VIDEO Klaus Iohannis: Reformele nu pot să mai aştepte. 2021 este anul în care trebuie puse bazele unei reaşezări a societăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis FOTO Presidency.ro
Klaus Iohannis FOTO Presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut marţi prima conferinţă de presă din 2021. Şeful Statului  a vorbit despre relansarea economică a României, campania de vaccinare, dar şi despre o serie de măsuri nepopulare luate de către Guvern sau neînţelegerile din coaliţie.

Klaus Iohannis: E prima oară când ne întâlnim după sărbători. Vă transmit sănătate. Ne aflăm la începutul unui an extrem de important pentru dezvoltarea României. În mare măsură de modul în care vom accelera anumite schimbări va depinde eficienţa guvernării. Avem două direcţii majore. Pe de o parte trebuie să stopăm răspândirea pandemiei. Pe de altă parte trebuie să repornim în forţă sectorul economic.

Viziunea noastră e de a asigura România la fondurile europene şi un buget concentrat pe investiţii. Cu aceste resurse vom crea premisele unei creşteri economice reale pentru următorii ani. Proiectul de buget pe acest an este gândit tocmai pe aceste coordonate. În paralel este obligatoriu să înceapă un poroces de resetare a statului punând în centru accesul cetăţeanului la servicii publice. Digitalizare. Nu mai pot fi tolerate ineficienţa şi incompetenţa pe bani publici. Am discotat toate aceste priorităţi cu miniştrii noii guvern. Am avut o serie de întâlniri săptămâna trecută şi m-am bucurat că avem o înţelegere şi abordare comună asupra dezvoltării României.

Vaccinarea e soluţia de a ne întoarce la normalitate. De succesul campaniei de vaccinare depinde relansarea economică a României şi evitarea unor crize profunde a căror efecte pot lăsa urme adânci. Este esenţial ca această campanie de vaccinare să reauşească astfel încât să putem obţine imunizarea populaţiei la nivel naţional. 

Reformele nu pot să mai aştepte. 2021 este anul în care trebuie puse bazele unei sănătoase reaşezări a societăţii româneşti. Pentru a putea merge înainte cu motoarele turate la maxim e nevoie să punem capăt epidemiei de COVID-19. După un an extrem de dificil marcat cu nenumărate sacrificii.

Măsurile de protecţie rămân imperative.

Jurnalist: Sunteţi la curent cu schimbările de schimbări de directori şi de şcoli din toată ţara. Vedeţi aceste schimbări încadrate la o Românie normală sau educată?

Klaus Iohannis: Am urmărit aceste chestiuni. Sunt acţiuni nepregătite din timp de ministerul Educaţiei. S-a ştiut că la diferite şcoli se încheie mandatul directorilor la 9 ianuarie. La unii mandatele s-au prelungit, alţii au primit mandate de scurtă durată până la organizarea concursurilor. Vom putea vorbi de o Românie normală după pandemie. Organizăm concursuri ca la carte pentru toate aceste posturi. Ce s-a făcut acuma a fost pe azi pe mâine, la repezeală. S-au prelungit mandate ori s-au dat mandate unor persoane pentru câteva luni de zile. Bănuiesc că prin vară vom avea primul val de concursuri pentru aceste funcţii de conducere şi atunci voi urmări cu foarte mare atenţie cum se respectă principiul meritocraţiei în aceste chestiuni.

Costel Alexe e urmărit penal de DNA fiind acuzat de fapte de corupţie. Face parte dintr-un partid care şi-a luat angajamentul că nu va promova oameni cu probleme. Consideraţi că Costel Alexe ar trebui să demisioneze?

Sincer eu cred că această discuţie trebuia să aibă loc de mult şi să fie mult mai scurtă. Am spus din totdeauna că persoane urmărite penal nu au ce căuta în funcţie publice. Nu ştiu dacă PNL trebuia să discute mai repede sau mai încet despre aceste chestiuni. Dacă domnul Alexe va fi cercetat penal, atunci cu siguranţă eu m-aş aştepta ca cel puţin să se autosuspende din funcţiile pe care le deţine. 

Liberalii ar putea să dea un semnal retrăgându-i sprijinul politic?

Se poate teoretic dar e o decizie de partid în care nu m-aş amesteca.

În Israel primul care s-a vaccinat a fost premierul Netanyahu. În România niciun lider politic nu s-a vaccinat până acum. Credeţi că aţi sporit neîncrederea în vaccin?

Nu cred că s-a produs nicio neîncredere. Decizia a fost să fie vaccinat în prima etapă personalul medical. Acest lucru se întâmplă, s-a întâmplat. Până la finalul acestei săptămâni prima etapă se încheie cu prima doză de vaccinare. După aceea se reia vaccinarea cu a doua doză. Nu am dorit nici eu, nici premierul să ne băgăm în faţă. Ar fi fost probabil mesajul greşit. Dar, vineri, 15 ianuarie începe a doua etapă de vaccinare în care este prevăzută vaccinarea de exemplu a personalului din învăţământ, a persoanelor peste 65 de ani, administraţia prezidenţială, Guvernul. Pentru a marca debutul campaniei de vaccinare din etapa a doua, eu mă voi vaccina public vineri pe 15 ianuarie.

Consideraţi că până acum campania de vaccinare e un succes?
Da. Gradul de vaccinare european ne situează pe locul 8, ceea ce nu-i rău.

Grecia promovează ideea de a crea un certificat unic european ca dovadă de vaccinare astfel încât europenii să poată circula mai uşor cu această dovadă. Grecia doreşte să-l pună pe agenda europeană. Ce poziţie are România?

Nu consider că e o idee bună. S-ar crea un cadru de discriminare inacceptabil. Acesta certificat va exista şi la noi, dar el trebuie folosit pentru motive medicale. Persoana ştie când a primit prima doză de vaccin, scrie când va primi a doua doză. Date importante pentru medicul de familie sau oricine dacă persoana ajunge la urgenţe. Însă să folosim aceste certificare pentru a împărţi populaţia Europei în două nu mi se pare un lucru bun.

Spuneaţi că vaccinarea în masă e singura posibilitate pentru a ne întoarce la normalitate. Prin ce metode intenţionează autorităţile să convingă populaţia să se vaccineze în contextul în care sunt cadre medicale care u au fost convinse să se vaccineze. Sunteţi mulţumit de modul în care a fost promovată campania de vaccinare?

Campania trebuie promovată mult mai intens. S-a făcut o campanie de promovare dar cred că motoarele necesită multă turare. Înafară de această campanie care trebuie să vină cu argumente pentru mulţi români, trebuie să existe cu siguranţă unele exemple personale. Eu intenţionez să dau un astfel de exemplu. Însă afirmaţia că foarte multe cadre medicale e relativă. Majoritatea cadrelor medicale s-au vbaccinat. Pe măsură ce campania continuă, mai mulţi se vor vaccina. Vaccinarea un e obligatorie şi nici nu ne dorim. E orgaizată de statul român pentru toţi cetăţenii. Într-un final oamenii se vor convinge că asta e soluţia şi se vor vaccina marea majoritate. 

La mai mulţin de trei săptămâni de învestirea Guvernului au apărut o serie de dispute între PNL şi USR-PLUS. Am inventariat cel puţin zece astfel de dispute. Cum vedeţi aceste divergenţe?

Ce numiţi dvs dispute, după părerea mea nu sunt dispute. Sunt discuţii. Nu e ca la armată, unul comandă, ceilalţi execută. Se discută, nu toată lumea are aceeaşi opinie. Dintr-o discuţie se cristalizează soluţiile. E normală să existe opinii diferite şi e rolul conducerii coaliţiei să negocieze aceste divergenţe. Nu există motive să credem că oamenii se ceartă.

Cât de tare vă îngrijorează ce se întâmplă acum în SUA şi ce aşteptări aveţi de la parteneriatul româno-american?

Democraţia americană e puternică şi va trece şi de această etapă. E trist ce s-a întâmplat la Capitoliu. Noua administraţie îşi va prelua atribuţiile. Sunt hotărât pentru a duce parteneriatul strategic mai departe. 

Una din primele măsuri luate de Guvern a fost o modificare în Justiţie. Dvs aţi organizat un referendum prin care aţi decis să nu se mai organizeze OUG pe justiţie.

A fost o situaţie excepţională creată de PSD. În ultimele luni de mandat Parlamentul nu a mai funcţionat. Parlamentul a fost folosit drept tribună de campanie electorală. Parlamentul care trebuia să modifice această lege nu a mai făcut-o. Cineva trebuia să o facă. Nu puteam să stăm să vedem cum intră o prevedere în Justiţie care nu poate fi îndeplinită. După multe discuţii, Guvernul a adoptat această ordonanţă de urgenţă, după părerea mea, în mod corect. Nu vor mai exista astfel de excepţii. Am subliniat în discuţiile cu guvernanţii acest fapt. 

Cum catalogaţi protestele sindicatelor şi ce părere aveţi vizavi de îngheţarea salariilor?

Măsurea mi se pare justă. Suntem în pandemie, în criză economică. Suntem în faza în care încercăm să terminăm această epidemie. Trebuie să fim conştienţi de faptul că economia a suferit. S-a contractat. Concluzia e simplă. Sunt mai puţini bani la buget. Nu poate fi vorba de mărirea unor lefuri bugetare în anul 2021 până când ieşim din criza economică. E o concluzie simplă. Nu vorbim de austeritate. Nu se taie pensiile, salariile. Nu putem să vorbim de majorări în zona bugetarilor. Asta este. 


De la începutul anului, şeful statului a avut mai multe întâlniri cu premierul şi miniştri ai Cabinetului Cîţu, cât şi cu liderii coaliţiei de guvernare.  

Este prima conferinţă de presă susţinută de către preşedintele Klaus Iohannis la începutul acestui an. 

Ultima conferinţă de presă a preşedintelui a avut loc în 25 noiembrie, înaintea alegerilor parlamentare.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite