Preşedintele Traian Băsescu, la „Ora de business“: „Criza de credibilitate pe pieţele financiare din România s-a terminat şi asta se vede“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu FOTO: Arhiva Adevărul
Preşedintele Traian Băsescu FOTO: Arhiva Adevărul

Preşedintele Traian Băsescu a fost invitat, luni seară, la emisiunea „Ora de bussines“ de la TVR, moderată de Moise Guran. Şeful statului a adus completări la lecţia de economie susţinută vineri, la Palatul Cotroceni, arătând că România este una dintre cele trei ţări europene care a depăşit criza graţie măsurilor aplicate ferm de Guvernul Boc.

Preşedintele Băsescu a felicitat Guvernele Boc, Ungureanu şi Ponta:

Felicit aceste Guverne pentru că au fost în funcţie în această perioadă extrem de grea. Nu i-am felicitat pe toţi în aceeaşi măsură. I-am atribuit lui Boc curajul de a adopta nişte măsuri extrem de dure şi, ca oameni, le-am suferit şi eu, şi el. Nici nouă nu ne-a plăcut să le implementăm. Însă, cifrele Eurostat arată că România a ieşit din plutonul celor 17 ţări care depăşesc deficitul bugetar, deci ne încadrăm în criteriile de la Maastricht. Criza de credibilitate pe pieţele financiare din România s-a terminat şi asta se vede, iar aceste reuşite se datorează în primul rând măsurilor implementate de Guvernul Boc.

Despre acordurile cu UE şi FMI:

De acum, nu mai suntem constrânşi în programe ale instituţiilor financiare, ci suntem liberi să optăm pentru cum ne dorim noi să ne dezvoltăm. Eu vreau să rămânem în acord şi cu FMI şi cu Uniunea Europeană. Una este să ai finanţat proiectul cu 85% de la UE şi să pui tu 15% şi alta să finanţezi din bugetul tău jumătate din sumă. Vorbiţi cu un om care a stat faţă în faţă cu FMI timp de cinci ani: sunt oameni cinstiţi. Toată lumea spune că FMI ne impune programul. Eu vă fac demonstraţia că nu e aşa.

Afirm public - şi ţineţi cont că ajunge la Washington imediat - că noi am cerut introducerea societăţilor în acordul cu Fondul, noi am cerut introducerea managamentului privat în acordul cu Fondul. Noi, adică eu şi Boc, pentru că ştiam că astea sunt singurele metode prin care puteam depolitiza instituţiile. Când s-au luat măsurile de austeritate, Fondul şi UE veniseră cu un cu totul alt mandat. Ei voiau să creştem fiscalitatea pentru societăţi. Noi - cu premierul, cu miniştri - am hotarat că nu putem creşte fiscalitatea. Ar fi fost o greşeală pentru că nu doar că nu am fi avut o creştere economică, dar ar fi crescut incredibil şomajul.

Despre absorbţia fondurilor europene:

Trebuie să terminăm cu ideea că nu putem absorbi fondurile europene. Nu avem altă soluţie de a genera creştere economică altfel decât cu fonduri europene.  Trebuie să pornim acest motor formidabil.

România a ieşit din criză:

Putem să vedem câte ţări erau în criză în 2009 şi câte au ieşit. Au ieşit trei, iar România este una dintre ele. Anul trecut a ieşit Germania, iar anul acesta ies din criză România şi Ungaria. Avem platforma de la care să creştem. Uitaţi-vă la Grecia, uitaţi-vă la Portugalia. Astea sunt ţări care au ratat ţinta de deficit. Franţa s-a împrumutat şi tocmai a anunţat prin preşedintele Hollande mărirea impozitelor pe bogăţie. Eu sper să nu ajungem să le impozităm excesiv averile celor care au muncit şi au agonisit.

Să-mi fie iertată aroganţa: Nu vreau să mă uit la Franţa, pentru că şi-a depăşit ţinta de deficit. 

Despre tăierea salariilor bugetarilor:

Aici este ca într-o familie. Te uiţi ce tai - îţi tai concediul, tai uniforma copilului că trebuie să meargă la şcoală. Noi ne-am uitat atunci la cifre şi am văzut că în primul trimestru din 2010 nu ne putem redresa din punct de vedere al salariilor. Ajunsesem să ne împrumutăm la 7-8%. România nu mai era finanţată. Am văzut rezultatele anului 2008 abia în februarie şi abia atunci am văzut prăbuşirea PIB. Căderea economică a început în luna octombrie a anului 2008. Când am văzut în februarie ce s-a întâmplat nu mi-a venit să cred şi i-am pus pe cei de la Statistică să recalculeze tot. Tăriceanu a depus bugetul cu creştere economică de 5,4% pentru anul 2009. Şi nu înţelegeam ce se petrece.

Vă asigur că nu aveam niciun interes să ascundem necazurile. Tot ce am putut să facem a fost să sărim într-un avion la Bruxelles şi să spunem că vrem un acord cu Uniunea Europeană şi cu FMI.

2,1 miliarde de euro a băgat Fondul în bugetul nostru pentru că nu puteam plăti pensii şi salarii. În afară de banii pe care îi împrumutasem de pe piaţa internă.

Când am văzut că nu se poate, am trecut la amputări de plată a salariilor. Ştiu că a venit la mine premierul în campania prezidenţială şi mi-a spus că nu avem bani şi i-am spus să oprească plata cât trebuie - că doar nu o să oprim ţara pentru o amărâtă de campanie.

Despre anul 2009 care a avut un deficit bugetar masiv:

Una e combaterea crizei economice a statului şi alta e criza statului. Criza economică a însemnat o scădere a exporturilor din 2009. Au început să-şi revină exporturile abia în a doua jumătate a anului 2009. De la 100 de miliarde, consumul anual al populaţiei a scăzut consumul la 95 de miliarde. s. Noi nu am ajuns încă la consumul din 2008 şi nici nu ştiu dacă ne dorim să avem acel consum, care a fost susţinut în principal de creşterea salariilor, pensiilor şi de bănci. Eu ştiu că premierul Boc a făcut ce a trebuit. Ştiu că nu e întotdeauna bine ce trebuie. Dar aveam nevoie de aceste măsuri. Dacă am fi aplicat măsurile de austeritate din 2009, probabil că am fi ieşit din criză în 2011. 

Despre restructurarea posturilor din sectorul bugetar:

Ideea de reducere de personal a început din 2009, inclusiv în educaţie. Avem o reducere de la 1 ianuarie 2008 la 1 ianuarie 2013 de 200.000 de salariaţi. Vă asigur că cele 200.000 sunt din aparatul central şi local al administraţiei statului. Din educaţie, din sănătate. De peste tot. Nimeni nu a protejat pe nimeni. A existat o singură lună de creştere de personal a administraţiei locale a statului, mai exact în februarie anul acesta.

Pe data de 25 eu primesc în fiecare lună numărul de salariaţi de la bugetul de stat. Numărul salariaţilor din toate sectoarele a scăzut.

Specialişti angajaţi la stat:

Calitatea angajaţilor de la stat se va schimba când vom avea o şcoală de politici publice. Noi acum angajăm amatori. Când vom avea şcoli de politici publice vom avea atunci un aparat de stat care ştie ce are de făcut. Noi luăm inginerul chimist, spunem că are studii superioare şi îl trimitem la Minister.

Noi nu avem specialişti care să cunoască legile administraţiei şi care să găsească soluţii.

Eu am spus în Parlament - pentru că era un angajament – că reducerea salariilor era o măsură temporară. Era o prioritate revenirea salariilor imediat ce România se reechilibra macroeconomic. La 1 ianuarie anul acesta le-am dat înapoi. Vreau să fiu clar: nu erau toate condiţiile să se întâmple aceste lucruri.

Măsurile de austeritate erau drumul cel mai sigur pentru ieşirea din criză:

Când stai la masă şi nu ai răspunderea plăţii salariilor, poţi să adopţi orice măsură. Când ai responsabilitate, adopţi măsura cea mai sigură. Soluţiile noastre au fost aplicate rapid, pe termen scurt, nu bâlbâit. Uitaţi-vă la ţările care au mers pe măsurile Fondului. Ele au ajuns tot la reduceri de cheltuieli. Noi în 2011 am avut cel mai mare procent din PIB la investiţii. 

Şeful statului a declarat, vineri, că obiectivul României trebuie să fie de a ajunge la un buget excendentar în următorii doi-patru ani, el exprimându-şi speranţa că Guvernul va rămâne pe linia pe care a avut-o şi în 2012, de guvernare responsabilă.

„Eu sper că Guvernul va rămâne pe linia pe care a avut-o şi în 2012, de guvernare responsabilă, şi nu va face risipă, pentru că obiectivul ar trebui să fie reducerea deficitului bugetar, chiar dacă el se încadrează în criteriile de la Maastricht. De ce? Orice deficit trebuie finanţat, iar noi trebuie să ne propunem să nu mai mărim datoria guvernamentală, pentru că trei procente deficit înseamnă să mai împrumuţi încă 3,9 miliarde de euro, care se adaugă la datoria guvernamentală“, a declarat Traian Băsescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite