Traian Băsescu: Mircea mi-a spus despre Bercea în toamna lui 2013 şi în această primăvară. Aş vrea să merg să-l văd. M-am gândit să demisionez

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În primul interviu după scandalul Mircea Băsescu - Bercea Mondial, preşedintele Traian Băsescu a afirmat că nu îşi reneagă fratele, iar după finalizarea mandatului va încerca să-l apere. Şeful statului a admis că, în contextul scandalului în care este implicat fratele său, a luat în calcul şi varianta demisiei. Totodată, Traian Băsescu a vorbit despre iminenta fuziune dintre PNL şi PDL, dar şi despre schimbul epsitolar dintre Elena Udrea şi MRU.

Traian Băsescu: Mi-am impus o perioadă de tăcere după alegerele europarlamentare. Sigur că nu mi-a plăcut deloc nici incidentul juridic legat de fratele meu. Cu siguranţă a luat sfârşit perioada de tăcere.

Despre Campionatul Mondial de fotbal:

Traian Băsescu: M-am uitat la meciuri, Şi la Germania- Brazilia şi la Argentina-Olanda.Mi-aş fi dorit o finală europeană, pentru a demonstra că fotbalul european este cel mai ridicat. 

Adevărul: Dar Olanda nu ne vrea în Schengen: Nu neaparat! Aş fi vrut să fie bătută Brazilia de orice echipă europeană.

Despre implicaţiile scandalului Bercea Mondial, conform unui sondaj INSCOP.

Adevărul: 90,3 % din populaţie spune că a auzit de scandalul Bercea Mondial

Traian Băsescu: E super mediatizat evenimentul.

Adevărul: 39 % din români cred că justiţia este independentă. 

Traian Băsescu: E un procent extraodinar. Aceste cifre mă bucură, arată un progres extraordinar. La începutul mandatului meu, cifra de neîncredere era de 90%. Este un parcurs care s-a petrecut în România. Şi eu susţin faptul că clanurile de romi, în primul rând, au protecţie politică. Această protecţie este însoţită şi de o protecţie a instituţiilor statului care vizează crima organizată. Crima organizată la nivel local era încă o problemă neatinsă la începutul mandatului meu. Apoi, în CSAT, în 2009, s-a hotărât ca SRI, DIICOT şi alte organe de anchetă să intervină.

Despre clanul Bercea Mondial:

Clanul Bercea Mondial a fost obişnuit să primească favoruri, dar de data asta n-au nimerit poarta potrivită. Faptul că Bercea Mondial avea peste 100 de dosare şi primise NUP-uri, este o dovadă că decizia CSAT din 2009, privind lupta împotriva clanurilor locale, a fost una corectă.Toate structurile statului au înţeles că e o luptă vitală, la fel ca lupta anticorupţie la nivel politic. Clanurile sunt folosite la alegeri pentru resurse financiare, în campanie şi chiar pentru resurse financiare proprii. Liderii clanurilor au mare influenţă asupra comunităţii.

Despre demisie:

Eu nu-mi reneg fratele, este fratele meu, iar când îmi voi termina mandatul voi încerca să-l apăr. Fratele este o rudă de rangul doi. Nu trăiesc zi de zi cu el să-mi dau seama ce face. Nu o spun ca pe o scuză, iar mulţi români înţeleg acest lucru. Mă întrebam ce s-ar fi întâmplat dacă aveam 11 fraţi. Ar trebui să rămânem în limita legii. Pentru moment, sunt preşedintele României. Campania din Parlament privind demisia preşedintelui este una incorectă din punct de vedere legal. A fost o abordare politică. Referitor la declaraţia Parlamentului, m-a surprins aderenţa liberalilor. Au venit din nou să confirme că aliatul lor este PSD, nu PDL.

În mod normal, ar trebui tratate lucrurile din punct de vedere legal. Arestarea fratelui meu ar trebui să fie o probă de independenţă a justiţiei, nu să-l acuzi pe preşedinte pentru o faptă pe care a făcut-o fratele său, în vârstă de 60 de ani. Nu mi-a fost uşor să iau o decizie că nu voi demisina. Am avut şi această variantă în analiză şi am discutat-o chiar şi cu unele instituţii ale statului. Am făcut o analiză politică. Care ar fi fost urmările demisiei preşedintelui? O demisie n-ar fi dat nicio şansă candidatului opoziţiei la prezidenţiale. Am avut în vedere şi acest lucru.

Aş fi fost mai blamat dacă îmi dădeam demisia, dacă într-un astfel de moment nu aveam t curajul să spun: asta-i legea! Aş fi fost blamat de toată dreapta, deşi, pentru mine, cel mai uşor lucru era să-mi dau demisia. Aş fi scăpat de toate comentariile. Dar, ulterior, reproşul că aş fi trădat dreapta ar fi fost foarte puternic. Dreapta era nepregătită, la fel ca astăzi. 

Despre urmările demisiei:

Ar fi fost alegeri anticipate. În luna august, cu certitudine am fi avut alegeri. Sincer, nu cred că scandalul a adus procente PSD. Am văzut câteva poziţii ale lui Predoiu, care au fost corecte, însă opoziţie ar trebui să meargă peste Ponta pentru ce a făcut: pentru OUG pe ASF. Ruşanu a fost arestat, iar Ponta stă în continuare la Palatul Victoria. Nu văd nicio legătură între cazul Duciu şi cazul fratelui meu.

Despre serviciile de informaţii:

Monitorizarea fratelui meu nu intră în atribuţiunile serviciilor, care au atribuţiunea să supravegheze familia: soţie şi copii. Fratele nu intră în această categorie rudelor de gradul I.

N-am fost în vizită la fratele meu, dar m-aş duce. Aş vrea să-l văd şi aş fi fericit să-mi poată da explicaţii, după ce a citit dosarul, pentru că eu am auzit altă poveste de la el. De asta l-am şi îndrumat să meragă la Parchet. Mi-a spus prima dată despre acest caz în toamna lui 2013, iar a doua oară mi-a spus în această primăvară. Eu am aflat din presă că Mircea Băsescu vrea să fie naş la familia Bercea. Mulţi au profitat de ce s-a întâmplat la Costeşti. Acolo a fost un incident pe care nu-l reproşez SPP, pentru că n-a avut informaţii că Bercea Mondial este periculos.

Nu mi-a plăcut faptul că i s-a pus o monedă ţigănească la gât soţiei mele, nici ei nu i-a plătut. La întoarcere, am predat acea monedă să intre în patrimoniul statului. Când intri în mulţime, ai tot felul de riscuri, dar nu poţi să trăieşti izolat ca preşedinte. Eşti rodul votului lor. O spun fără nicio reţinere, am încercat o apropiere de minoritatea asta pentru a nu rămâne izolată.


Preşedintele Traian Băsescu, în studioul Adevărul Live FOTO Marian Iliescu

image

Despre reducerea CAS:

Românii trebuie să ştie: ori vor fi taxe suplimentare, ori vor fi reduceri la investiţii, ori vor fi reduceri în aparatul de stat. Ceva trebuie să se întâmple. Legea spune că se va compensa din mai buna colectare a taxelor. Ori, acum, trebuie să facem o rectificare negativă. Avem un minus de 2, 4 mld. Anul tercut s-au făcut trei rectificări, toate negative.Sunt un partizan al reducerii CAS. Ştiu că o să am parte de critici, o să se facă propagandă. Vreau să fie redus CAS, dar vreau să ştiu cât de sustenabilă e măsura.

Eu mai am o experienţă cu creşterea salariilor la profesori. S-a votat în unanimitate în Parlament înainte de campania electorală, în 2009. Eu am spus atunci că sunt acoperit de votul unanim din Parlament şi am promovat legea, deşi aveam semne de întrebare. În 2009, a trebuit să fac campania electorală cu neplata a patru zile de muncă.  Acum am luat notă de votul unanim din Parlament, dar vreau să le explic românilor că această gaură suplimentară se va acoperi din...dar ar asta trebuie să-mi spună Guvernul.

Această reducere a CAS nu se adresează salariaţilor, ci vizează companiile. Am văzut argumentul că firmele vor creşte investiţiile. Fals! Orice venit al corporaţiilor străine va fi repatriat, nu va rămâne în România. Legea e iniţiată de Guvern, iar dacă Parlamentul a putut fi păcălit de Guvern, eu sunt mai greu de păcalit.  Parlamentul a avut o abordare politică. Orice Parlament ar vrea reducerea fiscalităţii şi nu-l acuz. Nici eu nu voi respinge această lege atât timp cât voi avea o argumentaţie corectă.

Vreau să ştiu de unde vor fi acoperiţi cei 18 mld. 12 mld am văzut  de unde: din taxa pe stâlp, taxa pe carburanţi. Mai este de acoperit încă o diferenţă, de 5, 5 mld. Vreau să ştiu de unde se vor aduce aceşti bani. Pot să dau credit premierului şi să spun că încasările vor fi cu încă 1 mld mai mult, dar tot rămân 4 mld. Va trebui să am o discuţie cu FMI, nu mă voi limita numai la discuţia cu Guvernul. Dacă soluţiile nu vor fi credibile, voi fi obligat să o retrimit înapoi la Parlament.

Despre posibilitatea de a participa la o şedinţă de Guvern:

Am dreptul să merg la şedinţele de Guvern numai pe probleme de politică externe sau de securitate.Nu am făcut-o până acum, pentru că am o repulsie faţă de modul în care îşi începe şedinţele de guvern premierul Ponta: face propagandă.

 Despre modificările aduse Legii Educaţiei prin OUG 49/2014:

OUG cumulează 97 de modificări. Nu toată Legea a fost distrusă. Am văzut patru universităţi închise, 134 de specializări care nu mai sunt incluse. A rămas un miez sănătos din Legea Educaţiei promovată de Daniel Funeriu.

Despre doctorat:

Este deranjantă degradarea, din nou, a ideii de doctorat. Eu sunt un om care nu are doctorat. Am refuzat împopoţonarea cu titluri gratuite, deşi aş fi putut să-l iau la fel de uşor ca Ponta. Îmi ajunge titlul de căpitan de cursă lungă. Ponta a plagiat un doctorat şi acum vine şi spune că se poate face un doctorat la fără frecvenţă. Eu am înţeles că doctoratul este o chestiune de cercetare adâncă. 

Este visul mai vechi al doamnei Andronescu de a vedea studenţi fără BAC în Universităţi. Studenţii pot să facă un an pregătitor în Universităţi, iar următorul pas este să-l recunoască ca prim an. Este rezultatul mafiei din Universităţi. Nu este cerinţa universităţilor de stat. Nu trebuie să facem Universităţi în care să intre copiii fără BAC.  Asta înseamnă să păcălim aceste generaţii de tineri. 

Prevederile legate de patrimoniu? Este visul vechi al unor universităţi private ca să rămână cu patrimoniu. Acele clădiri sunt făcute din banii studenţilor. Patrimoniul educaţiei trebuie securizat. Avem nevoie de educaţie, nu de afaceri.  În detrimentul educaţiei, nu trebuie tolerată nicio afacere. 

A treia sesiune de BAC este o mare greşeală. Ai o sesiune în vară, ai una în toamnă. Nu te-ai pregătit pentru ele, ai un alt an în faţă să te pregăteşti.  BAC-ul nu poate fi un examen oarecare. Este un examen de maturitate. Te califică şi să fii funcţionar fără să mergi mai departe. Mă uit la universităţile private şi spun că toţii primarii şi parlamentarii sunt lectori.  Era un lucru important să fii student. Avem nevoie de mai mulţi studenţi decât avem acum. Principala problemă este calitatea învăţământului.

Despre Acordul cu UE semnat de Moldova, Georgia şi Ucraina:

Federaţia Rusă va fi marele beneficiar al acordurilor dintre Moldova, Georgia, Ucraina şi UE. Acest acord implică o creştere a competitivităţii în interiorul fiecărei ţări care a semnat acordul. Va creşte calitatea produselor. Va fi o creştere graduală, dar obiectivele trebuie îndeplinite. Kazahstanul şi Turkmenistanul nu au nimic de spus împotriva acestor acorduri. Alarmele se dau la Moscova. Rusia este interesată de controlul politic al acestor ţări, iar teama Moscovei este că îşi pierde controlul politic asupra acestor ţări.

Nu e joacă cu voinţa celor trei popoare. Ucraina a dărâmat un regim cu care nu era de acord. Am văzut o declaraţie a lui Putin, pe care o consider înţeleaptă: „Federaţia Rusă nu vrea să se izoleze de comunitatea internaţională“. Este o afirmaţie puternică, care ne facem să înţelegem că Moscova îşi va apăra interesul naţional, până în momentul în care nu va fi izolată pe plan internaţional.  

Despre viitoarea Comisie Europeană:

Pe Juncker, viitorul preşedinte al CE, îl cunsoc foarte bine: el este un integraţionist. Este un om care de 18 ani lucrează în Consiliul European. Când vine vorba să ne amintim lucruri care s-au întîmplat în trecut, toţi apelăm la Juncker. Nici un stat în momentul de faţă nu are perspectiva imediată a aderării. Avem Serbia, Albania, Muntenegru în faze incipiente. Nicio ţară nu are perspectiva intrării în următorii cinci ani în UE.  Bugetul UE pentru 2014-2020 este mai mic decât cel din exerciţiul precedent. Cred că următoarele intrări în UE vor fi în 2020. Acum nu există resursă financiară pentru noi aderări. Avem un buget sărac până în 2020. Cele trei ţări care au semnat acordul de asociere este abia un început de drum. România a semnat în 1993 şi a intrat în UE în 2007.

Bloggerii Adevărul:

Ciprian Necula, antropolog: Eu simt nevoia după aceste valuri de exprimări rasiste de un pact pentru incluziunea romilor. Ce părere aveţi, acum că preşedintele face parte dintr-un astfel de clan?

Traian Băsescu: Cred că aţi depăşit limita spunând că preşedintele este membru al uni clan. Nu mai am resursele necesare să declanşez dezbaterile pentru un pact pentru romi. Dar n-aş ezita să o fac dacă lideri ca dumneavoastră ai comunităţii romă nu ar jigni.V-am văzut făcând comentarii despre faptul că am fost la ziua romilor. Dacă voi fi invitat la ziua romilor, mă voi duce din nou.


Marius Văcărelu, profesior universitar, specialist în geopolitică: În aceste luni care au mai rămas, ce veţi face pentru a mări frecvenţa unor dezbateri profunde şi reale pe politică externă între candidaţi şi potenţialii canididaţi care se anunţă?

Traian Băsescu: Am văzut că partidele au pornit o dezbatere demagogică legată de proiectul de ţară. Proiectul de ţară poţi să-l legi de Guvern, dar nu de o campanie prezideţială. Riscul ca preşedintele să meargă în campanie cu un document politic minicinos este enorm, şi nu trebuie să credem acest lucru.

Am avut şansa unui Guvern partener doar trei ani în mandatul al doilea, în rest, am avut numai guverne ostile. Campania preşedintelui ar trebui să se aşeze pe câteva teme: stat de drept, politică externă, securitate naţională, UE şi ANTO. La asta aş rezuma documentul meu politic dacă aş candida, acum, cu un guvern socialist. În aceste domenii preşedintele are întâietate.  Ar putea acoperi foarte bine prin atributele constituţionale. Voi încerca să lansez astfel de teme. E bine să ştim dacă viitorul preşedinte va susţine scutul antirachetă, consolidarea relaţiei cu SUA şi NATO, dezvoltarea relaţiilor economice cu China şi Rusia, fără a aduce atingere pilonului fundamental al parteneriatului strategic cu SUA. Politica externă ar trebui să fie unul din pilonii dezbaterii electorale din acest an.

George Jiglău, cercetător în ştiinţe politice: Credeţi că acea unificare a dreptei reprezintă ceea ce dvs. aveaţi în minte acum 10 ani? Cum vedeţi rolul PMP în această construcţie? Vă vedeţi membru PNL peste şase luni?

Traian Băsescu: Eu sunt un politician pragmatic. Sunt convins că o fuziune PNL- PDL nu este posibilă. Soluţia corectă este realizarea unui acord pe câteva elemente care ţin de mandatul preşedintelui. Ar trebui două-trei pagini de document politic care să vizeze ce ar trebui să conţină mandatul viitorului preşedinte. În baza acestui document trebuie semnat un protocol. Toate partidele ar trebuie să susţină candidatul în turul doi. Asta ar însemna să pregăteşti electoratele. Soluţia corectă ar fi fost un protocol care să acopere atribuţiunile prezidenţiale şi care să fie convenit cu toate partidele.  Acest protocol ar fi fost instrumentul care ar fi permis compatibilizare electoratelor. Aşa a avut succes Alianţa DA, în 2004. Ce au făcut Blaga cu Antonescu, şi acum face cu Iohannis, a fost doar un subterfugiu la anunţarea exitpolurilor, ca să nu se ceară Congres pentru analiza alagerilor.  La viitorul Congres va fi o ameţeală.

Unificarea dreptei este posibilă în baza unui protocol de alianţă, în baza susţinerii unui candidat. Pe urmă ar trebuie să discute organizaţiile PNL şi PDL dacă se suportă şi cine va fi şef de organizaţie.  PNL are un avantaj aparent, iar comportamentul lui Blaga este unul al unui om disperat. PDL are structuri teritoriale foarte puternice. Că nu mai are votanţi, asta e altceva.  Când se întâlnesc organizaţiile PDL din teritoriu cu cele ale PNL, veţi vedea că PDL este mai puternic. Voi încerca să ridic PMP cât se poate până la alegerile prezidenţiale. 

Sorin Bocancea, analist politic: Aţi găsit vreun articol care să fi venit cu ceva benefic pentru la Legea educaţiei sau care ar fi justificat urgenţa?

Traian Băsescu: Nu există nicio urgenţă pentru care legea Educaţiei să fie modificată prin OUG. Cred că CCR ar respinge în totalitate această OUG. Urgenţa este din partea Avocatului Poporului, care ar trebuie să conteste OUG.

Radu Magdin, specialist în comunicare politică: În opnia dvs, ce alianţe şi prietenii ar trebui să cultive viitorul preşedinte pentru a nu mai avea surprise cu blocaje precum Schengen. Ce putem face ca să nu mai fim driblaţi în curtea şcolii?

Traian Băsescu: România ar fi intrat în octombrie 2012 în Schengen, aşa era stabilit în Consiliu European. Marea problemă a fost justiţia şi funcţionarea statului de drept. Noi am intrat în UE cu o Justiţie nesatisfăcătoare din perspectiva standardelor europene. Tocmai de accea s-a aprobat un MCV, un turnesol corect al modului în care funcţionează Justiţia. Au fost ţări mai exigente şi mai puţin exigente. Modul în care arătau rapoartele nostre pe Justiţie n-au fost în măsură să ne ajute în ţări cu un nivel de exigenţă foarte ridicat.

La ultimul Consiliu European am cerut să recomandam Consiliului UE să analizeze situaţia. La JAI-ul din octombrie avem şanse să se deschidă accesul pentru noi şi pentru Bulagaria. Am o reţinere cu privire la faptul că Parlamentul a colectat deja 11 membri pentru care nu s-a ridicat imunitatea. Această problemă mi s-a ridicat în ultimul Consiliu. 

Despre fuziunea dintre PNL şi PDL, pe larg:

Traian Băsescu: Nu cred că este posibilă o fuziune între PNL şi PDL. PNL a fost implicat în orice a fost anti-stat de drept. Se pupau pe scenă la suspendarea din 2007 cu Voiculescu. În 2008, m-am dus în Modrogan 1 şi i-am rugat pe Boc, Blaga şi pe Berceanu să meragă la sediul liberalilor, n-am spus cheamţii pe liberali la voi. Au fost în audienţă la Tăriceanu şi le-am spus să-i coopteze la guvernare. Tăriceanu a spus: „numai dacă sunt prim-minsitru“. A fost foarte greu pentru PDL să accepte acest lucru.

Despre Vasile Blaga:

Nu pot fi scoase imaginile din vara anului 2012. Numai un geambaş care vrea să vândă partidul poate accepta asta. Geambaşul şi-a făcut treaba în 2012. Avea posibilitatea să nu convoace sesiune extraordinară în vara anului 2012, pentru că el era preşedinte al Senatului. Acest geambaş a luat 12% în alegerile europarlamentare, deşi spunea că dacă pleacă Elena Udrea şi Traian Băsescu din partid va ajunge la 30%. Această fuziune este susţinută de câţiva primari care văd în soluţia fuziunii o chestiune de a merge la sigur în următoarele alegeri. Liberalii n-au nimic în comun cu statul de drept. Chiar săpătmâna trecută PNL s-a înhăitat cu PSD pentru a vota demisia preşedintelui. PDL s-a abţinut, dar cu Blaga în frunte m-aş aştepta şi la aşa ceva. Ei se gândesc cum să facă pentru a avea acces la resurse din nou. Blaga şi-a pus vreo 15 preşedinţi de organizaţii judeţene, incapabili să ia vreun vot, îi vor fi foarte devotaţi. O alianţă se poate face, dar o fuziune nu. Alianţa are un obiectiv: trebuie să suţinem un candidat, dacă iese bine, bem şampanie, dacă nu spargem sticla. . Alianţă pe obiectiv precis: scoatem preşedinte.

Despre prezidenţiabilul PMP, Cristian Diaconescu:

Cristian Diaconescu are CV perfect pentru a fi preşedinte. A fost ministru de Externe, ministru al Justiţiei. Este un externist sadea. Sunt unii care s-au perindat prin ministerul Justiţiei, care au fost numai doi ani şi, într-un conflict continuu, îşi asumă reformele justiţiei. Diaconescu a fost un ministru bun, a format CSM. Cristian Diaconescu a pus şi o cărămidă şi ca ministru de Justiţie în Guvernul PSD a fost un om onest. Când nu şi-a mai găsit soluţiile în PSD, a mers în altă parte. Acesta poate fi un avantaj: unii oameni oneşti din PSD poate îl vor vota.

Despre disputa MRU-Udrea:

Nu comentez disputa, dar am speranţa că MRU ştie ce-i decenţa. Blaga va merge cu MRU şi cu Predoiu în confruntarea cu Iohannis şi cu Antonescu. Ca să fie acceptat de Blaga, MRU  trebuia să-i dea o probă de credinţă şi de antibăsist. Şi, ca să nu dea în mine, s-a răcorit ca un adevărat bărbat pe o femeie. Atât poate!

Despre candidatura lui Ponta: 

Poate fi învins, dacă PNL şi PDL ar avea înţelepciunea să renunţe la prostia pe care au declanşat-o. Pe un angajament că în turul doi vor susţine toţi acelaşi candidat. 

Despre electoratul UDMR:

La alegerile prezidenţiale, comunitatea maghiară nu ascultă de recomandările conducerii. Asta am trăit-o pe pielea mea şi la alegeri, şi la suspendări, când au fost de partea mea. Câştigul major al unui protocol făcut foarte repede ar însemna acomodarea electoratului. Nucleul dur al electoratului lui Băsescu va sta acasă în turul doi. Nu va vota un liberal dacă nu este pregătit.

Despre moşia lui Dan Voiculescu:

Pământurile fiicei mele din Călăraşi au fost cumpărate cu credit, cu bună credinţă. N-aş fi putut să iau în arendă terenuri, mai ales când era PDL la guvernare? Slavă Domnului! Dar n-am făcut-o. Voiculescu a ales să apeleze la pământurile statului şi să fure. Fiica mea este proprietar. Pentru cei care se întreabă unde au dispărut banii lui Băsescu din declaraţia de avere, i-am transferat fiicei mele pentru a-şi plăti nişte obligaţii la stat pe biroul notarial. Eu n-am păcălit statul. Eu pot să-mi folosesc acel pământ ca pe moşia mea, el nu poate

Traian Băsescu la Adevărul Live FOTO David Muntean


Preşedintele Traian Băsescu, în studioul Adevărul Live FOTO Marian Iliescu

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite