Eugen Tomac, la Adevărul Live: „Nu am creat PMP pentru voturile din Republica Moldova“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Partidului Mişcarea Populară, Eugen Tomac, a discutat, la Adevărul live, despre noua construcţie de dreapta, despre rolul Elenei Udrea în partid şi despre înscrierea lui Emil Boc în fundaţia Mişcarea Populară.

 

 

Aveţi 15 parlamentari. Vă plasaţi în Opoziţie cu PDL?

Nu. PMP a luat naştere ca o necesitate. Am observat cum partidele şi-au dat mâna de la stânga la dreapta pentru înregistrarea partidului. Faptul că deranjăm, este un lucru bun. PMP nu a fost creat pentru alegerile europarlamentare, ci ca o alternativă la ce se întâmplă astăzi pe scena politică românească. Şi eu am fost consilierul preşedintelui.

Am avut o relaţie directă cu preşedintele Traian Băsescu. Cred că tot ce a început preşedintele trebuie continuat. PMP s-a născut pentru a duce mai departe linia începută de preşedintele Băsescu. USL nu a răspuns nici până astăzi de  acea lovitură de stat. Nu mai spun de marţea neagră. Se văd efectele. Nu putem discuta despre stânga şi dreapta dacă ignorăm realitatea.

Politicienii uită că România are MCV, şi acest lucru se datorează politicienilor. Noi vrem să aducem în dezbatere temele reale de care românii sunt interesaţi.

Doamna Udrea pare ca un purtător de cuvânt al partidului. Ce rol va avea doamna Udrea?

Nu surprinde pe nimeni faptul că doamna Udrea este foarte vizibilă. A fost şi în PDL. Doamna Udrea a fost unul dintre puţinii din PDL care a fost corectă cu PMP. PDL nu are niciun viitor. Sunt aşteptaţi toţi cei care cred că ce a făcut Traian Băsescu a făcut bine pentru ţară şi trebuie continuat.

Relaţia cu Republica Moldova, în ciuda faptului că la Chişinău avea o atitudine ostilă, preşedintele a vorbit despre Republica Moldova ca cea de-a doua ţară românească. Unii politicieni, când sunt în Opoziţie, vor o apropiere de România, iar când sunt la Putere, adoptă această atitudine perfidă. În Republica Moldova, peste 85% din populaţie vorbeşte limba română.

Dvs. vă consideraţi român sau moldovean?

Din moment ce sunt cetăţean român, mă consider român oriunde m-aş afla. Peste 80% din presă este în limba rusă. Nu am creat acest partid pentru voturile din Republica Moldova. Nu au nici unde vota oamenii acolo. Să mă lase în pace acesşti urmaşi ai lui Iliescu.

Eu am rămas dezamăgit de PNL. I.C. Brătianu, fost lider liberal, a murit în închisoare şi PNL a votat împotriva proiectului din Parlament acum un an. Vrem ă avem un dialog cu clasa mijlocie, ei sunt cei care plătesc impozite şi taxe. Vorbim de pomeni electorale, şi am dat exemplul cu acciza la care Guvernul nu rnunţă. Românii au nevoie de locuri de muncă bine plătite, nu de pomeni. Cred că pentru a da un nou impuls economiei, trebuie investiţii. 

Aţi vorbit de economie şi cred că este cea mai importantă. Aş insista pe decizia Guvernului. Ce poziţie are partidul dvs.? Este o amânare cu doi ani de la plata creditelor. 

Este o decizie populistă. Vrem să vedem exact motivaţia pe care o are Guvernul.



Există discuţii cu doamna Macovei pentru a veni în PMP?

Este decizia doamnei Macovei de a rămâne în Guvernul din umbră al PDL, şi înţeleg că este propusă să candideze la europarlamentare din partea PDL.

image

Pe lista dvs.?

Domnul Cristian Preda, cu siguranţă,  va candida din nou. Mai sunt şi alţi colegi care respectă criteriile noastre, cum ar fi Toader Paleologu, Daniel Funeriu, Theodor Baconschi. Vom avea cea mai bună listă posibil. Elena Băsescu este un europarlamentar bun şi cel mai activ. Nu au existat discuţii, dar se încadrează în criteriile noastre.

Vorbeaţi de negocieri cu Forţa Civică. În ce stadiu se află aceste negocieri?

Ne menţinem acelaşi obiectiv, acela de a aduna toate vocile puternice şi credibile de dreapta. Îi aşteptăm pe toţi cei care sunt în PDL şi cred în proiectele preşedintelui Traian Băsescu. PDL este un partid care şi-a ales drumul lui.

Am obţinut 80% din alegeri şi nu m-a întrebat nimeni dacă vreau să mă implic în deciziile de atunci. Am preferat să plec şi să mă înham la această construcţie grea. Nu pot rămâne într-o construcţie doar de dragul de a rămâne.

Aţi vorbit de moştenirea politică am lui Traian Băsescu, apoi de locuri de muncă bine plătite. Basescu a fost vocea tăierilor de salarii în România. Nu e o contradicţie?

Eu cred că demagogia asta promovată de USL trebuie să înceteze. Să nu uităm prin ce perioadă trecea România atunci. Preşedintele şi premierul Emil Boc au luat cea mai dură măsură pentru România, dar cea mai corectă. Preşedintele şi-a asumat, a plătit şi un cost politic.

Este adevărat că Emil Boc ar intenţiona să se înscrie în Fundaţia Mişcarea Populară?

Domnul Emil Boc este primarul Clujului. Cred că decizia în ceea ce priveşte apropierea, domnia sa o va lua. Pe noi ne bucură că împărtăşeşte aceleaşi valori pe care le promovează PMP. Nu ne dezicem de acest parteneriat între preşedinte şi Emil Boc. Ne-am bucura să fie alături de noi.

Veţi candida la preşedinţia partidului?

Pe data de 15 martie vom avea primul congres al partidului. Pe mine m-a onorat că Fundaţia Mişcarea Populară m-a desemnat coordonator, dar ne interesează mai mult echipa. Nu am negociat nicio funcţie cu doamna Udrea. Doamna Udrea a insistat pe un dialog pe zona de dreapta. Faptul că a luat această decizie, pe noi ne onorează. Nu am discutat încă despre funcţii.

image

Partidul dvs. va avea candidat unic la prezidenţiale?

Cu siguranţă.

Dacă are loc fuziunea cu Forţa Civică?

Domnul Mihai Răzvan Ungureanu este un politician bun. Am discutat despre asta, dar vom lua o decizie după alegerile europarlamentare.

La un parteneriat cu PNL vă gândiţi?

Domnul Antonescu trăieşte într-o continuă minciună crezând că PSD îl va susţine la alegerile prezidenţiale. Victor Ponta îşi pregăteşte candidatura pentru alegerile prezidenţiale. Crin Antonescu va rămâne doar candidatul PNL. Este propria mea evaluare. Ponta va candida la alegerile prezidenţiale, şi obligaţia forţelor de dreapta este să blocăm pesedizarea României.

Dacă vom avea o finală prezidenţială Victor Ponta - Crin Antonescu? Pe cine veţi pune ştampila?

Sunt convins că vom avea candidatul nostru în turul doi. Nu cred că Antonescu va intra în turul 2. După ce PSD va anunţa public că are propriul candidat, în mod cert Antonescu va avea dificultăţi în a recupera credibilitatea pe care a avut-o.

Pentru a guverna o ţară, este nevoie de o viziune. Care ar fi motoarele pentru creşterea economică?

Investiţii. Soluţia pentru creşterea economică sunt investiţiile.

Care sunt domeniile?

Exemplul cu proiectul de la Măgurele. În ce priveşte medicina, putem deveni lideri pe piaţa mondială dacă avem o abordare extrem de corectă. Investiţiile în infrastructură sunt extrem de importante. Un mediu prielnic pentru atragerea investiţiilor este un obiectiv al Guvernului.

Care este poziţia dvs. în ce priveşte gazele de şist şi exploatarea de la Roşia Montană?

Noi nu suntem împotriva exploatării resurselor minerale, dar trebuie respectate anumite criterii. Lipsa de transparenţă generează neîncredere. Cred că resursele pe care le obţine statul român trebuie utilizare eficient. Ce mi se pare interesant este poziţia celor din USL. A picat un Guvern în 2012 pe această temă. Cred că în ceea ce priveşt exploatarea resurselor, avem nevoie de dezbatere, transparenţă şi dialog. Abordarea pe care a avut-o Guvernul este primitivă.

E foarte important sa aflăm până unde pot ajunge negocierile PMP cu ramasiţa PDL-ului lui Blaga

Obiectivul nostru este să consolidăm PMP şi îi invit pe toţi cei care cred că este nevoie de o Opoziţie dinamică. Inclusiv pe cei din PDL, îi invităm în PMP. Sunt convins că în PDL există foarte mulţi oameni, am foarte mulţi prieteni, dar nu le-am spus să vină. Vreau să vină din convingere.

Membrii din PDL pot fi numiţi traseişti

Eu am plecat din PDL, aveam o funcţie în Parlament. Traseist eşti când pleci din Opoziţie la Putere.

Un partid are nevoie şi de bază, de primari. Dvs. nu aveţi primari.

Avem câţiva primari. În ultima perioadă s-au apropiat de Mişcarea Populră foarte mulţi primari independenţi. Ceilalţi se pot înscrie în Fundaţia Mişcarea Populară. Pot fi membri politicieni din alte partide.

Ce se întâmplă dacă PDL nu-i exlude?

Pentru noi este foart important mesajul politic pe care îl vor da. Platforma politică a fundaţiei este asumată de partid, iar partidul pune în practică ceea ce fundaţia a pus în practică.

Câţi membri are partidul acum?

Avem peste 400 de organizaţii din întreaga ţară şi peste 25.000 de membri.

Care este susţinerea financiară a partidului?

Fiecare a venit cu contribuţie proprie.

Aveţi nevoie de sponsori. Aţi avut discuţii?

Nu am avut discuţii cu potenţiali susţinători. Ne-am bucura dacă am găsi. Vom avea discuţii pentru a găsi susţinere, respectând legea. Este o perioadă foarte grea. Vom face un Guvern care va prelua puterea în 2016.

image

Veţi face demersuri pentru integrarea în PPE?

Ne revendicăm identitatea. Avem deja un europarlamentar care activează în PPE.

Care este relaţia cu UDMR?

O relaţie civilizată. Am transmis un mesaj către Bruxelles în care ne-am exprimat intenţia de a începe dialogul cu PPE.

Despre accidentul aviatic şi legătura cu şeful STS

Ponta încearcă să acopere un dezastru ducând în zona politică.Cred că această imagine îl va urma mult timp pe Ponta. Ilustrează modul în care gândeşte domnul Ponta. Nu ai voie ca om politică să duci structurile de securitate în zona politică. Pentru a crea o comisie de anchetă, ai nevoie de votul majorităţii.

Am încercat să luăm pulsul societăţii moldoveneşti. Ceea ce au constatat jurnaliştii noştri a fost că societatea este împărţită. Cum reuşim să convingem populaţia Moldovei să militeze pentru unire? Se vorbeşte rusă pe stradă.

Este firesc să se vorbească în limba rusă. Avem obligaţia să privim cu luciditate la ce s-a întâmplat în ultima perioadă în Republica Moldova. Până în 1989 nu s-a discutat despre faptul că limba moldovenească este limba română. Societatea este împărţită în două. Există  o categorie care sunt conştienţi că drumul Republicii Moldova este în Europa.

Este foarte greu ca după zeci de ani de zile să-ţi dai seama că ce s-a întâmplat în viaţa ta este o minciună. Am susţinut educaţia, am tipărit manuale de istorie. Este un proces de lungă durată. De aceea şi preşedintele a spus că proiectul cu unirea este de durată.
 





 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite