Iohannis: Parlamentul a executat ordinul premierului. Dacă şi-ar fi convins colegii să îi ridice imunitatea, nu l-aş fi suspendat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit, marţi după-amiază, despre votul dat de Parlament în cazul premierului Victor Ponta, faţă de care DNA a solicitat începerea urmăririi penale. Iohannis a criticat poziţia parlamentarilor, dar şi pe cea a premierului care, potrivit preşedintelui, „a ales cea mai proastă variantă“ de a se apăra.

Declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis, în format livetext

Astăzi am avut două evenimente notabile pe care vreau să le comentez pe scurt. Dimineaţa, un vot în Camera Deputaţilor şi după-amiaza a doua şedinţă din acest an a CSAT. Primul punct pe ordinea de zi a şedinţei  CSAT a fost Strategia Naţională de Apărare, pe care am intitulat-o: “O Românie puternică în România şi în lume”. Viziunea mea este a unei Românii puternice în Europa şi în lume, asta însemnând pentru mine cel puţin trei lucruri: o ţară care îşi apără cetăţenii, valorile, interesele, bunurile şi resursele naturale, care ştie să îşi protejeze patrimoniul, pune prioritate pe educaţie şi sănătate şi, în al treilea rând, un stat care contribuie la menţinerea securităţii colective alături de partenerii ei.

Toate acestea presupun continuitate în angajamente şi predictibilitate în acţiuni. În această construcţie, apartenenţa la NATO şi la UE sunt afirmate ca piloni ai construcţiei noastre. Securitatea naţională nu e privită doar prin perspectiva Apărării. Mediul, educaţia, cultura, toate au un impact asupra securităţii naţionale. Membrii CSAT au decis promovarea Strategiei către Parlament.

Au fost multe subiecte pe ordinea de zi. Am căzut cu toţii de acord că problema defrişărilor ilegale ţine de securitate. CSAT a decis ca Guvernul să ia măsuri pentru schimbarea actualului cadru legislativ.  

CSAT a aprobat astăzi Forţele Armate ale României care pot fi puse la dispoziţie pentru participarea în afara teritoriului la misiuni militare. Un alt punct a fost procesul de restructurare şi modernizare a Armatei României.

În acelaşi context, membrii Consiliului au aprobat înzestrarea Armatei până în 2027. Membrii CSAT au fost informaţi şi cu privire la activităţile ce privesc pregătirea Consiliului European din 2015.

În acest context, am decis ca România să pledeze pentru iniţierea la Consiliul European a procesului de redactare a unei noi Strategii Europene de Securitate.

În legătură cu votul dat astăzi în Parlament, pot să spun că astăzi e o zi tristă pentru democraţia din România.

Să distrugi instituţii şi principii pentru a salva cariera unei persoane este inacceptabil. Procurorii DNA îl acuză pe premier de fapte penale. Premierul se declară nevinovat. Nici Parlamentul, nici eu, nici dvs. nu putem stabili cine are dreptate. Singurii care sunt calificaţi să facă acest lucru sunt judecătorii, dar pentru asta speţa trebuie să ajungă în faţa instanţei. Premierul Victor Ponta a avut la dispoziţie trei variante de reacţie. Prima, după părerea mea, cea mai bună şi cea mai onorabilă, ar fi fost să demisioneze. A decis să nu facă acest lucru.

A doua variantă pe care ar fi avut-o la dispoziţie era să îşi convingă colegii din majoritatea parlamentară să încuviinţeze urmărirea penală, să se pună la dispoziţia procurorilor şi a judecătorilor şi să dovedească, practic, că este nevinovat.

Dacă aşa s-ar fi întâmplat, probabil nu l-aş fi suspendat din funcţie. S-ar fi găsit modalităţi de judecare cu mare celeritate pentru a lămuri problema, pentru că este una extrem de importantă. Premierul nu a avut curaj să facă asta. A ales în schimb a treia variantă, cea mai proastă. Parlamentul a executat ordinul lui Ponta.  Acum, Ponta nu mai poate demonstra nimănui că a avut dreptate.  Domnul Ponta a ales să sacrifice interesul României pentru interesul propriu. Ce să înţeleagă un cetăţean ? Un ales local ? Un simplu parlamentar ? Că el poate să fie cercetat pentru conflict de interese dacă şi-a angajat un neam la biroul parlamentar, dar premierul, nu. Ce să înţelegem cu toţii de aici ? Există două Românii : una, a oamenilor simpli şi una a domnului Ponta ?

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite