Corespondenţă de la Roma. Primele critici ale românilor din Italia faţă de Klaus Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut o declaraţie de presă, înainte de plecarea la Roma, unde se va întâlni cu cu omologul său italian, Sergio Mattarella, şi cu premierul Matteo Renzi.

UPDATE Pe reţele de socializare a apărut o scrisoare a unui român din Italia, nemulţumit de organizarea întâlnirii dintre Klaus Iohannis şi comunitatea românească, care va avea loc în această seară. "După ce am citit comunicatul Ambasadei României la Roma, referitor condiţiile de participare la întâlnirea cu dvs., entuziasmul ne-a cam dispărut. Ambasada intenţionează să organizeze întâlnirea întâlnirea cu reprezentanţii Diasporei într-o sală în care vor încape 4-500 de persoane. Numărul celor care doresc să vă vadă şi să vă asculte este cu mult mai mare - probabil multe zeci de mii de români- pentru că toţi aceştia şi-au pus speranţa înd vs.De ce nu se organizează această întâlnire pe un stadion în care ar putea să încapă 70-80 de mii de români? Vor fi, fără îndoială, oameni simpli, dar care, vă asigur, nu vor migra de la un partid la altul şi nici nu-şi vor schimba ideea de la o zi la alta", scrie Dan Popa, un român aflat la muncă în Italia. 

UPDATE: Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit de către omologul său italian, Sergio Mattarella, presa neavând acces în clădirea Palatului Prezidenţial de la Roma. 

"Astăzi plecăm în Italia, care continuă seria vizitelor externe pe care am ţinut să le fac cu state cu care România are parteneriate strategice. Italia este unul dintre principalii parteneri economici ai României. Voi discuta despre modalităţile cu care putem să întărim colaborarea în interiorul UE şi NATO. Voi aborda tema aderării României la spaţiul Schengen. Discuţiile despre comunitatea românescă va fi un subiect important pe agenda discuţiilor. Comunitatea românească contribuie semnificativ la dezvoltarea economică a Italiei. Printre subiecte se mai află şi Republica Moldova şi situaţia din Ucraina. Voi avea întâlniri cu reprezentanţi ai comunităţii de români din Italia", a spus Iohannis, înainte de plecarea în Italia. 

Preşedintele Klaus Iohannis este însoţit în această vizită pe care o efectuează astăzi şi mâine în Italia şi de către soţia sa, Carmen Iohannis. 


Şeful statului va susţine, la 9.15, la Aeroportul Internaţional ”Henri Coandă” din Otopeni, o declaraţie de presă, înainte de plecarea în vizita oficială în Republica Italiană.

La ora 13.30 (ora României), la Roma, va avea loc, la Palatul Quirinale, întâmpinarea preşedintelui României de către Preşedintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella.

Iohannis va avea convorbiri cu omologul său italian, urmate de un dejun oferit de Preşedintele Republicii Italiene în onoarea preşedintelui României.

După convorbirile cu preşedintele Italiei, la ora 16.30 (ora României), la Palatul Giustiniani, şeful statului va avea convorbiri cu Preşedintele Senatului, Pietro Grasso.

Întâlnirea cu reprezentanţii diasporei va avea loc luni seara.

Astfel, preşedintele României se va întâlni, la ora 19.10 (ora României), la Palazzo della Cancelleria, cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Republica Italiană.

Marţi, preşedintele României se va întâlni, la ora 11.00 (ora României), la Palatul Chigi, cu preşedintele Consiliului de Miniştri, Matteo Renzi.

La ora 16.00 (ora României), la Accademia di Romania, Klaus Iohannis se va întâlni cu studenţi români din Republica Italiană.

Vizita preşedintelui Klaus Iohannis la Roma este cu atât mai importantă cu cât, la scrutinul din noiembrie 2014, cei mai mulţi români din diaspora care s-au prezentat la vot au fost în Italia.

Astfel, la cel de-al doilea tur de scrutin ale prezidenţialelor, în Italia s-au prezentat la urne 96.600 de români. Dintre aceştia, 85.579 (88,59%) au votat cu Klaus Iohannis. În plus, în importante oraşe italiene, Torino, Roma, Milano, au fost cozi uriaşe la secţiile de votare, la ambele tururi de scrutin, existând şi incidente din cauza imposibilităţii românilor de a-şi exercita dreptul de vot.

Datele ultimului recensământ arată că în Italia trăiesc peste 341.200 de români.

De la preluarea mandatului, în luna decembrie, preşedintele Klaus Iohannis a mai avut vizite oficiale în Franţa, Germania, Polonia, Republica Moldova şi Ucraina.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite