Klaus Iohannis: Lumea râde când spun un banc. Vreau să fiu ales preşedinte pentru discursul meu real, nu pentru faptul că aş fi vreun actor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul PNL Klaus Iohannis FOTO Mediafax
Liderul PNL Klaus Iohannis FOTO Mediafax

Preşedintele PNL şi candidatul ACL la alegerile prezidenţiale, Klaus Iohannis, a fost invitat, luni, la postul de televizune B1, unde a discutat despre referendumul din 2012, precum si despre momentul în care a fost propus premier. De asemenea, primarul Sibiului l-a caracterizat drept „mincinos” pe Codruţ Sereş, în legătură cu afirmaţiile acestuia potrivit cărora Klaus Iohannis a fost la sediul Grivco.

Principalele declaraţii: 

Povestea cu Grivco a fost adusă în public de preşedinte pentru a-şi motiva un gest politic. Domnul Băsescu a vrut ca oamenii săi politici să fie la Guvern. Nu am fost niciodată la Grivco, nici nu ştiu unde e clădirea.

„L-am condus pe domnul Iohannis la domnul Voiculescu”, a spus Codruţ Sereş, fostul ministru al Economiei, prin telefon. în emisiunea moderată de Robert Turcescu.  

„Este o minciună. Tot ce spuneţi sunt lucruri neadevărate, domnule Şereş”, i-a transmis Klaus Iohannis lui Codruţ Sereş. „Nu a existat niciodată o discuţie personală între Voiculescu şi mine, ori o negociere politică între noi. Mai mult, am evitat astfel de întâlniri”, a mai spus Iohannis.

„Sunt dezamăgit că Iohannis uită atât de uşor”, a mai declarat Codruţ Sereş.

Despre propunerea de premier

Eu nu am vrut să devin premier pentru o perioadă nedeterminată. Eu am spus că sunt dispus să fac acest lucru pentru o tranziţie, pentru a ajunge la nişte alegeri corecte. Am acceptat să devin premier tehnocrat, dar nu am am vrut să fiu o marionetă. Le-am cerut propuneri de 2-3 persoane pentru fiecare portofoliu. Crin Antonescu m-a sunat şi m-a întrebat dacă sunt dispus să vin să discut pentru postul de premier, şi am spus „da”. Nu a existat niciun Voiculescu, Iliescu sau alte persoane.

„Sunt muţi pe care îi deranjez. Am ajuns la 30 la sută”

Lumea râde când spun un banc, în pofida imaginii mele mai sobre. Eu vreau să fac un alt fel de politică. Acesta este discursul meu. Eu vreau să fiu ales preşedinte pentru discursul meu real, nu pentru faptul că aş fi un actor. Asta nu înseamnă neapărat că, dacă lumea s-a obişnuit cu un anumit fel de discurs, aici, puţin mai spumos, puţin mai cu un debit verbal enorm, trebuie să fie toţi la fel. Nu, eu vin cu un discurs care cred că mă caracterizează. Acesta este discursul meu, acesta este felul în care fac eu politică. Eu vreau să fiu ales preşedinte al României fiindcă fac aşa politică.

Sunt din alt film, aşa cum se spune colocvial. Sunt mulţi pe care îi deranjez. Credeţi că sunt fericiţi că am 30 la sută în sondaje? Vor să inducă ideea că nu sunt candidatul potrivit. Fiecare dintre ei are o relaţie la o televiziune, la un radio, la un ziar şi încearcă să inducă ideea că nu sunt candidatul potrivit. De aici apare acea sincopă pe care probabil o sesizaţi, dar nu este nicio problemă, fiindcă oamenii mă văd şi îşi dau seama ce vreau eu de fapt aici.

Despre referendumul din 2012

În vara lui 2012 am fost independent politic. Am fost un observator să spunem. Ceea ce s-a întâmplat atunci a fost la limita Constituţiei. Procedura a fost una inutilă. Nici suspendarea, nici referendumul nu erau necesare. Forumul German a votat atunci „pentru”, aceasta a fost indicaţia de vot. Oficialii europeni au fost surprinşi pe bună dreptate, deoarece totul s-a întâmplat atunci într-un mod imprevizibil. Niciodată în altă parte nu s-a întâmplat totul cu o asemenea viteză. Procedura a fost netransparentă. Susţin concluziile Curţii Constituţionale în acest sens.

„Ar trebui să avem mai puţini candidaţi ai Dreptei”

Ar fi foarte frumos dacă am reuşi să coagulăm dreapta politică, să avem mai puţini candidaţi. Deocamdată cred că va fi destul de greu de făcut aşa ceva. Nici nu există în curs asemenea discuţii. Sper că vom avea parte de acţiuni de coagulare, măcar pentru turul doi.

Întrebări adresate de Robert Turcescu:

Aţi fost membru PCR?

Nu am fost membru PCR. 

Ce au fost părinţii dumneavoastră?

Părinţii mei au fost simpli angajaţi: soră medicală, mama mea, iar tatăl meu, tehnician. 

Cum caracterizaţi mandatele lui Traian Băsescu?

Mandatele lui T. Băsescu au pornit cu multă speranţa, însă nu au schimbat nici măcar cu o fracţiune ceea ce se putea schimba.

Ce reprezintă astăzi Rusia?

Rusia reprezintă o ameninţare la adresa securităţii mondiale, iar România trebuie să rămână aliată cu partenerii săi occidentali. România trebuie să fie solidară sută la sută cu Uniunea Europeană, NATO şi Statele Unite. Doar acest lucru ne poate oferi securitatea de care avem nevoie pentru flancul estic. Pentru România nu există alternative. 

Aţi fost vreodată anchetat?

Nu am fost niciodată anchetat, în niciun dosar. Singurele cazuri au fost nişte plângeri penale, care toate s-au soldat cu neînceperea urmăririi penale (NUP).

Susţineti revizuirea Constituţiei şi diminuarea numărului de parlamentari?

Da, sunt necesare revizuirea Constituţiei şi diminuarea numărului de parlamentari.

Care este cel mai influent om politic actual?

Traian Băsescu.

Ar exista ceva ce nu am aflat până acum despre dumneavoastră şi ar trebui să ştim?

Despre mine se ştie tot. CV-ul meu este simplu, uşor de citit şi nu există lucruri ascunse.

Ce v-ar face să renunţaţi la candidatură?

Nu m-ar face nimic să renunţ la actuala competiţie electorală.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite