VIDEO Preşedintele Klaus Iohannis a depus jurământul pentru următorul mandat, în Parlament. Sala, pe jumătate goală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis a depus jurământul pentru un nou mandat, FOTO Inquam
Klaus Iohannis a depus jurământul pentru un nou mandat, FOTO Inquam

Plenul Parlamentului s-a reunit, sâmbătă, într-o şedinţă solemnă, în care preşedintele Klaus Iohannis, reales pentru un nou mandat de cinci ani, a depus jurământul.

UPDATE 14.18 Discursul lui Iohannis:

Preiau azi cu multă emoţie al doilea mandat de preşedinte al României. Profund onorat de încrederea acordată, primesc această responsabilitate cu multă recunoştinţă şi speranţă în ceea ce priveşte viitorul României. Am rostit azi un jurământ solemn. Vă asigur că voi fi preşedintele tuturor românilor, atât celor care m-au votat, cât şi a celor care au avut altă opţiune. Sunt convins că dincolo de lucrurile care ne diferenţiază avem foarte multe în comn. Există o singură Românie care ne aparţine tuturor şi căreia îi apraţinem cu totţii. În limitele competenţelor constituţionale voi face tot ce stă în puterile mele pentru ca România puternică, europeană, proiectul pentru care românii au ieşit de atâtea ori în stradă, să devină realitate. 

Istoria ne învaţă multe lecţii, dar poate că una dintre cele mai importante e cea care ne învaţă că atunci când ne confruntăm cu greutăţi nu trebuie să ne pierdem nădejdea, să dăm vina pe alţii. Dimpotrivă, trebuie să ne unim forţele şi energiile, pentru că doar împreună vom reuşi. 

Trebuie să depăşlim marasmul veşnicei perioade de tranziţie. Prea multe generaţii au fost de sacrificiu. Oamneii s-au săturat de atâtea schimbări care nu au produs rezultatele scontate. Este momentul unei noi etape de dezvoltare a României. Obiectibul meu e de a constru o ţară prosperă, sigură, un stat funcţional, în care legea e egală pentru toţi. O voce puternică în Europa şi în lume, care-şi protejează resursele, un stat în care Guvernul lucrează cu responsabilitate pentru binele tuturor cetăţenilor. 

Care sunt paşii de urmat? Ce trebuie să facem pentru ca aceste lucruri să devină repere ale normalităţii?

Principiul de la care plecăm e că statul se află în slujba cetăţeanului pe care îl serveşte şi îl respectă. E imperativpă refacerea încrederii oamenilor în autorităţile publice. Toate instituţiile statului vor trebui să treacă printr-un riguros proces de modernizare. 

O justişie independentă e o condiţie indispensabilă a unei democraţii veritabile. Voi continua să sprijin fără rezerve lupta anticorupţie, pentru ca domnia legii să nu fie alterată. 

Legislaţia va trebui să fie simplificată, pentru a elimina riscul ca România să devină blocată într-un hăţiş birocratic de nedesluşit. 

Nimic nu produce o schimbare mai benefică decât fomarea tinerilor, care prin propriile realizări clădesc o ţară mai bună pentru toţi. Dacă dorim să anticipăm viitorul ţării un incidiciu îl găsim în modul în care se derulează educaţia tinerilor. 

Venituri sigure pentru pensionari, spitale şi şcoli curate şi bine dotate, infrastructură modernă, toate nu mai trebuie să reprezinte excepţia, ci starea de normalitate în România. 

UPDATE 14.15. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, i-a dat binecuvântarea preşedintelui Klaus Iohannis. Preafericite, mulţumesc, a spus Iohannis la final. 

Klaus Iohannis depunere jurământ. FOTO Inquam Photos/George Călin

UPDATE 14.00 Klaus Iohannis a venit în Parlament fiind întâmpinat de Marcel Ciolacu şi de Teodor Meleşcanu. Preşedintele Senatului a ignorat, astfel, criticile lansate de Iohannis la adresa trecutului său comunist.

Sala este pe jumătate goală la şodinţa solemnă în cadrul căreia preşedintele depune jurământul de învestire.

Sala goala la investirea lui Iohannis

Au fost invitaţii foştii şefi de stat Ion Iliescu, Emil Constantinescu şi Traian Băsescu, dar şi Guvernul, judecătorii CCR, Patriarhul Daniel şi reprezentanţii Casei Regale.

Şedinţa solemnă începe la ora 14.00, când preşedintele Curţii Constituţionale a României, Valer Dorneanu, citeşte hotărârea prin care a fost validată alegerea lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte.  Şeful statului depune jurământul la începutul celui de-al doilea mandat şi va adresa un mesaj Camerelor reunite ale Parlamentului. 

În cadrul cereoniei va fi citită Declaraţia Parlamentului cu privire la depunerea jurământului, iar Patriarhul Daniel va binecuvânta învestirea preşedintelui. La evenimentul solemn au fost invitaţi foştii preşedinţi Ion Iliescu, Emil Constantinescu şi Traian Băsescu, dar şi premierul, miniştrii, judecătorii CCR, reprezentanţii Casei Regale, dar şi reprezentanţi ai diferitor culte religioase 

Au mai fost invitaţi şefii unor instituţii, între care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Parchetul General, Consiliul Superior al Magistraturii, Avocatul Poporului, şefii SPP, STS, SRI şi SIE, dar şi guvernatorul BNR, MUgur Isărescu. 

Vor mai lua parte la ceremonie şefii misiunilor diplomatice acreditaţi la Bucureşti. 

Potrivit articolului 82 din Constituţie, candidatul a cărui alegere a fost validată depune în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, următorul jurământ: "Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!".

Curtea Constituţională a României a validat, în 28 noiembrie, rezultatul alegerilor prezidenţiale, într-o şedinţă solemnă.Klaus Iohannis a fost votat de 6.509.135 de alegători, reprezentând 66,09% dintre cei care s-au prezentat la urne. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite