Băsescu avertizează că ne putem întoarce la criza din 2010: „Dacă se reduce CAS, România pierde acordul cu FMI şi Uniunea Europeană“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, într-o declaraţie de presă susţinută joi la Palatul Cotroceni, că „lui Ponta îi duduie economia în cap”, că presupusa creştere economică invocată de premier nu există şi că, potrivit standardelor UE, economia României se află, de fapt, în recesiune tehnică. Băsescu a atras atenţia şi asupra consecinţelor intrării în vigoare a reducerii CAS.

Principalele declaraţii ale preşedintelui:

Despre recesiunea tehnică în care a intrat România

Fără a dori să intru în polemică cu propaganda guvernamentală, vreau să îi informez pe români. Lui Ponta îi duduie economia în cap, că în realitate a început să se deprecieze. În conformitate cu standardele UE, România a intrat în recesiune. Indiferent ce definiţii ar utiliza dottore, vă invit să vedeţi definiţia pe care Eurostatul o dă recesiunii. Înseamnă două trimestre succesive de scădere economică faţă de trimestrul anterior. Deja economia a intrat în declin şi este un declin de două trimestre consecutive. Trimestrul I, care are o creştere negativă de 0,2% din PIB, şi trimestrul al doilea care are o scădere de un procent faţă de primul trimestru din 2014. Asta înseamnă că economia României a intrat în recesiune.

Cauze sunt multe: proasta guvenare şi impresia că suntem guvernaţi pentru că premierul merge la televizor. În primul rând, cauza fundamentală este reducerea investiţiilor, fenomen asupra căruia am avertizat de la începutul anului. Investiţiile au scăzut cu 22,5% faţă de primul semestru al anului trecut. Au scăzut investiţiile străine directe cu 10% în primul semestru faţă de primul semestru al anului trecut. În luna iunie, scăderea investiţiilor străine este de 70%, chiar dacă pe primul semestru avem scădere de 10% a investiţiilor străine. O altă cauză este multitudinea de taxe introduse. Dar două dintre ele au lucrat contra economiei: taxa pe infrastructură, taxa pe stâlp şi acciza suplimentară la carburanţi.

O altă cauză majoră este lipsa de proiecte. Nu au făcut niciun proiect nou pe infrastructură, pe mediu, mă refer la proiectele mari. Absorbţia pe primele şase luni a crescut cu numai trei procente. Acestea sunt cauzele pentru care economia a intrat în recesiune, în condiţiile în care rămâne încă pe plus pe primul semestru faţă de primul trimestru al anului trecut. România este în recesiune după toate standardele europene. Vreau să subliniez că România este ţara care are cea mai mare scădere a PIB în trimestrul al doilea, cu un procent. Aceste lucruri nu mai pot fi acoperite de propaganda pontistă.

Este un semnal de alarmă pe care îl trag pentru că, repet, am mai trăit o dată acest proces, cu un guvern mincinos, al lui Tăriceanu, şi ne pregătim din nou să intrăm într-un proces de depreciere a economiei. Criza este aproape, suntem în recesiune. Pe acest fond, astăzi s-a lansat corul mincinoşilor, al incompetenţilor, când premierul şi incepând de azi cu toata forţa şi noii lor aliaţi în dezechilibrarea economică a ţării, Alianţa Creştin Liberală, formată din PNL si PDL, cer convocarea parlamentului pentru reducerea CAS

Despre reducerea CAS

Oameni buni, eu nu mai candidez şi îmi doresc reducerea CAS dacă e posibil. Rectificarea ne arată că nu sunt resurse nici măcar pentru anul 2014. Rectificarea a fost una negativă chiar dacă Ponta, învăţat de consilieri, a spus că a făcut o rectificare pozitivă. Ea este negativă. Au ascuns cifrele şi au făcut nişte desene. Un desen fantezist pentru că nu putea să fie pozitivă atâta timp cât veniturile din impozitul pe salarii s-au realizat în proporţie de 94,6%, veniturile din TVA s-au realizat în proporţie de 94,3%, o neîncasare de 1,49 mld. lei la buget, veniturile din accize, în proporţie de 97,4%, neîncasare de 301 miloane lei, contribuţiile sociale, acolo de unde se plătesc şi pensiile, care şi asa au buget deficitar cu 12,5 mld, s-au realizat în proporţie de 98,3%, 478 mil neîncasaţi faţă de planificat.

Eu le-aş spune la toţi USL. Ponta cu liberalii şi PDL sunt USL. Liberalii au şi candidatul la prezidenţiale fac politica PSD: demagogie şi minciună. Vor să-i amăgească pe cei din economie, reducerea CAS nu o fac pe seama părţii încasate de angajat, lasă bani la companii. Reducerea CAS accelerează intrarea în criză prin accentuarea masivă a deficitului la fondul de pensii. Am văzut acest film pe pielea mea şi îi avertizez pe români să nu se lase păcăliţi pentru că dacă se lasă păcăliţi, la anul ei vor plati costul naivităţii.

Ieşirea din criză se va face pe spinarea românilor dacă intrăm în criză. Nu am să uit niciodată 2010 cu măsurile impuse pentru a ne reechilibra după măsuri propagnadistice care vizau câştigarea alegerilor de Tăriceanu şi gruparea lui, căruia nu i-a fost milă de populaţie. În mod egal, liderii marilor formaţiuni politice sunt la fel de iresponsabili şi mincinoşi, fie că vorbim de Ponta, Iohannis sau Blaga. Clamează reducerea CAS şi vor băga ţara în criză.

Dacă mizează că dând un vot în Parlament pentru a doua oară o să tergiversez legea, vreau să vă spun că e e foarte puţin probabil să o pot face, nu am întors-o pe motive constituţionale, nu există formulări care să vizeze atacuri la Constituţie. Îi avertizez să nu se joace cu ţara de dragul minciunii electorale, nu toate minciunile sunt acceptabile, cele prin care prăbuşesti ţara, o bagi în criză, sunt inacceptabile. Altfel, pot să mintă şi depinde cât îi suportă populaţia.

La mulţi ani cu anticipaţie tuturor celor care au numele legat de sărbătoarea de mâine, dar nu am vrut să las acest avertisment pentru săptămâna viitoare. PSD, PNL şi PDL îi mint pe români pentru a le lua voturile. Suntem în recesiune, dar vor băga ţara în criză. Dacă se introduce reducerea CAS, România pierde acordul cu Fondul şi Uniunea Europeană, cu implicaţiile care decurg de aici, credibilitate şi top-up la proiectele europene. Vreau să se ştie că eu am spus populaţiei că sunt minţiţi.

Sunt şi soluţii de revenire: anularea taxei pe stâlp, revenirea la vechiul preţ al combustibilului. Economia este la stadiul la care gâfâie. Nu reducerea CAS va avea efect pe revenirea la o respiraţie normală a economiei. Văd că şi INS a lansat o minciună prin omisiune. Cum este posibil să ne spună UE că am intrat în recesiune şi nu INS al ţării noatre? Am impresia că este a treia instituţie care capotează sub presiuen politică, alături de Avocatul Poporului şi CNA. Au plagiat un formular din 2009 şi de asta au omis să spună ţării că am intrat în recesiune.

Mai puteţi citi:

 


   
 
 
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite