VIDEO Război între palate. Iohannis cere demisia Vioricăi Dăncilă: Nu face faţă poziţiei de premier şi transformă Guvernul într-o vulnerabilitate

VIDEO Război între palate. Iohannis cere demisia Vioricăi Dăncilă: Nu face faţă poziţiei de premier şi transformă Guvernul într-o vulnerabilitate

FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

Preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut premierului Viorica Dăncilă să-şi dea demisia, după ce aceasta ar fi preferat „să execute ordinele dela partid“, nu să ţină cont de interesele României. Solicitarea lui Iohannis va rămâne la nivel de declaraţie politică în condiţiile în care Dăncilă nu va decide de bunăvoie să-şi dea demisia sau majoritatea parlamentară nu-i retrage sprijinul.

UPDATE Klaus Iohannis: Ar fi trebuit să am o întâlnire la ora 11:00 cu doamna Dăncilă. Acea întâlnire nu s-a mai ţinut, dar asta nu are nicio importanţă şi nu schimbă cu nimic lucrurile pe care oricum am intenţionat să le comunic astăzi românilor. Întâlnirea urma să aibă ca temă centrală conflictul între Guvern şi PSD, pe de o parte, şi Banca Naţională, pe cealaltă parte. Asupra acestor chestiuni m-am mai exprimat şi vreau doar să repet două lucruri. Rolul Băncii Naţionale a României este unul foarte clar determinat şi calitatea principală a Băncii Naţionale a României este independenţa ei faţă de voinţa politică, faţă de Guvern şi faţă de alte autorităţi ale statului. Este foarte evident că PSD pune sub semnul întrebării şi chestionează această independenţă. Acest lucru s-a putut vedea din declaraţiile unor personaje din conducerea PSD şi mă îngrijorează.

BNR nu poate să fie acaparat politic de PSD. BNR trebuie să rămână independent, pentru a putea pune în practică o politică independentă în interesul României.

A doua chestiune. Chiar şi aşa, este de dorit ca politicile BNR şi politicile guvernului să fie într-o măsură rezonabilă corelate – asta înseamnă discutate. Pentru că, evident, nu s-a întâmplat acest lucru, am dorit să mediez între ei. Doamna Dăncilă nu a înţeles acest lucru. Săptămâna trecută în Guvern s-a discutat un document secret, un memorandum secret pe politică externă. Asta a fost o mare greşeală, fiindcă în chestiuni de politică externă, dacă vorbim de documente secrete, care, evident, sunt sensibile – altfel nu ar avea de ce să fie secrete – trebuia să fie consultat Preşedintele, lucru care nu s-a întâmplat.

În Constituţie, în toate deciziile Curţii Constituţionale, în practica politică din România, se statuează şi se ştie că este nevoie, în interesul României, nu în interesul altcuiva, de o consultare instituţională între Premier şi Preşedinte, că este nevoie, în interesul României, nu în interesul cuiva particular, ca autorităţile publice să colaboreze loial. Aceste lucruri şi aceste nevoi ale statului nu au fost înţelese de doamna Dăncilă.

Pe data de 29 ianuarie 2018, doamna Dăncilă zicea aşa: «Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!». Este jurământul pe care îl depunem noi, care obţinem şi îndeplinim după aceea demnităţi publice. Asta înseamnă nu doar că se respectă ad-literam Constituţia, legile ţării. Asta înseamnă şi că se respectă principiul colaborării loiale, că se respectă nevoia de consultare în interesul statului român între Preşedinte şi Prim-ministru, că se respectă deciziile Curţii Constituţionale, toate aceste în interesul României şi al românilor.

Doamna Dăncilă a preferat să execute ordinele venite de la partid. Având în vedere acestea, eu retrag încrederea doamnei Dăncilă. După cum am spus, pe 29 ianuarie Guvernul a fost investit. Au trecut aproximativ 3 luni de atunci, 3 luni după care pot să trag o concluzie. Doamna Dăncilă nu face faţă poziţiei de Prim-ministru al României şi transformă astfel guvernul într-o vulnerabilitate pentru România.De aceea, solicit public demisia doamnei Dăncilă din funcţia de Prim-ministru al României.

 
UPDATE Guvernul a comunicat la cabinetul preşedintelui Klaus Iohannis faptul că premierul Viorica Dăncilă nu va veni vineri la Cotroceni, a precizat Administraţia Prezidenţială.
 
UPDATE Klaus Iohannis va avea o declaraţie de presă în jurul orei 11.00. 
 
UPDATE Potrivit unor surse ale cotidianului „Adevărul“, Viorica Dăncilă nu se va prezenta la Palatul Cotroceni de la ora 11.00.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi seară, la Bacău, că există o tendinţă accentuată în rândul PSD de a arunca vina pentru inflaţie şi pentru creşterea dobânzilor în curtea BNR şi că trebuie să înţeleagă toată lumea, inclusiv PSD, Guvernul şi preşedintele Camerei Deputaţilor, că cea mai importantă calitate a BNR este independenţa din punct de vedere politic, fiind o condiţie esenţială de membru UE.
 
"Dacă observăm declaraţiile făcute şi de membri ai Guvernului, şi de nemembri ai Guvernului la televizor, atunci putem să constatăm că există o tendinţă accentuată în rândul PSD de a arunca vina pentru inflaţie şi pentru creşterea dobânzilor în curtea BNR. Există, în acelaşi timp, o încercare la BNR de a explica măsurile pe care le-au luat ei", a declarat preşedintele Iohannis.
 
El a mai spus că trebuie să înţeleagă toată lumea, inclusiv PSD, Guvernul, preşedintele Camerei Deputaţilor, că cea mai importantă calitate a BNR este independenţa din punct de vedere politic, fiind o condiţie esenţială de membru UE. 
 
"(...) Eu cred că trebuie să înţeleagă toată lumea, inclusiv Guvernul, PSD, preşedintele Camerei şi aşa mai departe, că cea mai mare calitate a BNR este independenţa. Şi asta nu fiindcă eu vreau aşa sau că este scris într-o lege, că mai nou legile se schimbă dupa bunul plac al PSD. Nu, este condiţie esenţială de membru în Uniunea Europeană. BNR trebuie să fie independentă. BNR nu trebuie să facă politică guvernamentală, dar, pe de altă parte, este evident că trebuie să vorbească împreună şi trebuie să încerce, în măsura independenţei fiecăruia, să îşi armonizeze politicile în interesul României", a afirmat Iohannis. 
 
Preşedintele a mai spus că a discutat aceste lucruri cu reprezentanţii BNR şi că vrea să le transmită şi Guvernului. 
 
În acest context, Iohannis l-a atacat pe ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici: "Că la ministrul Finanţelor nu există dorinţa de mediere îl priveşte, nu despre el este vorba în propoziţie".
 
Întrebat cu cine va veni premierul la întâlnirea de vineri de la Cotroceni, Iohannis a răspuns: "Este decizia doamnei Dăncilă cu cine vine la Cotroceni".
 
Şeful statului a mai spus că speră ca într-un viitor foarte apropiat cele două părţi să se întâlnească şi să clarifice problemele, fiindcă "nu este absolut normal să apară aceste abordări contondente între două entităţi din arhitectura stautului”.
 
De asemenea, preşedintele a spus că  la întâlnirea de vineri o va întreba pe Viorica Dăncilă în ce calitate a plecat în Israel, fără să sufle o vorbă şi să îi dea măcar un telefon, din politeţe. "Fiţi asiguraţi că o să o întreb pe doamna Dăncilă cu ce ocazie a plecat în Israel fără să sufle o vorbă, fără ca măcar din politeţe să mă sune sau să treacă pe la mine fiindcă totuşi, şi dacă PSD-ului nu îi convine, eu sunt preşedintele republicii şi eu răspund de politica externă", a declarat Iohannis.
 
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat luni seară că a decis să încerce o mediere între reprezentanţii Guvernului şi cei ai Băncii Naţionale, pe care îi va chema la discuţii la Cotroceni, el afirmând că în ultima perioadă "s-a mers cam departe cu unele afirmaţii destul de contondente". 
 
Miercuri, preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu guvernatorul şi cu prim-viceguvernatorul BNR, iar potrivit Administraţiei prezidenţiale întâlnirea a fost ocazionată de necesitatea consultărilor în privinţa medierii disputelor dintre Guvern şi BNR, referitoare la riscurile cu care România se confruntă în prezent în ceea ce priveşte inflaţia şi coordonarea politicilor economice.
 
În cadrul discuţiilor, a fost analizată situaţia macroeconomică existentă, context în care preşedintele a subliniat că ”este esenţială independenţa Băncii Naţionale a României în legătură cu deciziile de politică monetară, aceasta fiind o condiţie fundamentală pentru un stat membru al Uniunii Europene”.
 
În acest sens, ”Klaus Iohannis a menţionat că Banca Naţională a României trebuie să urmărească, cu responsabilitate şi determinare, obiectivul fundamental de asigurare a stabilităţii preţurilor, astfel încât veniturile românilor să nu aibă de suferit prin scăderea puterii de cumpărare”.
 
Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că atât Guvernul, cât şi Banca Naţională trebuie să evite abordările concurenţiale, astfel încât cooperarea instituţională să fie una eficientă, în condiţii de echilibru şi responsabilitate faţă de interesele economice ale României, se arată în comunicat.
 
La finalul întrevederii, preşedintele şi-a exprimat speranţa că vor exista discuţii între Guvern şi BNR în perioada imediat următoare, care să îmbunătăţească dialogul instituţional şi cooperarea în domeniul politicilor economice.
 
Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a afirmat, miercuri, că nu există un conflict între Guvern şi Banca Naţională a României şi a criticat demersul preşedintelui Klaus Iohannis care a spus că doreşte să fie mediator între cele două instituţii. ”Dacă părţile nu-şi exprimă această nevoie, dorinţă de a fi mediate, de ce să fie cineva care să vrea cu orice preţ să medieze?”, a spus ministrul de Finanţe.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: