Dragnea: Alianţa de guvernare este PSD plus ALDE. Guvernul va fi monitorizat de un grup de specialişti ai partidului. Decizia va fi la preşedintele partidului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele PSD Liviu Dragnea FOTO Inquam Photo
Preşedintele PSD Liviu Dragnea FOTO Inquam Photo

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a vorbit despre noua majoritate parlamentară, despre negocierile purtate cu ALDE şi UDMR pentru alcătuirea Guvernului, dar şi despre propunerea cu care va merge la Cotroceni.

UPDATE Liviu Dragnea, preşedinte PSD:

Acest nivel de încredere, acest număr de mandate, datorită votului de duminică, ne obligă să abordăm cu responsabilitate guvernarea. Am de spus mai multe lucruri. PSD îşi reafirmă deschiderea de a dialoga şi colabora cu preşedintele Iohannis. În toate proiectele care vizează stabilitatea României, dar şi procesul unei guvernări stabile.

Împreună cu colegii mei ne-am uitat la ce s-a produs în spaţiul public. Am sperat că toată lumea va înţelege şi va constata că s-a terminat campania. Au continuat atacurile murdare la adresa mea sau la adresa unor colegi ai mei. Au fost chiar mai perfide atacurile de după campanie. PSD a câştigat fără echivoc alegerile.

Cei care vor să ignore votul democratic şi liber din 11 decembrie nu numai că greşesc, dar încalcă voinţa cetăţenilor care au votat duminică. Nu aşa îşi vor recâştiga încrederea. După ce am luat act de victoria PSD, am dat dispoziţie colegilor mei să redacteze programul de guvernare aşa cum va fi depus la Parlament şi care va fi înaintată de candidatul pe care PSD îl va propune. Tot ce am promis în timpul campaniei va fi respectat la virgula. Am prezentat şi schiţa proiectului de buget propus de PSD. Lucrez şi acum la redactarea fiecărei file de buget. Am dat dispoziţii să fie lucrate actele normative necesare pentru aplicarea programului de guvernare.

Guvernul va fi monitorizat în permanenţă de un grup de specialisti la nivelul partidului. Echipa va face lunar rapoarte privind eficienţa actului de guvernare şi, dacă va fi cazul, şi propuneri.

Promisiuni

Imediat după învestirea Guvernului, vom creşte salariul minim de la 1.250 lei la 1.450 lei. De la 1 martie, vor intra în vigoarea unele măsuri, TVA 0% pentru vânnzarea locuinţelor. Pensia minimă va creşte de la 400 lei la 520 lei. De la 1 aprilie, studenţii vor putea călători gratuit pe calea ferată. Fiecare comună va avea câte o ambulanţă. 

Despre viitoarea majoritate parlamentară:

Am auzit vorbindu-se de două condiţii: una matematică şi una politică pentru realizarea unei majorităţi parlamentare. Din punct de vedere matematic, PSD şi ALDE au majoritate. Avem 250 de mandate, adică 54% din numărul total de mandate. Condiţia de mandate e îndeplinită. Însă, condiţia politică, aceasta a fost îndeplinită de români la vot. Cine are de gând să nu respecte votul de duminică nu respectă democraţia şi suveranitatea poporului.

Despre consultările cu Iohannis:

Nu am refuzat şi nu voi refuza niciodată o invitaţie la consultări dacă se încadrează în prevederile constituţionale. Atât timp cât nu se finalizase procesul de numărătoare, de distribuire a mandatelor, nu aveam pe ce bază să mergem la consultări. Privind relaţia cu ALDE - am avut azi prima întâlnire cu colegii.

Despre discuţia cu Cioloş

Vreau cu seriozitate şi corectitudine să vorbesc de filmul discuţiilor. Duminică seară şi luni am primit mai multe apeluri de la Cioloş. În final am răspuns şi am stabilit o întâlnire referitoare la aspecte de guvernare.În mod cinstit şi corect l-am invitat la PSD aşa cum a venit să ceară şi votul pentru învestitură. Apoi, a zis că nu vine. Am convenit ca a doua zi la 11 să purtăm discuţia la telefon. Aşa s-a şi întâmplat. Mi-a spus de dorinţa de a proroga intrarea în vigoare a unor acte normative. M-a deranjat atitudinea domnului Pâslaru care nu cred că ştia cine pe cine a sunat şi demersul. El o ţinea cu atacurile. Nu ştia că s-a terminat campania.

Întrebări: 

Jurnalist: PSD va merge la consultări fără ALDE?

Liviu Dragnea: Azi am avut prima întâlnire cu ALDE. Discuţiile de azi au fost purtate pe marginea programului de guvernare. A fost o discuţie aproape finală. Alianţa de guvernare este PSD plus ALDE. Nu e o ezitare nici de la noi, nici de la ALDE.

Pe cine veţi propune premier?

Dragnea: Nu voi face această propunere având în vedere un avantaj pentru mine, pentru Iohannis sau pentru PSD. Va fi doar în avantajul românilor. La consultări va fi făcută propunerea prima dată. Sper că toţi cei care au pierdut, cred că şi dumnealui. Nu cred că e vesel. Toţi au posibilitatea în această săptămână să-şi dea seama că e un vot de respectat. Plec în continuare de la prezumţia de bună-credinţă. Nu am de gând să promovez un conflict inutil. Sper ca preşedintele să respecte regulile sfinte ale democraţiei.

Veţi discuta cu ALDE înainte de a propune premierul?

Dragnea: Am stabilit cu Tăriceanu şi Constantin că înainte de a merge la Cotroceni vom discuta împeună şi nu va fi făcută propunerea de premier fără a şti. Vom semna un protocol (n.r.cu ALDE). E normal, politic, firesc. Eu n-am de gând să încalc nicio lege. PSD nu încalcă legea. Eu voi face o propunere care să îndeplinească condiţiile legale şi constituţionale. Plec de la prezumţia de bună credinţă. Sunt un om responsabil, nu am de gând să promovez un conflict inutil. Vom merge foarte cinstit cu o propunere care poate fi acceptată şi care, din punct de vedere matematic şi politic, să nu fie refuzată.

Dacă Iohannis va refuza prima propunere de premier, veţi face o a doua propunere?

Discutăm despre membrii Guvernului de abia după ce Iohannis dă mandat pentru viitorul premier. Sper că nu va refuza. Preşedintele nu va avea niciun motiv constituţional să refuze această propunere. În legea de funcţionare a Guvernului, nu se vorbeşte de interdicţii, ci de incompatibilităţi. Prevederea din lege cu condamnaţii penal nu poate fi considerată o incompatibilitate. 2: Nu este nici măcar o restrângere a drepturilor fundamentale. E vorba de dreptul de a fi ales. Nu putem vorbi de o restrângere pentru că aceasta implică o prevedere bine determinată în timp. Ca detaliu, acea lege a fost adoptată în 2001, fără să aibă avizul Ministerului Justitiei. Cu toate acestea, PSD nu va iniţia nicio procedură la CCR sau în Parlament pentru a modifica acea lege. Nu există în Constituţie criteriile unei persoane.

Există o listă scurtă cu nume de premieri?

Eu am văzut şi în timpul campaniei nume, apoi am văzut alte nume. Sunt unii care se autopropun şi dau pe surse.

Deciziile se vor lua în comisia de monitorizare a activităţii guvernului sau la Guvern?

Responsabilitatea si decizia sunt la preşedintele partidului si la partid, oamenii au pus ştampila pe PSD, nu au votat un guvern. 

Aţi vorbit cu Iohannis?

Ar fi fost normal ca Iohannis să mă sune dupa alegeri. Aşa cum m-a sunat şi când l-a pus pe Cioloş premier. Si atunci eram condamnat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite