Preşedintele Lituaniei: Instabilitatea politică din România a afectat absorbţia fondurilor europene

Preşedintele Lituaniei: Instabilitatea politică din România a afectat absorbţia fondurilor europene

Preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite

Preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a făcut un apel la politicienii români, în conferinţa de presă de la Cotroceni, să se comporte "matur şi responsabil", adăugând că agitaţia politică şi schimbarea a trei premieri în şase luni au afectat absorbţia fondurilor europene din ţara noastră.

"Situaţia internă depinde de dumneavostră, iar stabilitatea politică internă e atât de importantă încât orice forţă politică, indiferent care ar fi partidul, trebuie să se comporte în mod foarte responsabil", a spus Dalia Grybauskaite.

Preşedintele litunian a arătat că instabilitatea politică din România se reflectă asupra performanţelor ţării în UE.

"Aş dori să spun că această instabilitate pe care o putem vedea din exterior acum - schimbarea a trei premieri în şase luni - deloc suprinzător se reflectă şi în capacitatea dumneavostră de a performa în UE şi mă refer aici în special la capacitatea de absorbţie a fondurilor europene", a spus şeful statului lituanian.

Dalia Grybauskaite a subliniat faptul că România este ultimul stat dintre ţările membre UE la capitolul absorbţiei fondurilor europene şi a arătat că acest semnal este unul foarte negativ, în condiţiile în care "agitaţia politică" internă paralizează România.

"Ţara dumneavostră este ultima din toate statele membre la capitolul absorbţiei fondurilor europene. Acesta e un mesaj foarte negativ. Din cauza agitaţiei politice, ţara e paralizată şi nu îşi poate rezolva problemele. Ţara dumneavostră îşi pierde posibilitatea de a-şi folosi toate oportunităţile şi resursele financiare pe care le aduce apartenenţa dumneavostră la UE", a spus Dalia Grybauskaite.

"Toate ţările au dificultăţi. Toţi ne confruntăm cu bătălii între partidele politice, dar maturitatea politică înseamnă că, orice ideologie politică ar avea partidul din care faceţi parte, trebuie să înţelegeţi că poporul dumneavostră este primul care contează, iar bătăliile ideologice sunt cele mai puţin importante", a declarat şeful statului lituanian Dalia Grybauskaite, într-o conferinţă de presă susţinută, la Palatul Cotroceni, împreună cu preşedintele Traian Băsescu.

Preşedintele lituanian a transmis un avertisment politicienilor români, arătând că aceştia trebuie să se maturizeze şi să se comporte responsabil dacă vor ca România să beneficieze de suficente fonduri de la UE şi să adere la Schengen.

"Iar acesta este un avertisment: dacă nu veţi fi capabili să vă maturizaţi, să vă comportaţi responsabil politic, atunci povara va fi pe umerii poporului. Nu veţi putea avea suficiente resurse financiare de la UE, nu vi se va deschide zona Schengen. Şi acesta va fi eşecul tuturor partidelor politice", a spus Dalia Grybauskaite.Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările