Preşedintele Timofti şi poporul său

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gestul Preşedintelui Nicolae Timofti de a respinge propunerea noii majorităţi parlamentare ca Plahtoniuc să fie premier al Republicii Moldova este cel al unui om de stat. Asupra lui s-au exercitat presiuni uriaşe pentru a-l numi în funcţia de premier pe acest personaj multiplu încadrabil în diverse subcategorii ale unei societăţi aflată în tranziţie. Noua majoritate insistă şi îl repropune. Este clar: Preşedintele Timofti nu trebuie lăsat singur.

Este evident faptul că acum, în Republica Moldova, s-a creat un clivaj între voinţa unei majorităţi parlamentare realizată prin mijloace specifice unei elite ce a dovedit un mare grad de coruptibilitate şi majoritatea populaţiei ce s-a exprimat pentru parcursul european al ţării. Arestarea lui Vlad Filat a fost o lovitură năucitoare pentru partea proeuropeană a eşichierului politic. Nu intru în detalii asupra vinovăţiei pe care au au partidele proeuropene pentru actuala stare de lucruri, pentru că indicarea vinovaţilor nu rezolvă acum problema. Electoratul s-a exprimat la urne asupra acestei probleme şi justiţia va putea să se exprime asupra vinovăţiei individuale în cazuri de corupţie, dacă actualul procuror general va fi schimbat. Or, ca acest lucru să se producă trebuie ca Plahotniuc să nu ajungă premier.

Miza este uriaşă şi nu ştiu în ce măsură populaţia din Republica Moldova realizează acest lucru. În joc nu este orgoliul unui om, ci declanşarea luptei anticorupţie ce ar menţine Republica Moldova pe traiectul european. Noua majoritate pro-Plahtoniuc s-a realizat pentru a garanta neînceperea urmăririi penale a celor vinovaţi de mari acte de corupţie. Este clar că, în pofida faptului că se autointitulează „proeuropene”, partidele din noua majoritate şi trădătorii ce au completat cifra necesară constituirii majorităţii sunt antieuropeni. Insistenţa cu care ei îl susţin pe Plahotniuc este o dovadă evidentă. Măcar acum poate vedea electoratul cine are schelete puse la păstrare în dulapul lui Pahtoniuc.

Preşedintele Timofti a dat dovadă de tărie când a respins propunerea noii majorităţi. Dar pentru a rămâne pe poziţii are acum nevoie de sprijin din partea celor ce nu au trecut în noua majoritate, din partea organizaţiilor nonguvernamentale şi din partea populaţiei ce înţelege miza. Este clar că majortiatea parlamentarilor ce au luat voturi mimând europenismul şi-au trădat alegătorii. Chiar dacă Preşedintele Timofti nu a fost ales prin vot direct, el s-a comportat ca şi cum ar fi fost ales astfel şi nu ca un om dependent de parlament. El a rămas alături de voinţa majorităţii cetăţenilor din Republica Moldova. E rândul acestora să dovedească faptul că sunt alături de preşedintele lor, că, în fond, ştiu să-şi apere propriul interes.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite