotroceni

Datele MAI, de interes pentru orice stat

Preşedintele a abordat şi subiectul securităţii regionale şi a avertizat MAI că ar trebuie să ridice nivelul de vigilenţă faţă de cel obişnuit.

„Ministerul de Interne nu e un minister oarecare. El rămâne ancorat în realităţile regionale, fiind prima structură de securitate care trebuie să reacţioneze vizibil când sunt probleme de securitate naţională. Evoluţiile regionale ne arată că, în acest moment, structurile MAI trebuie să-şi ridice nivelul de vigilenţă de la cel obişnuit către puţin mai sus. V-aş da un exemplu. Dacă privim în mica istorie a defecţiunilor din structurile de securitate, cele mai recente sunt din ţările baltice şi din Germania, în ultimii ani, şi penetrarea structurilor de securitate s-a făcut prin Ministerul de Interne, nu prin Ministerul Apărării. Primul semnal pe care vreau să-l trag pentru 2014 e creşterea nivelului de vigilenţă. Datele deţinute de acest minister sunt de interes pentru orice stat, mai ales pentru cele mai puţin prietene“, a explicat Băsescu.

De asemenea, el a schiţat şi priorităţile MAI pentru acest an: implementarea noilor Coduri, respectiv Codul Penal şi Codul de Procedură Penală.

„În ce priveşte Ministerul de Interne, aş sublinia că, poate, a doua misiune după cea cotidiană, este ca în acest an să reuşim implementarea celor două Coduri: Codul de Procedură Penală şi Codul Penal. E esenţial ca, alături de judecători şi procurori, poliţiştii judiciari din MAI să realizeze o asimilare şi o punere în practică rapidă a noilor Coduri. Sigur, toţi ştim complexitatea unei astfel de întreprinderi, însă este fundamental ca MAI, alături de procurori, alături de judecători să funcţioneze într-un triunghi bun cunoscător al literei şi spiritului noilor Coduri. Sunt convins că veţi reuşi, pentru că nivelul de pregătire al poliţiştilor e suficient de ridicat pentru a face relativ uşoară implementarea noilor Coduri. Priorităţile stabilite şi în CSAT, pe care le-aţi corelat cu SRI, sunt lucruri pe care le aştept: lupta împotriva traficului şi consumului de droguri, a evaziunii fiscale, a crimei organizate şi vreau să vă felicit pentru rezultatele pe care poliţiştii de la crimă organizată le-au obţinut în demantelarea grupurilor locale de crimă organizată“, a mai spus preşedintele.

Ponta: Oprea, un prieten dificil

Premierul Victor Ponta a sosit la sediul MAI, însoţit de ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea.

Ministrul Afacerilor Interne a declarat, la bilanţul MAI, că reorganizarea managementului, în cazul instituţiilor care gestionează situaţiile de criză, este una dintre priorităţile ministerului, pentru anul 2014.

La şedinţa MAI a vorbit şi procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, care a arătat că, pentru 2014, DNA şi-a propus să continue colaborarea cu Ministerul Afacerilor Interne, pentru buna implementare a noilor Coduri.

„Pentru anul trecut, aş aprecia ca fiind foarte bună colaborarea cu MAI. Cred că în acest an avem două priorităţi comune, şi anume: implementarea Codurilor, respectiv Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, care poate crea opinii diferite în aplicare“, a spus şefa DNA.

Premierul Victor Ponta le-a mulţumit, marţi, tuturor angajaţilor Ministerului Afacerilor Interne şi a evocat situaţiile de criză care, a opinat el, au atras „oprobriul public“ asupra celor responsabili.

„Am tot respectul pentru Ministerul de Interne şi m-am aflat de multe ori aici, în momente dificile, în care erau situaţii de urgenţă şi MAI a fost principala ţintă a oprobriului public. Vă mulţumesc pentru toate acele momente dificile pe care le-am trecut împreună. Dincolo de bilanţuri, practic, activitatea de zi cu zi înseamnă provocări şi ştiu cât de dificil este, atunci când trebuie să asigurăm funcţionarea parcului auto, ce se întâmplă când motocicliştii de la circulaţie se trezesc că vine iarna şi au cauciucuri de vară, ce se întâmplă când, în urma unor procese dubioase, sunteţi evacuaţi din sedii. Meritaţi toată consideraţia din partea mea, cât timp vă faceţi datoria“, a declarat Ponta.

Totodată, premierul a vorbit şi despre vicepremierul şi ministrul de Interne Gabriel Oprea şi a evocat mandatul său de trei săptămâni din 2008.

„Vreau să mulţumesc în mod special unui membru al Cabinetului şi prieten, Gabriel Oprea. În 2008, în decembrie, am votat ca Oprea să fie ministru de Interne şi a fost atunci doar pentru trei săptămâni. Când i s-au cerut lucruri care erau împotriva propriilor convingeri, a preferat să demisioneze. Este un coleg şi prieten foarte dificil, dar care se bate pentru oamenii pe care îi conduce “, a mai spus Ponta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite