Prima reacţie a lui Iohannis după ce premierul Ciucă a fost acuzat că ar fi plagiat teza de doctorat. Ce spune Orban

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Ciucă, Klaus Iohannis FOTO Inquam Photos / George Calin
Nicolae Ciucă, Klaus Iohannis FOTO Inquam Photos / George Calin

Într-un răspuns pentru Europa Liberă, Administraţia Prezidenţială transmite că preşedintele Klaus Iohannis consideră corectă decizia premierului Ciucă de a solicita analizarea tezei sale de doctorat de către Comisia de Etică a UNAp, în contextul acuzaţiilor de plagiat publicate de PressOne cu privire la teza de doctorat a premierului. Fostul lider liberal, Ludovic Orban spune că şeful statului va trebui să îi solicite premierului demisia.

„Preşedintele Klaus Iohannis îşi menţine poziţia reiterată în nenumărate declaraţii publice privind combaterea fenomenului plagiatului şi importanţa integrităţii academice.

Preşedintele României consideră corectă şi necesară decizia premierului Nicolae Ciucă de a solicita analizarea tezei sale de doctorat de către Comisia de Etică a UNAp, orice demers menit să clarifice suspiciunile formulate în spaţiul public fiind binevenit.

Până la o decizie finală a instituţiilor abilitate, Preşedintele Klaus Iohannis nu va mai face alte precizări pe acest subiect”, se arată în răspunsul Administraţiei Prezidenţiale la solicitarea Europei Libere.

În urma informaţiilor apărute în spaţiul public, Ciucă a anunţat că solicită analizarea lucrării sale de doctorat de către Comisia de Etică a UNAp - Instituţia Organizatoare de Studii de Doctorat, precizând că lucrarea sa este originală, redactată în concordanţă cu cerinţele legale existente la momentul respectiv.

Ludovic Orban: „Dacă Ciucă nu-şi dă demisia, cel care trebuie să-i solicite este chiar Iohannis”

Fostul lider liberal, Ludovic Orban a scris pe Facebook că „Ciucă este premier pentru că aşa a vrut Iohannis. Dacă în urma acuzaţiei de plagiat Ciucă nu-şi dă demisia de bună-voie, cel care trebuie să-i solicite demisia este chiar Iohannis. Asta cu atât mai mult cu cât Iohannis s-a arătat intransigent faţă de plagiat”.

Potrivit actualului lider al Dreptei Liberale, în urmă cu un an Klaus Iohannis declara: „plagiatul reprezintă furt intelectual şi este inacceptabil ca, în faţa unor probe concludente, persoanele acuzate să nu facă un pas în spate, după cum se întâmplă în democraţii consolidate. Pentru a progresa ca societate, instituţiile abilitate trebuie să-i sancţioneze drastic pe cei care îşi însuşesc ilicit munca intelectuală a celorlalţi, dar şi pe aceia care facilitează acest lucru”

„Despre ce Românie Educată poate să mai vorbească Iohannis dacă va închide ochii şi nu va reacţiona în niciun fel la aceste serioase acuzaţii care afectează inclusiv imaginea externă a României, ţinând cont de ceea ce susţinea la prezentarea proiectului România Educată: „La noi hoţii s-au cocoţat în vârful statului şi acest lucru a fost posibil şi datorită toleranţei prea mari a societăţii şi a mediului universitar faţă de plagiat. Fiindcă plagiatul este o formă de hoţie”, a mai adăugat liderul Dreptei Liberale.  

Fostul lider PNL a completat: „de la conducerea PNL nu mă aştept la nicio reacţie. Cât despre PSD, e ca şi cum ai vorbi de funie în casa spânzuratului”

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite