Iohannis insistă: Oriunde în lume, un politician acuzat îşi dă demisia pentru a nu periclita imaginea ţării; Ce spune de Cătălin Predoiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis FOTO Mediafax
Preşedintele Klaus Iohannis FOTO Mediafax

Preşedintele Klaus Iohanni a vorbit, într-un interviu pentru TVR, despre discuţiile purtate la Cotroceni cu pemierul Victor Ponta, despre modul în care îl va desemna pe viitorul premier, despre lupta împotriva corupţiei şi relaţia DNA-SRI. Totodată, şeful statului a cerut din nou o lege a votului prin corespondenţă.

Principalele declaraţii ale şefului statului:

Klaus Iohannis: Este o situaţie nemaiîntâlnită, care are o greutate politică deosebită. Faptul că premierul este acuzat de fapte penale, ne pune într-o situaţie care trebuie gestionată repede şi bine. Este inadmisibil ca o persoană învinuită de fapte penale să fie prim-ministru. România nu-şi permite o criză politică.

Am solicitat demisia. Este singura posibilitate acum de a ieşi repede din această situaţie. Sigur, prezumţia de nevinovăţie funcţionează, însă, în politică, lucurile nu sunt aşa de simple. Oriunde în lume, un politician cu o funcţie înaltă, acuzat, îşi dă demisia pentru a nu periclita imaginea ţării.

Răspunul lui Ponta:

Premierul mi-a spus că se va gândi, că se va sfătui, probabil, cu colegi din partid şi va lua o decizie. Sper ca decizia să fie demisia.

Despre faptul că Ponta a anunţat public că nu demisionează:

Aceste declaraţii la cald în această situaţie trebuie luate cu o anumită rezervă. Este nevoie de o zi sau două în care lucrurile se clarifică şi să avem un deznodământ al acestei etape din criza politică.

Despre consultările cu partidele pe cazul Ponta:

Situaţia este delicată. Cu siguranţă, luni, când am invitat liderii la consultări, vom aborda şi această chestiune. Eu am înţeles că se solicită permisiunea pentru începerea urmăririi penale. În cazul în care această solicitare este acceptată, se intră în fază de urmărire penală, care permite anumite acţiuni şi din partea preşedintelui. Eu sper să nu ajungem până acolo. Prima opţiune pe care o văd ca cea mai bună este o demisie a Guvernului care ne pune într-o situaţie inedită de a avea alt Guvern. Voi lua o decizie în funcţie şi de reacţiile prim-ministrului. 

Solicitarea mea este extrem de simplă. Atunci când se cere încuviinţarea urmăririi penale, trebuie să se dea această încuviinţare. Parlamentul nu poate să decidă dacă respectivul este vinovat sau nu. Am discutat decât cu prim-ministrul această chestiune. Abia luni voi avea ocazia să discut cu ceilalţi. Voi discuta cu toată lumea şi această chestiune.

Situaţia va genera o problemă majoră de imagine. Din păcate, astfel de situaţii au repercusiuni asupra imaginii ţării. Se va crea temerea unei instabilităţi politice, pe care cred că putem să o evităm. Indiferent cum vom gestoina criza, avem şi vom avea daune de imagine. Este foarte regretabil că s-a ajuns în această situaţie.

Despre posibilitatea de a coabita în continuare cu Ponta:

Sper să nu fiu în această situaţie. Întotdeauna se găsesc soluţii politice. Demisia este soluţia optimală. Vom discuta despre suspendare când va fi cazul. Pasul următor sunt consultări cu partidele politice şi nominalizarea unui prim-ministru. Este o chestiune care va trebui evaluată de persoana care va fi nominalizată. Acum este un pic devreme să discutăm despre aceste lucruri.

Despre numirea lui Cătălin Predoiu ca premier:

Eu tind să-mi îndeplinesc promisiunile. Există în Consituţie acea fază de consultare a partidelor politice. Chiar vreau să le aud opţiunile, cum reacţionează în situaţia respectivă. În funcţie de acest lucru, voi face nominalizarea.

Despre moţiunea PNL:

Este clar o coincidenţă faptul că exact în ziua în care PNL depune o moţiune de cenzură, DNA solicită procedură de urmărire penală. Dacă acest fapt va influenţa sau nu modul în care vor vota parlamentarii, eu tind să cred că va influenţa. Cred că lumea va ţine seama de această evoluţie. Nu putem face abstracţie de ce s-a întâmplat astăzi la DNA.

Parlamentarii îşi dau seama când este important să recţionze politic corect. Acest Parlament va avea şansa să arate că înţelege ce doreşte alegătorul de la parlamentar. Aştept o decizie pragmatică şi corelată cu situaţia politică.

Despre încercările parlamentarilor de a modifica legislaţia penală:

Noi suntem într-o fază intensă de luptă anticorupţie, care ne arată că politicienii sunt acuzaţi de corupţie. Este o situaţie îngrijorătoare pentru că ne dăm seama câ de mulţi politicieni au fost în situaţia de a fi corupţi. Bănuiesc că sunt unii politicieni care au ceva de ascuns şi se tem de această fază a luptei anticorupţie. Apar reacţii de panică. Există o reacţie din partea unor politicieni care se simt, probabil, vizaţi. Este o reacţie pe care o putem înţelege, dar o clasific greşită. La nivel uman, pot să înţeleg că se simte ameninţat un politicien care are ceva de ascuns. Nu accept astfel de modificări la Codul Penal. Contez pe înţelepciunea unei majorităţi din Comisia Juridică să înţeleagă  că nu se poate schimba acum legislaţia în această fază foarte intensă de luptă anticorupţie. O spun şi o repet: dacă aceste legi vor fi modificate, nu le voi promulga.

Eu îmi menţin încrederea în instituţiile menţionate de dvs., DNA şi ÎCCJ. Am multă încredere în sistemul de Justiţie din România. Dcaă uniidsenatori au nelămuriri, există căi prin care pot solicita clarificări. A fost o iniţiativă nefericită de a-mi scrie mie. CSM este garantul independenţei Justiţiei. Se poate adresa CSM care va lua analiză acea speţă. Este greşit ca pornind de la o speţă foarte concretă să se acuze pauşal persoane din conducerea sistemuluid e Justiţie.

Despre mesajele de susţinere a Justiţiei:

Cred că dau mesaje destul de ferme de susţinere a Justiţiei. Când se impune, dau mesaje destul de clare. Astăzi am dat un mesaj care nu poate fi interpretat în niciun fel. Am cerut demisia premierului. Ceea ce nu fac, este să vorbesc foarte mult. Nu îmi place să fac spectacol politic, dar atunci când cineva calcă greşit, voi fi printre primii din cei care atenţionează aceste lucruri.

Despre medierea relaţiei dintre SRI şi DNA

Dacă CSM îmi solicită acest lucru, cu siguranţă o s-o fac, dar CSM nu mi-a solicitat o astfel de intervenţie. Nu am date că SRI s-a implicat în afara limitelor legii în procesul de Justiţie. Dacă cineva are dovezi concrete, ar face bine să mi le pună la dispoziţie. De când sunt preşedinte, astfel de chestiuni nu au fost discutate în CSAT. În măsura în care CSM sesizează, sunt foarte deschis să analizăm. Interesul meu este să nu existe dubii în aceste speţe. 

Despre votul prin corespondenţă:

Am avut consultări cu toate partidele. Există în Parlament o discuţie în Comisia de specialitate pentru a găsi o cale de a construi o lege care permite şi românilor din Diaspora de a avea acces, practic, la vot. Acest drept trebuie garantat şi prin logistică. Au rămas mii şi mii de oameni care nu au putut să voteze la alegerile prezidenţiale. Trebuie modernizată şi îmbunătăţită legislaţia. 

 Mi-aş fi dorit să avem un progres mai rapid în Parlament pe această legislaţie. În momentul de faţă, lucrurile se mişcă. Dacă vom avea până la sfârşitul sesiunii următoare sau nu o lege, vom vedea. Este nevoie de o astfel de lege pentru a le permite românilor din Diaspora să voteze.

Dspre comentariile critice primite pe Facebook:

Este un lucru natural. Nu este un lucru care ne place. Oamenii aşteaptă reacţii rapide. A durat foarte puţin după alegeri şi am rezolvat acea problemă creată în marţea neagră. Acolo s-a putut. Sunt situaţii în care schimbările nu se petrec repede. Parlamentul se schimbă atunci când sunt alegeri parlamentare. Trebuie să înţelegem că este nevoie de răbdare. Nu am uitat niciuna din promisiunile mele. Şi eu, şi votanţii mei, au nevoie de un pic de răbdare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite