Preşedintele PPE, după votul de modificare a Codului Penal în România: Solicit Guvernului să aplice recomandările Comisiei de la Veneţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Joseph Daul, preşedintele grupului PPE din Parlamentul European
Joseph Daul, preşedintele grupului PPE din Parlamentul European

Joseph Daul, preşedintele Partidului Popular European (PPE), a declarat, în urma votului de modificare a Codului Penal în România, că acţiunile PSD-ALDE nu sunt demne de o coaliţie de guvernare şi că este „descurajator” că schimbarea Codului Penal este făcută pentru „a se asigura că liderul lor şi alţi politicieni nu vor fi nevoiţi să răspundă pentru greşelile lor”.

Joseph Daul a transmis vineri într-un comunicat remis News.ro: „Încă o dată, coaliţia condusă de socialişti (PSD-ALDE), şi-a arătat adevărata faţă. Este descurajator să vezi că o coaliţie de guvernare a unui stat membru al UE schimbă Codul Penal pentru a se asigura că liderul lor şi alţi politicieni nu vor fi nevoiţi să răspundă pentru greşelile lor”.

Daul a caracterizat comportamentul PSD-ALDE unul nedemn de o alianţă de guvernare.

„Un asemenea comportament al coaliţiei PSD-ALDE nu este nici pro-european, nici demn de o alianţă de guvernare. Astfel de acţiuni afectează lupta anticorupţie în România şi buna funcţionare a Justiţiei, în ansamblu. Mai rău, reformele de succes ale României după aderarea la UE sunt în prezent puse în discuţie de actuala coaliţie de guvernare”, a adăugat Joseph Daul.

Acţiunile PSD-ALDE în ceea ce priveşte sistemul judiciar „sunt incompatibile cu principiile statului de drept, cu tratatele europene şi se opun în totalitate intereselor a milioane de români cinstiţi”, a mai spus el. „Este de necrezut că o majoritate de guvernământ dintr-un stat membru al UE, care deţine Preşedinţia Consiliului UE, continuă să încalce, în mod frecvent, regulile şi normele europene. În timpul deţinerii Preşedinţiei Consiliului UE, Guvernul Român ar fi trebuit să fie un model al respectării valorilor europene, dar, chiar din prima zi, nu a reuşit să o facă”.

„Solicit Guvernului României să ia imediat măsurile necesare pentru a pune în aplicare toate recomandările Comisiei de la Veneţia, precum şi recomandările Comisiei Europene prezentate în ultimul raport privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Un sistem independent de justiţie nu este un lux şi nu este făcut pentru ca doar unii să beneficieze de acesta, este o necesitate pentru o democraţie cu adevărat funcţională ce trebuie să servească fiecărui român”.

În încheierea mesajului, Daul l-a felicitat pe preşedintele Klaus Iohannis pentru iniţiativa de a organiza referendumul cu privire la sistemul judiciar, pe 26 mai.

„Având în vedere situaţia gravă, îl felicit pe preşedintele Klaus Iohannis pentru eforturile şi iniţiativa de a organiza un referendum cu privire la evoluţia sistemului judiciar din România”, a mai spus el.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite