Băsescu: Dacă Ponta muta biroul la Ministerul Culturii, spuneam că e avid să citească, dar la MApN e un semnal prost

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a vorbit, la Digi 24, despre mutarea biroului lui Victor Ponta de la Palatul Victoria la MApN, despre conflictul dintre preşedinte şi premier,  dar şi despre situaţia din Ucraina.

Principalele declaraţii ale preşedintelui:

Despre corupţie:

Mă gândesc că avem o problemă şi a fost pusă public de Nuland, dar şi de Kerry pentru toată regiunea. Convingerea mea este, ştiind discuţiile avute cu Biden şi Nuland, că prima vizată a fost Ucraina. Am avut chiar o explicaţie legată de EuroMaidan, în care am atenţionat că EuroMaidanul trebuie ascultat şi înţeles corect.

A fost un curent pro-Uniunea Europeană, dar în mod egal s-au mai manifestat două mesaje extrem de puternice, cel puţin la fel de puternice ca primul, cel proeuropean: acuzaţiile de corupţie pentru clasa politică şi un naţionalism agresiv. Aceste trei fenomene trebuie analizate pentru a înţelege Ucraina.  Probleme de corupţie are şi România, şi Bulgaria, Polonia, Ungaria, Cehia. La ultimul sondaj făcut la nivelul UE, România e pe la mijlocul clasamentului în raport cu ţări vechi membre ale Uniunii, din punctul de vedere al corupţiei.

Informaţiile sunt curente şi, dacă te uiţi, numai din surse publice. Totul e ca înainte de a le utiliza să ştii că aşa este şi că nu e o bătălie locală. Să nu credeţi că în revista presei preşedintelui nu e presa locală. Şeful Departamentului de Comunicare Publică ştie că, în fiecare dimineaţă la şase, pe mailul meu pleacă sinteza presei. Nu avem explicaţii de la premier de ce prin OUG au trebuit trecute 2800 de hectare de teren la CJ Brăila. Nu avem explicaţii, deşi vorbesc despre asta de câteva luni.

Nu spune nimeni să nu se implice DNA, nu opresc instituţiile, dar nu mă poate opri nimeni să îmi exprim un punct de vedere. Ştiam că Gruia Stoica e unul din cei care, prin corupţie, a preluat multe contracte ale CFR Marfă. E foarte multă informaţie care circulă în mediul politic.  Eu asta îmi doresc şi o să strig public până ce instituţiile se vor ocupa de asta. La Stoica, s-a demonstrat modul în care avea relaţia cu CFR Marfă. La cele 2800 de ha, Consiliul Legislativ spune clar că nu se justifică OUG.

Este un mod de a acţiona într-o lume coruptă cu valori mai mici decât cele care se aşteaptă de la noi. Hai să o vedem pe Merkel că o sună un preşedinte de organizaţie şi spune: "Doamna cancelar, până mâine să-mi transferi 2800 de hectare de teren!". Nu fac niciun secret din a spune că primul meu obiectiv e să nu se mai întâmple tranzacţii de acest tip. S-a ştiut de marea privatizare la CFR Marfă, iar cel căruia Guvernul i-a alocat titlul de câştigător e în puşcărie.

Nu fac niciun secret din a spune că primul meu obiectiv e să nu se mai întâmple tranzacţii de acest tip. S-a ştiut de marea privatizare la CFR Marfă, iar cel căruia Guvernul i-a alocat titlul de câştigător e în puşcărie.

Despre Ilie Sârbu

Ilie Sârbu a fost un samsar de terenuri, pe toată perioada în care s-au construit marile suprafeţe consolidate. A fost bine implicat în Timiş. Nu ştiu dacă a făcut ceva ilegal, dar broker de aranjamente a fost. Comisia Nana, care vizează afacerea dintre două persoane private, se poate ocupa şi de terenurile de la Fundulea, pentru că suntem în faţa unei staţiuni de cercetări care a fost lăsată fără 2000 de hectare de teren. Sunt curios cine e prefectul care a făcut asta, cine a avut noroc să ia terenul de la Fundulea.

Nu e treaba mea să dau răspunsuri, are cine le da.Nu mă deranjează Nana atât de tare, ci comportamentul. În fază iniţială, au spus: credit ilegal. A murit asta, au inovat altceva. Că s-au făcut restituiri fraudulos. S-au făcut din 1995 până în 2007. Căutaţi prefecţii, băgaţi-i la puşcărie, faceţi un joc politic. Am crezut că poate fi utilizat ca un semnal pentru români, era ca o invitaţie: cumpăraţi pământ! Mi-a ieşit pe nas povestea!

Nu am anticipat atunci jocul politic care se va face. Lucrurile trebuie privite cinstit, am cea mai mică leafă din UE. Pe de altă parte, ai casa gratuit pe timpul mandatului, ai cazare şi transport gratuite. Sunt bani de buzunar, să-ţi cumperi o cămaşă, un costum. Cred că mâine merg să văd ce s-a întâmplat cu grâul şi orzul, sunt puse din toamnă. Mă aştept la un an agricol bun, nu doar pe terenul meu, ci în toată ţara.

Despre mutarea biroului premierului de la Palatul Victoria la MApN

Dă mesajul că e ascultat. E acelaşi tip de mesaj mincinos pe care l-a dat cu STS. Nimeni nu a spus că dialogul lui Duicu era înregistrat cu microfoane în cabinetul premierului, ci a fost o redare a unei convorbiri pe care a avut-o Duicu din cabinetul sau din secretariatul preşedintelui. El, fiind parte a unei reţele de tip mafiot în Mehedinţi, a fost pus sub urmărire la cererea procurorului. De ce să faci jocul ăsta mincinos, să spui că eşti ascultat în cabinet?

Există o regulă: cabinetul preşedintelui, al premierului, al preşedinţilor celor două Camere sunt verificate să nu apară sisteme de ascultare şi nu pentru că ar fi cineva din instituţiile statului care să pună astfel de echipamente, dar poate intra un salariat din instituţie, să lase cineva un astfel de sistem micuţ, aruncat undeva. În fiecare dimineaţă, toate aceste cabinete sunt verificate.

Cotroceniul e mai aproape de MApN, sunt convins că premierul mă va vizita mai des, că suntem vecini.Vrea o cafea, vine, o bea. Foarte grav e că discreditează instituţiile statului, deşi ştie că minte public şi ca simbolistică. Nu există un prim-ministru european care să se fi mutat în sediul Ministerului Apărării. Dacă se ducea la Cultură, spuneam că e avid să citească. La Mediu, nu era niciun bai, dar plasarea la Ministerul Apărării e un semnal extrem de prost. Ei ştiu câtă autoritate au în faţa baronilor, dacă îşi permite unul ca Duicu să vorbească în faţa premierului cum a

Despre conflictul preşedinte-premier

Cel care provoacă şi jigneşte primul e mereu Ponta. Din păcate, nu am ce să fac, pentru că el, coborând nivelul de exprimare publică, aici trebuie să vin şi eu. Mincinos e, profund corupt este. Este punctul meu de vedere. Am dreptul să am un punct de vedere. Când văd acte normative care nu sunt în regulă, nu sunt în interes public, nu sunt făcute cu consultare publică, nu respectă nici măcar procedura...

Despre pactul de coabitare

Cea mai importantă prevedere era apărarea justiţiei. Aici e încălcat pactul. Cu un astfel de limbaj, USL  a câştigat alegerile. Nu au deranjat actele de corupţie, s-a câştigat cu oameni cu dosare penale, cu oameni în puşcărie. Pentru limbaj nu rupem acordul. Cea mai presantă problema e poziţia premierului legată de lupta anticorupţie. Pe de o parte, susţine că e solidar cu toţi infractorii, indiferent cum se numesc, sau cu cei predispuşi a fi condamnaţi.

E solidar cu Mazăre, Constantinescu, preşedintele CJ Prahova, Becali,cu oricine e condamnat sau anchetat. Mie nu-mi spune dacă face intervenţii, dar îi anunţă că, imediat ce iese Băsescu pe poartă, el îi pune în libertate. Nu poţi să dai un asemenea mesaj unei naţiuni. Dacă va ajunge la Cotroceni, va constata că nu poate face nimic procurorului de caz, că nu va îndrăzni să pună mâna pe telefon să spună: las-o mai moale cu Mazăre!

Am şi observat nişte zone, spre exemplu, de ce sunt foarte multe cazuri care trebuie aduse la nivel central? Le ia DNA central, DIICOT central. Parcă prea mult e la nivel central şi prea puţin la nivel local. Am explicaţia: numirile politice îi fac să fie toţi la un loc acolo. Nu e un lucru care se întâmplă strict în Guvernarea Ponta.

Nu am avut noi acces să vedem cum stă primul secretar de la judeţ cu şeful Securităţii, dar acum ştim că se întâmplă aşa şi se formează o cupolă a judeţului. Înainte, preşedintele de CJ era negociat între partide şi de multe ori se făcea cu bani. Dacă nu le făcea mendrele în timpul mandatului, îl schimbau. Era o funcţie instabilă.

Despre pactul pe Justiţie dintre preşedinte şi premier

Nu am probe că premierul intervine, dar afirmaţiile nu susţin ideea că respectă pactul.  Acest document e urmărit de cancelariile din UE. S-a făcut o comisie, nu am ajuns la nicio concluzie, pentru că nu s-a dorit o clarificare a problemelor care erau atunci. Nici unul, nici altul nu a acceptat termenii de revizuire a acordului. Cel mai tare mă deranjează atacurile la justiţie.

Denunţarea sau nedenunţarea acestui acord nu dă locuri de muncă. Or, problema asta este. În schimb, ruperea lui ar fi extrem de prost privită în toate capitalele.  Cât timp e nerupt, se speră că nu se întâmplă lucruri fundamentale.

Despre supraacciza la carburanţi

Nu am alimentat niciodată maşina, am mers numai cu maşina de serviciu. Nici nu am fost la cumpărături, dar săptămâna asta e rândul meu. Nu mă mai iartă soţia, mă trimite la hipermarket înainte de Paşti.  Se vede, preţurile au început să crească. Mă uitam azi pe preţurile la zi. În UE, sunt afişate.  Am depăşit Germania la motorină, nepermis. Până în 2020, din câte ştiu, vreo 400 de kilometri de autostradă sunt în execuţie. Cam tot ce a licitat Guvernul Boc şi s-a semnat în timpul lui Ponta a intrat în execuţie anul trecut.

Putem să gândim optimist la un 800 de kilometri de autostradă în plus până în 2020. Banii europeni vor continua să vină.  Mă aştept la o creştere economică de 5%.

Despre schimbarea lui Gheţea din fruntea CEC Bank: Păcat, CEC dădea totuşi preşedintele Asociaţiei Băncilor.

 Despre situaţia din Ucraina

E greu să intuieşti obiectivul lui Putin, dar nu trebuie invadată Ucraina. Ar fi o mare greşeală a lui Putin. Ucraina, dacă nu e invadată, va restabili ordinea în partea de est. Toate informaţiile ne arată că e modelul Crimeei: sunt militari fără însemne, ocupă sedii, instituţii ale statului. Cred că statul ucrainean are forţă să-şi restabilească ordinea dacă nu va fi invadat. Putin nu are niciun interes să invadeze Ucraina, are nevoie de o Ucraină care să nu intre în UE sau NATO.

Sigur, aici e un joc de propagandă, de menţinere a moralului rusofonilor, dar statul se poate prăbuşi dacă nu alege un preşedinte repede, un preşedinte legitim.  Regiunile vor avea o autonomie atât de mare, încât însuşi statul va fi blocat în unele decizii strategice.  Ştim toţi că Moscova e implicată, nu trebuie să confirme Putin. Au introdus levierul care e chiar mai puternic decât Armata Roşie: gazele.

Moscova nu vrea să discute cu Kievul, vrea să atragă în problema negocierii gazelor mai multe state, individual.Moscova spune: Europei îi dăm gaze, dar nu-i mai dăm Ucrainei că nu a plătit.  UE poate face efortul să plătească factura Ucrainei în cadrul ajutorului pe care i-l dă, dar nu avem nicio garanţie că peste şase luni nu suntem în aceeaşi situaţie.

Ce se întâmplă acum în estul Europei, cu implicarea unor structuri controlate de Moscova, justifică trecerea la etapa a treia de acţiuni. Îngheţarea activelor, sistarea oricărui import de gaze natural sunt cele grele. Sunt ţări care ar fi într-o situaţie dificilă, ca Bulgaria, Polonia, Cehia, Germania. Marele perdant va fi Federaţia Rusă.

Despre liberalizarea vizelor pentru R. Moldova: E un pas, dar nu e spectaculos.Vizele nu mai sunt acel moment crucial care a fost la noi.

Eram primar şi a fost un concurs, au fost primii cetăţeni români care la ora 0.00 au plecat fără viză. Moldovenii au cetăţenie română.

Despre europarlamentare:

Prezenţa cred că va fi în jur de 30-35%. Îmi doresc ca PMP  să treacă pragul. În mod categoric va câştiga USD, dar socotind, după sondaje, procentele partidelor de dreapta, dacă s-ar uni ar bate USD şi ar da preşedintele României. PDL e un proiect închis pentru mine. Sunt convins că trebuie alt tip de construcţie.

Despre prezidenţiabili

Geoană şi acum este omul mogulilor. Eu cred că dacă ar mai exista un Vântu, şi acum s-ar duce să facă un jacuzzi, dar este un diplomat experimentat. Mă refer că asta avem când spun că Geoană ar fi o soluţie. Antonescu era o maimuţă pe pupitru. Eu nu am crezut că oamenii ăştia pot fi atât de imaturi să rupă USL pentru că USL dădea în mod cert preşedintele. Antonescu nu trebuie să uite că a participat la o lovitură de stat.

Voi fi un politician activ, voi da toată experienţa mea PMP. Ceea ce ştiu foarte bine este că nu există un politician activ care să ştie statul mai bine decât îl ştiu.




































 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite