Klaus Iohannis: „Nu este demisia lui Corlăţean, ci a fost decizia lui Ponta. Cel care trebuia să demisioneze este Ponta“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Nu am încredere în acest Guvern, în prim-ministrul Ponta şi nici în această măsură”, a afirmat, luni seară, la Realitatea TV, Klaus Iohannis, candidat ACL la alegerile prezidenţiale, făcând referire la demisia lui Titus Corlăţean de la şefia MAE după scandalul votului din Diaspora.

Principalele declaraţii ale lui Klaus Iohannis:

Nu am încredere deloc în acest guvern, în prim-ministrul Ponta. Este un scandal imens cu ceea ce s-a întâmplat în diasporă. Mii de români nu au putut să îşi dea votul candidatului lor. Am solicitat măsuri, dar MAE a spus că nu se pot suplimenta secţiile. Dacă se dorea, se putea foarte bine. Guvernul Ponta a vrut să găsească un pion de sacrificiu. Nu este demisia lui Corlăţean, ci a fost decizia lui Ponta, ca să pară că s-a găsit un vinovat. Dacă cineva trebuia să demisioneze azi, acel cineva este Victor Ponta. Nu cred că domnul Meleşcanu poate să rezolve situaţia.

Este important ca oamenii să vină de dimineaţa la vot. Am foarte mare încredere în aceşti oameni. În continuare trag un semnal de alarmă: guvernul trebuie să se mişte, încă nu e prea târziu. sâmbătă ar fi deja prea târziu.

Cel mai mare pericol este să ieşim din democraţie. Victor Ponta este un mare pericol pentru democraţia din România. Nici nu s-au aliat bine şi fostul candidat Vadim Tudor spune că Năstase este un om bun şi că ce bine e sa scoatem legea graţierii şi a amnistiei.

I-am spus lui Tudor Chiuariu să se retragă din PNL

În România se pot face progrese semnificative în combaterea corupţiei. Avem o justiţie independentă, dar avem nevoie de un preşedinte care să garanteze independenţa justiţiei şi a statului de drept. Iar eu pot garanta.

I-am spus lui Tudor Chiuariu să se retragă din PNL. Ar fi mai bine pentru noi toţi. Mai departe, este opţiunea lui. Nu avem nicio bază legală să îi retragem sprijinul.

S-a discutat în PSD despre legea amnistiei şi a graţierii. Noi am oprit-o în Parlament. Nu are ce căuta în România această lege. Eu, Klaus Iohannis, nu voi graţia niciun politician acuzat de corupţie. Punct.

Când voi fi preşedinte, voi face demersuri să se elimine imunitatea preşedintelui. Este nevoie de o schimbare a Constituţiei. Imunitatea parlamentarilor este însă mult mai gravă. Ei trebuie protejaţi pe votul politic, dar este inadmisibil ca un parlamentar să nu poată fi anchetat pentru că aşa se votează în Parlament.

O nesimţire din partea PSD şi a lui Victor Ponta pentru câteva voturi

Sunt două mesaje: Doar Ponta a micşorat taxele şi Iohannis taie pensiile. E ciudat să scrii minciuni cu litere mari. Nici vorbă de tăiere, dimpotrivă, odată cu economia să şi crească. Iar pensiile nici nu ar putea fi tăiate, aşa a decis Curtea Constituţională. Este o nesimţire din partea PSD şi a lui Victor Ponta pentru câteva voturi.

Acest mesaj a venit împreună cu cuponul de pensie de la poştaş. A părut o înştiinţare oficială. A speriat pensionarii, dar cred că aceştia s-au convins că este o minciună a lui Victor Ponta.

Nu preşedintele creşte sau scade pensiile sau salariile. El poate face în aşa fel ca guvernul PNL să aducă economia într-o altă situaţie, nu ca acum, când România este în recesiune tehnică.

Aceste pomeni electorale ale lui Victor Ponta costă 15,3 miliarde de lei bugetul de stat. Va trebui să acoperim, în 2015 vor creşte impozite şi taxe.

Soacra mea are o pensie de 300 de lei

Sistemul de faţă se bazează acum pe solidaritatea între generaţii. Cei care muncesc cotizează pentru cei mai în vârstă. Vom avea tot mai puţini tineri care să cotizeze. Soluţia vine din educaţie. Este nevoie de un sistem de educaţie mult mai performant, de o calificare mult superioară. În acest caz, ei vor câştiga mult mai bine. Şi atunci, chiar un număr mai mic de tineri, îşi vor putea permite să întreţină pensionarii mai numeroşi.

Întrebarea este: păstrăm sistemul de solidaritate sau trecem la alt sistem? Pensii private, asigurări? Nu este cazul să dea preşedintele cu părerea care este cel mai bun sistem de pensii. Soacra mea are o pensie de 300 de lei. Nu se poate trăi din o asemenea pensie

Nu voi fi preşedinte jucător, dar voi fi un arbitru ferm, care va discuta cu ministrii, partidele, societatea civilă.

Când voi ajunge ajunge preşedinte, domnul Ponta nu va mai fi premier. Va fi trimis acasă de propriul partid. Eu nu mă voi certa cu premierul la televizor. Trebuie rezolvate probleme, nu de creat spectacol steril. Voi colabora instituţional fără fiţuici semnate.

Ponta este dispus să arunce România în aer, numai să devină preşedinte

Nu vreau să-l văd pe Traian Băsescu premier. Nu îl voi pune. Asta stă în pixul preşedintelui, nu voi semna aşa ceva.

Cum să vorbească cineva de rupt Ardealul. Este o mârlănie să vii cu astfel de texte, domnilor de la PSD! Iată că avem un candidat, Ponta, care este dispus să arunce România în aer, numai să iasă preşedinte.

Şi regionalizarea se va face numai pe criterii administrative şi economice, nu pe criterii etnice.

Dacă eram la guvernare, aş fi avut deja un buget pe 2015. Reducerea TVA la 19% este posibilă în paralel cu îmbunătăţirea colectării. Evaziunea fiscală este de 16,2% din PIB, conform datelor oficiale. Dacă vrem să avem o evaziune mai mică, trebuie scăzut TVA-ul şi colectare mai bună. Nu se poate însă cu acest guvern.

Acei copii care au plecat din România în Canada sunt foarte bine

Niciun atac din partea PSD nu m-a dezechilibrat, dar întreaga lor campanie la adresa mea a fost o mare mizerie. Domnul Ponta nu a putut să mă atace politic, doar personal. Acei copii care au plecat din România în Canada sunt foarte bine. M-am interesat personal, pentru că m-au atacat. S-au făcut din anul 2000 verificări, iar Poliţia a văzut că totul este în regulă. Este o mizerie pesedistă.

Tot din gaşca de vorbitoare a venit şi a spus că nu pot fi preşedinte că nu am copii. Aşa, nici Iliescu nu putea să fie preşedinte, nici Merkel nu putea fi cancelar.

M-au atacat că nu sunt ortodox. Nu cred că religia are ce căuta într-o campanie electorală.

Acum, în campanie, s-au găsit câţiva banuţi pentru a da profesorilor. Sunt sigur că profesorii nu se vor lăsa păcăliţi.

Nu cred că familia trebuie băgată în discuţii politice. Da, pot spune acum că socrul meu a fost cu o stare materială bună. M-am înţeles extraordinar cu el.

Am fost în ultimele zile în zone unde lumea poate nu mă cunoaşte suficient de bine. Mă bucură rezultatele din Ardeal şi Banat, dar mă bucură că am avut voturi multe şi în celelalte regiuni: Oltenia, Moldova, Dobrogea.

Sunt un om liber, altfel decât domnul Ponta. Chiar socrul lui a spus că Ponta nu a vrut să candideze, ci baronii l-au împins. Ponta este omul baronilor. Eu nu am obilgaţii faţă de nicio gaşcă, niciun baron.

Dacă mă alegeţi pe mine, DNA, DIICOT, ICCJ vor merge mai departe. Cu altcineva nu veţi avea această garanţie.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite