Antonescu: Traian Băsescu ar putea negocia cu Ponta postul de premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Crin Antonescu, a declarat miercuri seara, la România TV, că nu ar putea negocia cu preşedintele Traian Băsescu. În schimb, a susţinut că poziţia de lider al dreptei, dar şi cea de premier pot fi discutate cu actualul şef al Executivului, Victor Ponta.

Principalele declaraţii ale liderului PNL:

Despre scăderea PNL în sondaje:

De ce, oare, suntem atât de marcaţi de nişte sondaje ale căror autori şi a căror destinaţie este evidentă? De ce le-am socoti mai credibil şi nu luăm în calcul faptul că, la semnăturile depuse, că tot s-a încheiat examenul BEC, şi spre surpriza mea, PNL a colectat cele mai multe semnături? Mai multe, chiar, decât PSD.

Am avut, pe analize calitative, un recul mai marcant decât al PNL, lucru perfect explicabil din faptul că, atât în susţinerea mea, cât şi în votul PNL, se aglomerau încă voturi de la PSD. Am văzut sondajul în care am 12 procente, permiteţi-mi să lupt cu aceste sondaje şi să intru în turul II!

Despre zvonurile privind apropierea de Traian Băsescu:

Prima ţintă a lui Băsescu sunt eu. Vrea să promoveze un candidat care, categoric, nu sunt eu. Are tot interesul să spună aceste lucruri şi mi se pare normal să o facă. Eu nu am greşit nicăieri, din punctul meu de vedere. În orice caz, la nivelul deciziilor politice. Nu sunt în nicio legătură, nici cu domnul Băsescu, nici cu domnul Ponta.

Despre introducerea accizei suplimentare la benzină:

Am spus că o susţinem, în condiţiile în care am acceptat-o şi am introdus-o. Nu ne-am răzgândit în legătură cu acciza. Acceptăm această acciză şi o susţinem, sub condiţia ca ea să fie destinată construcţiei de autostrăzi.

Despre candidatura lui Mircea Diaconu la europarlamentare:

Eu am încercat să comunic, poate nu am făcut-o bine. Poate sunt un comunicator neinspirat în această speţă, dar nu văd nicio contradicţie în faptul că, atât timp cât Diaconu a fost promovat, a apărut în viaţa domniei sale o sentinţă definitivă a ÎCCJ şi, din cauza acelei sentinţe, nu l-am mai putut pune pe o listă, unde e contradicţia?

Nu mă bucură decizia BEC. Dar nu sunt de acord cu ideea că, dacă ar candida, va lua exact voturile domniei sale ca independent. E un om cunoscut, simpatizat, îndrăgit, dar dacă faceţi experienţa să vedeţi câte voturi a luat în 2008, în alegeri, sub PNL, veţi constata că nu e o diferenţă deloc semnificativă. Dacă ar fi candidat, ar fi luat nişte voturi care nu erau de la PNL sau de la alt partid.Cred că le-a luat ca Mircea Diaconu, nu ca liberalul Mircea Diaconu. Diaconu a devenit pretextul unei campanii împotriva PNL. De vreme ce mai sunt alţi cel puţin trei-patru oameni mult mai puţin cunoscuţi, nu mai vorbesc de cei care au fost invalidaţi de Birou, au strâns 100.000 de semnături. De ce să bănuim că PSD i-a strâns semnături? Că a fost o campanie care nu ţintea susţinerea lui Diaconu, ci un atac la PNL, asta s-a întâmplat.

Despre PSD:

Azi, tema de campanie a domnului Ponta şi a PSD e următoarea: la spartul târgului, am declanşat un război atomic, noi, Victor Ponta şi asociaţii, la care Antonescu nu s-a înrolat şi e prietenul lui. Când era de luptat cu Traian Băsescu, la referendum, am luptat împreună.  Acolo a fost un moment. În momentul în care aveam 70% din mandatele Parlamentului, atunci s-a făcut un pact de coabitare. Când era de luptat cu Băsescu şi ce numesc ei acum regimul Băsescu, atunci nu s-a luptat, s-a negociat. În toată această perioadă, veţi vedea că eu spuneam că nu se poate, trebuie să ne luptăm aici! Şi mi se explica aşa, de Ponta şi Palada: să mai lăsăm lupta cu Băsescu,noi avem de guvernat, trebuie să dăm salarii la oameni!”. Acum ce mai e de luptat cu Băsescu? Lupta cu Traian Băsescu se dă pe un jilţ ? Lupta cu Băsescu s-a încheiat, parte a fost câştigată, parte a fost pierdută.

Băsescu e ilegitim, dar l-am întâlnit, exact aşa cum şi marii luptători ca Ponta l-au întâlnit în tot felul de ocazii.

Pot să merg înainte cu un lucru care, în mod definitiv, îmi arată că nu e ce am promis oamenilor ? Noi suntem cei care suntem făcuţi vinovaţi de ruperea USL, deşi nu e deloc aşa.

Dacă bătălia este cu Traian Băsescu, ce se poate întâmpla în urma deciziei pe care PNL a luat-o ? Se poate întâmpla ca un candidat ca domnul Ponta să se întâlnească ori cu un băsist, ori cu mine. Nu poate spune nici Ponta că eu aş fi candidatul lui Băsescu. De ce, dacă lucrurile erau aşa corecte, şi dacă Ponta şi asociaţii ardeau de dorinţa de a-şi respecta angajamentele politice, am plecat din alianţă ?

E plăcerea mea să mizez pe faptul că oamenii au ţinere de minte. În vreme ce Ponta era coleg de Guvern cu Udrea, noi eram în Opoziţie. De ce l-aş crede pe Băsescu, de ce m-aş apropia de Băsescu? E un om la finalul mandatului. Ponta nu poate răspunde la întrebarea asta şi începe să povestească marfă ieftină. Ar putea emite ipoteza că sunt şantajat, ceva cât de cât credibil. Domnul Guşă a fost în PSD, amândoi erau în timpul campaniei lui Mircea Geoană în spatele candidatului. A spus că s-a întâmplat să bem o cafea şi să discutăm despre politică.

Îmi doresc cât mai multe din voturile votanţilor PSD. Samsarii de voturi, fie ei şi politicieni importanţi ca Băsescu, sunt altceva. Nu am ce negocia cu Băsescu. Băsescu ar putea negocia cu Ponta, ar avea ce împărţi. Băsescu doreşte să fie prim-ministru, iar asta nu putem negocia. Vrea să fie liderul dreptei şi asta nu putem negocia.

Priorităţile mele, în cazul în care ajung preşedinte, vor fi formalizate într-un proiect prezidenţial. Nu sunt şi nu voi fi niciodată pe modelul lui Băsescu, să fac dosare oamenilor sau să îi ameninţ cu puşcăria.

Despre moţiunea de cenzură

Sperăm să trecem moţiunea alături de PDL. Mă gândesc că o să o voteze. Ce e de negociat? E o moţiune  de cenzură, dacă va fi, şi în conştiinţa lui, fiecare parlamentar o votează. Toată lumea e aşteptată, chiar şi oameni din PSD care înţeleg că mediul de afaceri are nevoie de asta

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite